Davė slaptą pažymą ir dar pakuždėjo į ausį

Iš pradžių paaiškėjo, kad prezidentė ir premjeras skirtingai perskaitė tas pačias STT pažymas, o po to imta dėstyti, jog jos buvo nevienodos. STT vakar pareiškė, kad pažymos nebuvo skirtingos. Ką slepia ši detektyvą primenanti istorija?

Vakar Prezidentūroje premjeras A.Butkevičius išgirdo daugiau, negu pateikta slaptoje pažymoje. Tai jį nustebino.
Vakar Prezidentūroje premjeras A.Butkevičius išgirdo daugiau, negu pateikta slaptoje pažymoje. Tai jį nustebino.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

2015-05-12 07:06, atnaujinta 2018-01-04 05:04

Ar tikrai prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Algirdas Butkevičius turėjo skirtingą kriminalinės žvalgybos informaciją apie Darbo partijos kandidatą į švietimo ir mokslo ministrus Vydą Gedvilą?

Toks klausimas kilo po vakar vykusio premjero susitikimo su šalies vadove.

Pasirodo, ankstyvą pirmadienio rytą D.Grybauskaitės kabinete A.Butkevičius apie V.Gedvilą išgirdo iki šiol jam negirdėtų dalykų.

Premjeras ėmė vinguriuoti

Gali būti, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) premjerui ir šalies vadovei apie kandidatą į švietimo ir mokslo ministrus žodžiu pateikė skirtingą informaciją. Tokią prielaidą vakar išdėstė A.Butkevičius.

Anot Vyriausybės vadovo, raštu pateiktos pažymos sutampa. Bet A.Butkevičius pripažino vakarykščio susitikimo su prezidente metu išgirdęs ir tokių dalykų, kurių jam pateiktoje pažymoje nebuvo.

Premjeras žadėjo aiškintis, kodėl taip nutiko: „To, ką man pasakojo prezidentė, man pateiktoje pažymoje nėra parašyta. Aš paprašiau savo teisininkų, kad jie apie tai paklaustų STT vadovo.“

Nusistebėjęs, kad šalia rašytinės pažymos dar pakuždama į ausį prezidentei, A.Butkevičius prakalbo apie iki šiol neregėtą būdą, kaip ketina patikrinti šalies vadovės kabinete išgirstas naujienas: „Gautą informaciją aš persakysiu STT vadovui, ir jei jis patvirtins, turės tai pateikti raštu.“

Pažymas perskaitė skirtingai

Nors dėl V.Gedvilo užvirė tikra painiava, A.Butkevičius pirmadienį dar kalbėjo, kad jo nuomonė apie šį kandidatą nesikeičia, ir tikino, jog naujos kandidatūros su prezidente nebuvo aptariamos.

Anksčiau A.Butkevičius tvirtino, kad specialiųjų tarnybų apie V.Gedvilą pateikta informacija neužkerta jam kelio tapti ministru.

Pateikta pažyma esą palanki kandidatui: „Tikriausiai lietuviškai moku perskaityti.“

Bet savo pozicijos dėl V.Gedvilo nelinkusi keisti ir šalies vadovė – ji laukia kito kandidato į ministrus.

„Neįtikėtina, kad premjeras, turėdamas tokią svarią informaciją, ryžosi teikti šią kandidatūrą“, – praėjusią savaitę išrėžė prezidentė.

Skubiai keis įstatymą

Darbo partija ir jos laikinasis vadovas Valentinas Bukauskas pirmadienį kartojo, kad kito kandidato į ministrus nebus ieškoma.

Be to, siūloma skubiai keisti tvarką, kad slapta informacija apie kandidatą galėtų būti viešinama.

Šios partijos frakcijos atstovai Seime jau užregistravo Kriminalinės žvalgybos įstatymo pataisas, kurios numato, kad prezidentui, Seimo pirmininkui ar premjerui pateikta kriminalinės žvalgybos informacija apie kandidatą į svarbius valstybės postus gali būti išslaptinta, jeigu to prašo minėti pareigūnai arba pats kandidatas.

Tam turi neprieštarauti ir tokią informaciją suteikusios kriminalinės žvalgybos institucijos vadovas. Šiuo metu galiojantys įstatymai jam nesuteikia galimybės tokios informacijos perduoti tretiesiems asmenims.

