Tėvynę gins Geisvydas, Eustachijus ir Saturninas?

Zygfridas, Geisvydas, Fortunatas, Eustachijus, Saturninas, Horinijus, Gilbainas, Juozapotas, Telesforas – tai keli vardai iš internete išplatinto netikro šauktinių sąrašo, kuriame daugiau kaip 50 tūkst. tikrovėje neegzistuojančių žmonių vardų, pavardžių ir gimimo datų.

KAM testui skirtame šauktinių sąraše – egzotiški vardai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
KAM testui skirtame šauktinių sąraše – egzotiški vardai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

May 12, 2015, 7:38 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 2:09 AM

Žinoma, sąrašą labai įtikinamą daro tokie „piliečiai“ kaip Radvilas, Mantvydas, Algimantas, Normantas, Vytautas ir kiti., tačiau didžioji sąrašo vardų dalis skamba mažų mažiausiai egzotiškai.

Kalbininkai pataria neskubėti juoktis iš tokio vardyno, mat toks vardas, kaip antai Saturninas, tikrai egzistuoja. Lotyniškasis šio vardo trumpinys – Saturnas. Štai tokio vardo kaip Tarvainas vardų registras nepateikia, bet kalbininkų teigimu, vardo daryba atitinka lietuvių kalbos dėsnius ir toks vardas tikrai galėtų būti.

Kalbininkų sąrašas nenustebino

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininko pavaduotoja Jūratė Palionytė, išgirdusi, kokių išskirtinių vardų esama šauktinių sąraše, visai nenustebo. „Kai kurie jūsų minėtų vardų tikrai egzistuoja, juk surastume ir Zygfrydą ir Saturniną.“

Pasak specialistės, į VLKK ministerijos specialistai pagalbos nesikreipė. „Nemanau, kad reikia labai dėl to jaudintis, juk sąrašas skirtas tik testavimui. Veikiausiai į jį atsitiktinai pateko retesni vardai. Juk tai net ne pavardės, kurios siejamos su konkrečiu žmogumi, o vardų gali būti įvairių.“

J.Palionytės teigimu, sugalvoti galima pačių įdomiausių ir netikėčiausių, bet kartais pravartu žvilgtelėti į Piliečių vardų sąvadą, kuriame galima sužinoti, ar tikrai žmogui buvo suteiktas toks vardas. Šį sąvadą galima rasti VLKK svetainėje.

Siūlys vardų sąrašus

„Juk būna atvejų, kai itin įdomūs užsienyje gimusių ar skirtingų šalių piliečių vaikų vardai. Šiuo metu tyrinėjame vardus, o ateityje ketiname ruošti rekomendacinius sąrašus. Pirmiausia galvojame apie senuosius baltiškus vardus, kurie sudaryti iš dviejų dalių, pavyzdžiui, Daugirdas. Norime žmonėms pateikti, kad šie iš karto žinotų, kad tai baltiškųjų vardų grupė. Vėliau ketiname surinkti krikščioniškus vardus“, – kalbėjo J. Palionytė.

Į klausimą, ar iš tiesų tėvai gali suteikti vaikui tokį vardą, kokį tik pageidauja, pašnekovė atsakė: „Taip, bet Civiliniame kodekse nurodoma, kad vardas turi atitikti lietuvių kalbos taisykles. Vardas negali būti be lietuviškos galūnės ar turėti lietuvių kalbai nebūdingų rašybos elementų. Tam tikri reikalavimai yra, bet gali būti vardas ir iš kitos kalbos, tik privalu jį adaptuoti mūsų kalbos skambesiui ir kitoms taisyklėms.“

KAM atstovas: „Sąrašą sudarėme ne mes“

KAM Personalo ir socialinės saugos departamento atstovas majoras Gediminas Davydovas, paklaustas, kaip tokie vardai atsirado sąraše, sakė: „Įmonė, kuri kūrė mums tinklalapį, parūpino ir vardus bandomajam sąrašui. Patys atlikdami testavimus naudojome kitą sąrašą, bet ne su tokiomis linksmomis pavardėmis ar vardais. Tiesa, mūsų sąraše taip pat buvo vardijami neegzistuojantys asmenys, kad galėtume patikrinti, ar patikimai veikia svetainė.“

Pašnekovas pritarė, kad sąrašo asmenybių vardai skamba gana egzotiškai, bet apie testą vadovaujantis tikrais duomenimis  negalėjo būti nė kalbos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.