Slaptoji STT pažyma įžiebė atvirą kovą valdžioje

Ar Lietuva yra autokratinė šalis? To vakar garsiai paklausė premjeras Algirdas Butkevičius, kurį iš vėžių išmušė jam nesuprantama prezidentės Dalios Grybauskaitės pozicija.

Atrodo, kad ateinantį pirmadienį vyksiantis prezidentės D.Grybauskaitės ir premjero A.Butkevičiaus pokalbis bus arba labai karštas, arba labai šaltas.
Atrodo, kad ateinantį pirmadienį vyksiantis prezidentės D.Grybauskaitės ir premjero A.Butkevičiaus pokalbis bus arba labai karštas, arba labai šaltas.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

2015-05-08 07:08, atnaujinta 2018-01-04 15:07

Dar neregėta prezidentės ir premjero kaktomuša įvyko dėl kandidato į švietimo ir mokslo ministrus.

Darbo partijos pasiūlytą Seimo vicepirmininko Vydo Gedvilo kandidatūrą pateikęs A.Butkevičius vakar išgirdo kategorišką D.Grybauskaitės „ne“.

Šalies vadovė nusprendė, kad net neverta egzaminuoti kandidato. Kaip ir tikėtasi, D.Grybauskaitė iškart paskelbė, kad V.Gedvilas negali pretenduoti į ministrus, todėl jo neskirs į šį postą.

Tai D.Grybauskaitė nusprendė gavusi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažymą, kurioje esą pateikta V.Gedvilą kompromituojančios informacijos.

Jos turinio šalies vadovė neatskleidė, bet karingai tvirtino, kad pateikti duomenys neleidžia net svarstyti šios kandidatūros.

D.Grybauskaitė stebėjosi ir A.Butkevičiaus elgesiu: „Neįtikėtina, kad premjeras, turėdamas tokią svarią informaciją, ryžosi teikti šią kandidatūrą. Aukščiausius skaidrumo reikalavimus kėliau ir kelsiu visiems.“

Tokį viešą antausį premjerui skėlusi D.Grybauskaitė pareiškė lauksianti naujos kandidatūros, kurios reputacija nekeltų nė menkiausios abejonės nei specialiosioms tarnyboms, nei visuomenei.

Premjeras perskaitė kitaip

Tačiau Vyriausybei vadovaujantis socialdemokratų lyderis vakar pademonstravo raumenis ir tvirtino, kad jo pasirinkta buvusio Seimo pirmininko kandidatūra į ministrus yra tinkama.

A.Butkevičius aiškino mokantis skaityti lietuviškai ir tikino, jog STT pažyma nesuteikia pagrindo atmesti V.Gedvilo kandidatūros – pažymoje nurodoma, kad kandidatas yra nepriekaištingos reputacijos.

Tiesa, A.Butkevičius pripažino, kad šalia pagrindinio dokumento jam ir šalies vadovei buvo pateikta kriminalinės žvalgybos surinkta informacija.

Ją premjeras vadino smulkmenomis, kurios V.Gedvilui negali užkirsti kelio į ministrus.

Premjero teigimu, anksčiau apie kai kuriuos kandidatus į ministrus būdavo išsakoma kur kas daugiau rimtesnių pastabų.

Be to, anot A.Butkevičiaus, pateikiama informacija nėra patvirtinta – pažymoje dėstomos tik tam tikros prielaidos: „Aš tikiuosi aiškių argumentų ir tikiuosi, kad pirmadienio susitikime su prezidente apie tai kalbėsime.

Aš formuoju Vyriausybę, aš pasirenku žmones, kad būtų nepriekaištingos reputacijos, aš matau, su kuriais žmonėmis galima įvykdyti Vyriausybės programą.

O pagal tuos „manomus“, „galimus“, „numatomus“ kai kuriuos punktus visiškai negalima užkirsti kelio kandidatui.“

Paklaustas, kaip jam pavyks perkalbėti prieš V.Gedvilą nusiteikusią šalies vadovę, A.Butkevičius buvo nusiteikęs karingai: „Palaukit, kas čia yra? Autokratinė šalis?

Kai išgirsime argumentus, kai pateiksime visuomenei susipažinti šitą dokumentą, tada ir pateiksime galutinį sprendimą.“

Ar drąsos užteks ilgam?

Darbo partijos atstovai, ypač V.Gedvilas, vakar žavėjosi tvirta premjero laikysena, bet vis dėlto kai kurie jų nebuvo tikri, ar pirmadienį po pokalbio su D.Grybauskaite socialdemokratų vedlio raumenys nesubliūkš.

Neoficialiuose pokalbiuose šios partijos atstovai vakar stebėjosi, kodėl A.Butkevičius nusileido spaudimui teikti V.Gedvilo kandidatūrą, nors esą jau iš anksto žinojo, kad šalies vadovė jai nepritars.

Beveik neabejojama, kad D.Grybauskaitė nepersigalvos dėl kandidato.

V.Gedvilas taip pat užsiminė abejojantis, kad po ketvirtadienio įvykių jis galėtų dirbti švietimo ir mokslo ministru.

Jaučiasi apipiltas purvu

Tačiau po prezidentės sprendimo neskirti 55 metų V.Gedvilo ministru garsiai imta aptarinėti ne tik tai, kas šiam politikui sutrukdė juo tapti, bet ir tai, ar išbrokuotas kandidatas gali eiti Seimo pirmojo vicepirmininko pareigas.

