Rusijos šnipas taikėsi į prezidentę?

Prieš savaitę Lietuvos saugumo sulaikytas Rusijos šnipas siekė savo ausį priglausti prie pačios prezidentės Dalios Grybauskaitės. Apie tai kalbama jau ne tik puse lūpų.

D.Grybauskaitė ne pirmą kartą minima kaip Rusijos tarnybų taikinys.
D.Grybauskaitė ne pirmą kartą minima kaip Rusijos tarnybų taikinys.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

2015-05-07 07:20, atnaujinta 2018-01-04 17:43

„Lietuvos ryto“ žiniomis, suimtam Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST) agentui vienas kaltinimų gali būti toks – bandymas įkišti klausymosi įrenginį į D.Grybauskaitės kabinetą.

Tai įtariamasis esą galėjo mėginti daryti Prezidentūros apsaugos – Vadovybės apsaugos departamento (VAD) – pareigūnų rankomis, tačiau, kaip matyti, tokie jo mėginimai neišdegė.

Tačiau būtent tokie įtariamojo veiksmai esą ir turimi omenyje, kai viešuose pranešimuose apie saugumo veiksmus teigiama, kad įtariamasis siekė prasiskverbti į vadovaujančias valstybės institucijas, teisėsaugą ir žvalgybos tarnybas.

Lietuvos saugumas ir teisėsauga leidžia suprasti, kad jų laimikis – stambi žuvis.

Rusijos pilietis 38 metų N.F. Lietuvoje vykdė sudėtingą ir ilgalaikę žvalgybos operaciją, kurią mūsų saugumas demaskavo taip pat per ilgalaikę ir sudėtingą operaciją.

Tad galima suprasti, kad N.F. Lietuvoje turėjo subūręs savo agentūrą – asmenų, galinčių prieiti prie jam rūpimos informacijos, grupę, kuriai jis esą ir nurodinėdavo, ką daryti.

Ši operacija, VSD kukliai vadinama eiliniu Rusijos žvalgybos tarnybų bandymo prieiti prie tiktai Lietuvos vadovams žinomos informacijos užkardymu, – pirmas skambus VSD veiksmas departamentui pradėjus vadovauti naujajam direktoriui Dariui Jauniškiui.

Būtent dėl užkardymo stokos buvusią VSD vadovybę aštriai kritikavo D.Grybauskaitė ir būtent užkardymą žadėjo į postą sėdantis D.Jauniškis.

Skambių raportų būta ir anksčiau

Galimų Rusijos kėslų epicentre D.Grybauskaitė atsiduria jau ne pirmą kartą.

Garsiausias viešai žinomas atvejis – slaptos saugumo informacijos apie tai, kad pati Rusijos prezidento administracija sieks sukompromituoti D.Grybauskaitę, nutekėjimo iš Prezidentūros skandalas, įsisiūbavęs kone prieš pusantrų metų.

Tačiau ir ankstesnio VSD vadovo Gedimino Grinos vadovaujamas saugumas raportuodavo apie sėkmingas operacijas demaskuojant Rusijos šnipus.

Apie savą kraitį sulaikant Baltarusijos agentus yra raportavęs ir Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas – karinė kontržvalgyba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.