Anot Seimo Darbo partijos frakcijos seniūno Kęstučio Daukšio, parengti tokį įstatymo projektą paskatino pastarųjų dienų politiniai įvykiai: „Kriminalinės žvalgybos informacija, pasirodo, gali būti įvairiai vertinama.

Mes palaikome premjerą, kuris gavęs informaciją apie kandidatą į švietimo ir mokslo ministrus pasakė, kad nemato jokių kliūčių teikti jo prezidentei. Tačiau prezidentė, remdamasi ta pačia žvalgybos informacija, nusprendė net nesvarstyti V.Gedvilo kandidatūros.

Kodėl ta pati informacija suvokiama visiškai skirtingai?

Tam, kad žmogus, apie kurį teikiama informacija, galėtų apsiginti, kad neliktų vietos klaidingiems išvedžiojimams, ir teikiame Seimui įstatymo pakeitimo projektą.“

Lietuvoje sekami visi?

V.Gedvilui kelią į ministro postą užkirtusioje informacijoje esą kalbama apie tai, kad jis stūmė savo pažįstamą į Kūno kultūros ir sporto departamento vadovus.

Taip pat paskleista, kad kriminalinės žvalgybos pažymoje užfiksuota ir tai, jog verslininkai yra sumokėję už vadinamąjį bernvakarį, kuris buvo rengiamas V.Gedvilo vestuvių išvakarėse.

V.Gedvilas jam mestus priekaištus neigia ir aiškina savo reputaciją sieksiantis apginti teismuose.

Jis norėtų išsiaiškinti, ar specialiųjų tarnybų buvo sekamas ir tada, kai užėmė valstybėje antrąjį pagal svarbą – Seimo pirmininko – postą. Jeigu paaiškėtų, kad tai tiesa, būtų suduotas skaudus smūgis demokratijai.

Numatė įvairius scenarijus

Švietimo ir mokslo ministerijai laikinai vadovaus teisingumo ministras Juozas Bernatonis, vakar šias pareigas perėmęs iš Darbo partijai neįtikusio ir todėl iš posto turėjusio pasitraukti Dainiaus Pavalkio.

Darbo partijos atstovai vakar užuominomis užsiminė ir apie kitokius scenarijus, jeigu V.Gedvilo kandidatūra ir toliau strigs.

„Kol kas viskas lieka savo vietose. V.Gedvilo kandidatūra premjerui tinka, todėl kita nebus teikiama. Žiūrėsime, kaip situacija keisis, kai bus priimtos įstatymo pataisos ir bus paviešinta pažyma.

Be to, mes turime numatę scenarijus keliems galimiems variantams. Esame apgalvoję, kas bus, jeigu bus priimtas vienas ar kitas sprendimas. Bet apie tai dar anksti kalbėti“, – vakar mįslingai kalbėjo vienas Darbo partijos lyderių parlamentaras Vytautas Gapšys.

Premjeras vis dėlto turės nusileisti?

Vytautas Dumbliauskas

Politologas

„Atrodo, kad premjeras A.Butkevičius ieško kelių trauktis iš aklavietės, kurioje atsidūrė dėl V.Gedvilo kandidatūros.

Bet kur jam dingti? Konstitucija taip sudėliota, kad ministro skyrimas yra premjero ir šalies vadovo derybų objektas. Dėl jo turi būti rastas kompromisas, kandidatas turi tikti abiem pusėms. Tai suprasdama Darbo partija galbūt tyčia taip elgiasi. Nenustebčiau, jei V.Gedvilą po šio skandalo būtų siūloma skirti į Seimo pirmininkus vietoj L.Graužinienės. Tada prezidentei tektų bendrauti su Seimo vadovu, kuris netiko į ministrus.

Šiuo atveju šalies vadovė negalėtų pasipriešinti galimiems Darbo partijos planams. O netvirtinti kandidato į ministrus ji turi teisę ir tuo naudojasi. Tokios yra taisyklės.

Šiek tiek keista, kad A.Butkevičius jas lyg ir pamiršo, kai praėjusią savaitę ėmė prieštarauti prezidentei. Bet kito kelio nėra – premjeras privalės nusileisti D.Grybauskaitei.

Nepavydžiu A.Butkevičiui, kuriam dabar tenka laviruoti tarp prezidentės ir koalicijos partnerių, nors šie irgi nėra dideli jo draugai. Kita vertus, premjeras turi tokio laviravimo patirties.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.