Šalia Vilniaus planuojama statyti du naujus karinius miestelius

Stiprinant Lietuvos kariuomenės pajėgumus Krašto apsaugos ministerija įgyvendins Vilniaus miesto infrastruktūros kūrimo ir vystymo projektą ir statys du naujus karinės infrastruktūros objektus. Naujieji daliniai įsikurs  Liepkalnio gatvėje ir šalia sostinės esančiame Rokantiškių kaime. Į juos iki 2022 metų planuojama perkelti šiuo metu Vilniuje esančius ir dabartinių kariuomenės reikalavimų neatitinkančius vadovavimo vienetus ir štabus, logistikos ir  Karo policijos padalinius.

Šalia Vilniaus planuojama statyti du naujus karinius miestelius.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Šalia Vilniaus planuojama statyti du naujus karinius miestelius.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 7, 2015, 11:50 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 5:00 PM

Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija, optimizuojant Vilniaus mieste esančių karinių vienetų infrastruktūrą, įvertinus jų išlaikymo kaštus bei darbo organizavimą, buvo priimtas sprendimas vystyti naują infrastruktūrą, kuri leistų efektyviai naudoti materialinius išteklius, lengvintų sąveiką tarp skirtingų Vilniaus mieste esančių institucijų.

„Šiuo metu keliose Vilniaus vietose esanti karinė infrastruktūra statyta dar sovietmečiu ir jau nebeatitinka kariuomenės keliamų saugumo ir kitų reikalavimų, o jos renovacija neišspręstų visų problemų. Atlikus analizę buvo nuspręsta vystyti naują, Lietuvos kariuomenės reikalavimus atitinkančią infrastruktūrą, ją iškeliant už miesto ribų,“ – sako krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Pasak ministro, ilgalaikėje perspektyvoje vienetus perkėlus į modernią karinę infrastruktūrą, bus taupomos lėšos, kurias bus galima panaudoti naujai ginkluotei ir amunicijai pirkti.

„Projektuojant ir statant karinius objektus didelis dėmesys bus kreipiamas į energetinius efektyvumo rodiklius. Lėšų taupymui numatoma įdiegti atsinaujinančių išteklių energiją, didelį dėmesį skiriant šilumos ir vėdinimo energijos gamybos iš atsinaujinančių energijos išteklių,“ – pažymi ministras J.Olekas.

Tęsiant kariuomenės reformą, neatmestina galimybė, kad ilgalaikėje perspektyvoje į šią infrastruktūrą gali būti perkelti ir kiti kariniai vienetai.

Įgyvendinat projektą bus statomi administraciniai pastatai, bendro naudojimo patalpos, sandėliai, garažai ir kita karinėms reikmėms bei karių fiziniam rengimui pritaikyta infrastruktūra.

Šiuo projektu bus gerinamos ne tik logistikos karių tarnybos sąlygos,  bet ir Lietuvos kariuomenės materialinių vertybių saugojimo ir sandėliavimo sąlygos. Dabartiniai sandėliai per ankšti, o juos pritaikyti nors minimaliems materialinių vertybių saugojimo reikalavimams finansiškai neapsimoka.

Naujoji infrastruktūra bus pritaikyta ir Lietuvoje steigiamam NATO štabo elementui.  Naujieji kariniai objektai bus pritaikyti ir priimančiosios šalies paramos krizės atveju užduotims vykdyti.  

Tikimasi, kad optimizuojant karinę infrastruktūra Vilniaus mieste bus sudarytos galimybės miesto civilinės infrastruktūros plėtrai, nes šiuo metu keliose Vilniaus vietose esanti karinė infrastruktūra bus parduota ir jos vietoje galima bus vystyti nekarinės paskirties objektus.

Administracinės  ir logistinės patalpos, kiti objektai bus statomi atsižvelgiant į teisės aktuose numatytus apribojimus, todėl poveikis šalia esantiems gyventojams bus toks pat kaip ir nuo kitų panašios paskirties statinių ir objektų.  

Projektui įgyvendinti bus skelbiami konkursai tiek projektavimo, tiek ir statybos darbams. Bus naudojamos naujausios ir energijos šaltinius taupančios technologijos. Vystant teritorijas pasitelkta ir panašių objektų vystymo sąjungininkų patirtis.

Projektas bus įgyvendinamas etapais – pagal nustatytus  prioritetus, o tai sudarys sąlygas subalansuoti išlaidas infrastruktūros vystymui. Planuojama projektą įgyvendinti pradėti 2016 m., o užbaigti 2022 metais, per visą laikotarpį tam  skiriant maždaug 67 mln. eurų.

Karinės infrastruktūros Vilniuje optimizavimas buvo planuotas lygiagrečiai su kariuomenės pajėgumų didinimu ir numatytas Krašto apsaugos ministro gairėse 2015 –2020 metams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.