Vilnietis pašiurpo: transformatorinė sumūryta iš žydų antkapių

Vietoje ramaus pasivaikščiojimo, vilnietis atskleidė šiurpią realybę. Vilniaus Olandų gatvėje esanti transformatorinė yra galimai sumūryta iš žydų antkapių. Nusprendęs patikrinti transformatorinės mūrus, vilnietis buvo šokiruotas – jis iš tiesų aptiko antkapius su hebrajiškais užrašais.

Hebrajiški užrašai matomi pažvelgus į akmenis iš apačios.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Hebrajiški užrašai matomi pažvelgus į akmenis iš apačios.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

May 11, 2015, 11:49 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 7:29 AM

„Vaikštant Olandų gatve man šovė į galvą mintis, kad ši transformatorinė gali būti sumūryta iš žydų antkapių iš 1961-1963 metais sovietų sugriautų kapinių prie laidojimo rūmų Olandų gatvėje.

Detaliai apžiūrėjus, įtarimai pasitvirtino. Mano galva, transformatorinę privalu demontuoti ir antkapius grąžinti į savo vietą“, – „Facebook“ paskyroje rašė antkapius užfiksavęs Giedrius Sakalauskas.

Antkapiai apversti

Transformatorinę apžiūrėjusi Vilniaus universiteto dėstytoja dr. Larisa Lempertienė sakė, kad nėra jokių abejonių, kad šio statinio pagrindinė statybinė medžiaga – antkapiai.

Pažvelgus į transformatorinės sienas, išsiskiria dideli, kampuotų formų akmenys. Būtent tokie būdavo naudojami paminkliniams akmenims.

„Iš pirmo žvilgsnio sunku pastebėti šiuos akmenis – pati niekada nebūčiau sugalvojusi įdėmiau patyrinėti šią transformatorinę. Šis statinys yra sumūrytas iš akmeninių riedulių ir, kaip matyti, iš žydų kapinių antkapių.

Akivaizdu, kad tai yra pagrindinė statybinė medžiaga. Antkapiai yra suskaldyti, nes matomi nepilni datų ir asmenų vardų fragmentai“, – sakė L.Lempertienė.

Dauguma antkapių įmūryti grublėtąja puse – šlifuojama buvo tik viena antkapio pusė, ant kurios būdavo iškalami vardai ir datos. Ar tai statytojai darė specialiai, kad antkapiai nebadytų akių?“Manau, kad statytojai ciniškai nekreipė dėmesio į tai, ką naudoja.

Tas režimas pagarbos religijai neturėjo. Žinoma, gali būti ir taip, kad antkapių lygioji pusė nebuvo atgręžta ir specialiai, nes tuomet būtų matomi labai akivaizdžiai“, – sakė Lietuvos žydų bendruomenės istorijos tyrinėtoja. Į transformatorinės akmenis pažvelgus iš apačios matosi, kad daugybė akmenų yra su hebrajiškais užrašais.

Vienoje sienoje buvo galima įžvelgti bent dešimt akmenų su tokiais fragmentais. L.Lempertienės teigimu, pradėjus ardyti transformatorinę, būtų rastas didžiulis antkapinių akmenų kiekis. Ji pabrėžė, kad antkapiai turi būti saugojami lygiai taip pat, kaip ir kapai. Be to, daugumoje epitafijų yra minimas Dievo vardas.

„Sprendimas dėl antkapių saugojimo turi būti kompleksinis. Kadangi akmenų su fragmentais kiekis bus didelis, tinkamiausia būtų juos saugoti lapidariume (fragmentų muziejuje. – Red.)“, – sakė L.Lempertienė.

Ieškos lėšų

Vilniaus žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky džiaugėsi, kad žmonės yra sąmoningi ir pastebėję tokį atvejį, nedelsiant pranešė bendruomenei.

„Mes esame labai dėkingi, kad apie tai buvo pranešta. Žinoma, dabar reikės vertinti kiekvieną akmenį ir laiptelį, o tai gali užtrukti. Suprantame, kad tai per vieną dieną neišsispręs. Reikės išsiaiškinti kiek paminklinių akmenų ten yra“, – sakė ji.

Vilniaus savivaldybė patvirtino, kad meras Remigijus Šimašius apie situaciją žino.

„Toks nuo sovietmečio užsilikęs akibrokštas – gėda miestui. Paminklų niekinti nevalia. Nedelsdami kreipsimės į turto savininkus ir kalbėsimės, kaip  pagarbiai sugrąžinti antkapių fragmentus į deramą vietą, neabejoju, kad  rasime civilizuotą sprendimą“, – sakė Vilniaus meras R.Šimašius.

Paaiškėjo, kad statinys iš akmenų su žydų rašmenų fragmentais stovi sklype, kurio patikėtinis – Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija, ir viena statinio dalis šiuo metu priklauso AB „Vilniaus šilumos tinklams“, kita – „Lesto“.

Iš pastotės bei siurblinės valdytojų tikimasi geranoriškų sprendimų. Meras teigia, kad civilizuotame krašte neturi likti statinių iš žydų kapinių paminklinių akmenų.

„Srebiame sovietinę praeitį, neabejoju, kad tokių dalykų gali iškilti ir ateityje“, – sakė jis.

Dėstytoja L.Lempertienė atkreipė dėmesį, kad antkapiai buvo „populiari“ statybinė medžiaga, todėl paminklinių akmenų fragmentų galima aptikti visame Vilniuje.

Senosios Olandų žydų kapinės veikė nuo 1828 iki 1940 metų. Ten buvo palaidota apie 70 tūkst. žydų. Kapinės buvo sunaikintos sovietmečiu 1961-1963 m. ir tik kai kurių kultūros veikėjų, rašytojų ir kitų svarbių asmenų palaikai buvo perlaidoti į naująsias Sudervės kapines.

Iš ten stovėjusių paminklinių antkapių buvo sumūryti laiptai į Tauro kalną, į Vingio parką ir į Klinikų ligoninę. Be to, daugelyje kitų vietų buvo galima rasti akmenų su žydiškais užrašais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.