Pats V.Gedvilas pabrėžė, kad šios pareigos valstybėje yra dar svarbesnės nei ministro.

„Jei galiu būti Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju, kodėl negaliu būti ministru? Čia truputėlį keistoka“, – prezidentės sprendimu stebėjosi suglumęs parlamentaras, vakar jautęsis lyg būtų apipiltas kibiru purvo.

Buvusiam Seimo pirmininkui nesuprantama, kodėl specialiosios tarnybos nematė kliūčių jam eiti ankstesnes arba dabartines pareigas – išdavė leidimą dirbti su slapčiausia informacija.

V.Gedvilas tvirtino nežinąs, kas yra parašyta jam kelią į Švietimo ir mokslo ministeriją užtvėrusioje pažymoje, tačiau pats jaučiausi nenusikaltęs Lietuvai ar kaip nors susitepęs: „Aš puikiai žinau savo gyvenimo istoriją, nesijaučiu padaręs nieko bloga, kokių nors asmeninių interesų nesu sprendęs savo naudai, mano gyvenimo būdas labai aiškus.“

Prašė vadovės nesikišti

Todėl V.Gedvilas vakar kreipėsi į STT prašydamas, kad ji jam pateiktų visą pažymoje esančią informaciją.

Be to, politikas sutinka, kad slaptoje pažymoje pateikiami duomenys būtų paviešinti.

Kad gali būti prašoma išslaptinti V.Gedvilui rūpesčių sukėlusį dokumentą, užsiminė ir jį, skirtingai nei prezidentė, perskaitęs premjeras A.Butkevičius.

To vakar reikalavo ir Darbo partijos vadovybė, vakar nusprendusi neteikti kito kandidato į ministrus.

Dėl slaptos pažymos šios partijos frakcija Seime vakar iš pradžių svarstė galimybę kreiptis į parlamento pirmininkę Loretą Graužinienę.

Tikėtasi, kad STT negalės atsisakyti Seimo pirmininkei pateikti turimos slaptos informacijos apie jos pirmąjį pavaduotoją.

Tačiau frakcijos posėdyje, kuriame dalyvavo ir L.Graužinienė, dėl tokio kreipimosi užvirė diskusijos.

Neoficialiomis žiniomis, pats V.Gedvilas pareikalavo, kad Seimo pirmininkė į šį reikalą nesikištų, nes ja nepasitiki.

Vėliau šios frakcijos atstovas Vytautas Gapšys aiškino, kad L.Graužinienės tarpininkavimo buvo atsisakyta dėl kitos priežasties.

Anot parlamentaro, slaptą dokumentą perskaitęs dar vienas asmuo situacijos nebūtų pakeitęs – vis tiek jo turinys netaptų viešas, o Darbo partijai priklausanti Seimo pirmininkė esą šiuo atveju nėra pats objektyviausias arbitras.

Pati L.Graužinienė vakar situaciją dėl partijos kandidato vertino santūriai ir kalbėdama su žurnalistais pareiškė nežinanti, kuo tikėti: „Situacija labai nepavydėtina.

Manau, kad tos struktūros, kurios pateikė pažymą, turėtų įnešti aiškumo, nes dabar sudėtinga ir man pačiai, kaip Seimo pirmininkei, susivokti, kuris yra teisus – premjeras ar prezidentė.“

Versijų – ne viena

Dauguma vakar kalbintų politikų svarstė, kad slaptoje pažymoje apie V.Gedvilą prirašyta anekdotų – neabejojama, jog prezidentei užkliuvo ne konkrečiai ši kandidatūra, taip ji esą tik šokdina jai neįtinkančią Darbo partiją.

Patys „darbiečiai“ vakar puse lūpų kalbėjo, esą šalies vadovė tikėjosi, kad ir šįkart pavyks ankstesnis scenarijus, kai į Darbo partijai priklausančią Energetikos ministeriją pavyko patupdyti žmogų, nesusijusį su partija.

„Ir šį kartą mums buvo pateiktas kandidatų į ministrus sąrašiukas, bet dabar partijai vadovauja ne L.Graužinienė, ir tas variantas nepraėjo“, – sakė šaltinis Darbo partijoje.

Taip pat sklando versija, jog D.Grybauskaitė blokavo V.Gedvilo kandidatūrą todėl, kad ministro postas jam galėjo būti paruoštas mainais už tai, jog šis nebepretenduotų ateityje tapti Europos Parlamento nariu.

Ši vieta esą reikalinga V.Gapšiui tuo atveju, jeigu iš Europos Parlamento tektų trauktis Viktorui Uspaskichui ir būtų galima toliau vilkinti užsitęsusią Darbo partijos bylą.

Tiesa, tokiu atveju Europos Parlamento nario mandato dar turėtų atsisakyti ir dabartinis Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys. Tačiau visi versijos dalyviai tokią galimybę kategoriškai neigė.

Kita vertus, neatmetama, kad D.Grybauskaitė turi ir asmeninių sąskaitų su V.Gedvilu. Apie tai, beje, valdančiosios koalicijos politinėje taryboje užsiminė pats A.Butkevičius.

Šaltinių teigimu, premjeras priminė, kad prezidentė skaudžiai reagavo į akibrokštą, kai būdamas Seimo pirmininku V.Gedvilas per Sausio 13-osios minėjimą iš tribūnos leido kalbėti signatarui Zigmui Vaišvilai.

Šis tuomet šalies vadovei pažėrė priekaištų bendradarbiavus su sovietų valdžia, o D.Grybauskaitė buvo priversta ploti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?