Pratybos „Žaibo kirtis 2015“ baigėsi karine operacija mieste

Sekmadienį Švenčionėlių mieste vyko pratybas „Žaibo kirtis 2015“ vainikavusi didelio masto karinė operacija. Pagal pratybų scenarijų, smarkiai suaktyvėjusios separatistinės grupuotės užėmė miestų valdžios ir kitus svarbius pastatus, ėmė priešintis viešąją tvarką prižiūrintiems pareigūnams. Į pagalbą pasitelktos Lietuvos Greitojo reagavimo pajėgos, kurios, veikdamos su kitais saugumo sistemos padaliniais, šturmavo užimtus pastatus ir nuslopino kilusias riaušes.

Operacijos metu veikė visi vidaus saugumo sistemos padaliniai.<br>N.Liutkaus nuotr.
Operacijos metu veikė visi vidaus saugumo sistemos padaliniai.<br>N.Liutkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 10, 2015, 10:35 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 8:15 AM

Paskutinę „Žaibo kirčio 2015“ pratybų antrojo etapo dieną pradėjo Lietuvos kariuomenės Greitojo reagavimo pajėgų pirmosios bataliono kovinės grupės veiksmai.

Ankstyvą rytą iš tariamų separatistų buvo perimtas užgrobtas tūpimo-kilimo takas Gaižiūnų poligone. Iškart po to, Švenčionėlių mieste, gyventojai galėjo stebėti panašaus scenarijaus, kaip Kaišiadoryse, didelio masto operaciją.

Jos metu veikė visi vidaus saugumo sistemos padaliniai. Visos pajėgos kartu operatyviai sureagavo į agresyvėjančius separatistų veiksmus ir ėmėsi užimtų pastatų šturmo. Viešojo saugumo tarnyba, dalis Greitojo reagavimo pajėgų ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos pareigūnai suvaldė riaušes skatinančią minią, o Greitojo reagavimo pajėgoms priskirti Specialiųjų operacijų pajėgų kariai su antiteroristinių operacijų rinktinės ARAS pareigūnais neutralizavo Švenčionėlių seniūnijos pastatą užėmusius tariamus separatistus ir išlaisvino įkaitus.

„Pratybose buvo siekiama įvertinti padalinių sąveiką ir įvertinti Greitojo reagavimo pajėgų darbą. Stebėdami visą pratybų eigą nustatome daromas klaidas ir tikiu, kad ateityje tokių situacijų išvengsime“, – po imituoto pastato šturmo pasakojo pratybų vadovas Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis.   Švenčionėliuose priešiškų pajėgų neutralizavimą stebėjo ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, krašto apsaugos viceministras Antanas Valys, Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas, Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis ir kiti svečiai.

Vyriausybės vadovo A.Butkevičiaus teigimu, tokio pobūdžio pratybos yra labai svarbios siekiant užtikrinti šalies pasirengimą tinkamai reaguoti į vadinamojo hibridinio karo keliamas grėsmes.

„Šiose nacionalinėse pratybose mokomasi atremti hibridines grėsmes, jomis taip pat įvertinamas nacionalinių Greitojo reagavimo pajėgų pasirengimo lygis, patikrinama, kaip operatyviai ir sklandžiai pavyktų neutralizuoti hibridines grėsmes valstybės saugumui taikos meto sąlygomis“, – sakė premjeras A.Butkevičius.

Pratybose „Žaibo kirtis 2015“ buvo modeliuojamos įvairiausio pobūdžio grėsmės, nuo hibridinio karo iki teroristinių išpuolių. Į pratybų scenarijų įtraukti tokie strateginės infrastruktūros objektai, kaip suskystintų gamtinių dujų terminalas, Klaipėdos jūrų uostas, Palangos oro uostas ir kt.   Pratybas „Žaibo kirtis 2015“ organizavo Lietuvos kariuomenės Jungtinis štabas. Jose dalyvavo apie 3 tūkst. karių iš visų kariuomenės pajėgų ir valdybų, kartu treniravosi apie 500 vidaus saugumo sistemos pareigūnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.