Supykęs V. Uspaskichas pažėrė kaltinimų D. Grybauskaitei

Ketvirtadienį prezidentei Daliai Grybauskaitei pareiškus, kad neskirs švietimo ir mokslo ministru Vydo Gedvilo, Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas sakė, kad žino Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažymos duomenis, kuriais remdamasi šalies vadovė atsisakė skirti V.Gedvilą ministru. Partijos vedlys nepasikuklindamas rėžė, kad informacija apie V.Gedvilą yra analogiška kaip ir pačios D.Grybauskaitės, tačiau čia galioja skirtingi standartai.

V.Uspaskichas turi savo versiją, kodėl prezidentei neįtiko V.Gedvilas.<br>Montažas
V.Uspaskichas turi savo versiją, kodėl prezidentei neįtiko V.Gedvilas.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

May 7, 2015, 1:40 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 4:24 PM

Prezidentė pareiškė, kad STT „pateikti duomenys net neleidžia svarstyti šios kandidatūros pateikimo į ministrus“. Pats V.Uspaskichas tą griežtai neigė.

Koją pakišo santykiai su verslininkais?

Pasak V.Uspaskicho, jei reikėtų kandidatuoti su savo patikrinimo rezultatais pačiai prezidentei, tai, matyt, tikrai nieko nepraeitų.

„Tiksliai žinau, kad tai yra netiesa, nes yra analogiški duomenys, kaip ir pačios D.Grybauskaitės. Aš žinau maždaug apie ką ten yra toje pažymoje. Kad ten buvo su verslininkais susitikimai, kurie remia per rinkimus. Tiksliai apie susitikimą negaliu pasakyti, nes nedalyvavau ten.

D.Grybauskaitė taip pat buvo nuvažiavusi pas savo verslininkus, kurie remia ją. Ir net pasirūpino įstatymu, kad būtų liberalizuotas šilumos tiekimas, man atrodo, kur yra prie Vilniaus, kaip jis ten vadinasi? Tam verslininkui, kuris teikia šilumą Vilniaus miestui, buvo specialiai pasirūpinta net įstatymu iš prezidentės pusės“, – sakė Darbo partijos įkūrėjas.

V.Uspaskicho teigimu, tai analogiški dalykai, tik skirtingi standartai: „Klausimas: kodėl vieniems galima, o kitiems ne? Prezidentė yra prezidentė“.

Kodėl anksčiau „netriūbino“?

Paklausus, gal dar kažkas galėjo užkliūti, V.Uspaskichas sakė: „Oi, net nežinau daugiau. Kaip dar galima nagrinėti žmogų iš akademinės bendruomenės, prorektorių, Europos čempioną, dirbusį tris kadencijas Seime, buvusį Seimo pirmininką, kuris dabar yra pirmasis vicepirmininkas. Tai kokios dar reikia švaresnės informacijos turėti?“.

Pasak Darbo partijos vedlio, bet kokiu atveju, užimant tokius svarbius postus turi tikrinti Valstybės saugumo departamentas (VSD) ir STT: „Bet viskas buvo tvarkoje, jei ten kažkas, tai būtų turėję „triūbinti“.

„Kaip dabar, per artimiausią mėnesį, kažką susiras, tai aš nežinau. Be to, premjeras taip pat tas pačias pažymas gauna. Kažkoks tai turi būti pasitikėjimas ir premjeru. Taigi dirbti premjerui, jo komanda eis dirbti. Su premjeru prieš tai viskas buvo suderinta. Jei jis būtų pasakęs, kad jam netinkamas, būtų reikėję svarstyti. Partija atsakingai į viską žiūri“, – kalbėjo politikas.

Ar bus naujas kandidatas?

Paklaustas, ar yra numatęs kitų kandidatų į ministro postą, V.Uspaskichas patikino, kad gali jų surasti. Tačiau teigė, kad tai gali užtrukti.

„Be prezidiumo sprendimo nieko nebus. Partijos prezidiumas tada turi nuspręsti, ką daryti. Kol kas kandidatas yra patvirtintas V.Gedvilas ir kitų klausimų dabar nėra“, – aiškino V.Uspaskichas.

Pasak V.Uspaskicho, artimiausias žingsnis – prezidiumo posėdžio sušaukimas. „Aš labai norėčiau, kad prezidentė solidžiau atkreiptų dėmesį į visuomenę, kur yra problema. Kad pakviestų kandidatą ir pasakytų Vydui: „Tokios yra problemos, tu niekada nepraeini, į Švietimo ir mokslo ministeriją netinkamas“. Paaiškinimas turi būti normaliai visuomenei. Jei nebus paaiškinimo, siūlyčiau Vydui kreiptis į teismą, kad paaiškintų“, – patarimais dalijosi V.Uspaskichas.

Pasak politiko, dabar būsimame posėdyje bus keliamas klausimas, ar palikti šitą kandidatą į ministrus. „Tegul aiškiai sako, dėl ko. Teismas tegul išaiškina. Taigi žmogui tolimesnė karjera, jei netinkamas ir nesvarstytinas – tai žmogui turi paaiškinti. Čia demokratinė teisinė valstybė – tai kažkoks paaiškinimas turi būti: „Dėl ko?“. Gal jam dabar iš viso reikia išeiti iš politikos, jei jam nešviečia jokia politinė karjera. Mano manymu, negalima visko taip spręsti po stalu“, – pikto tono negailėjo Darbo partijos įkūrėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.