Vaikinus išgąsdino KAM paskelbtas sąrašas su 50 tūkst. pavardžių

Nepraėjus nė parai po šauktinių sąrašo sudarymo, kuris buvo sukurtas naudojantis kompiuterine programa, internete pradėjo plisti dokumentai, kuriame skelbiami šauktinių sąrašai.

Studentų aptiktame dokumente – 50 tūkst. pavardžių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Studentų aptiktame dokumente – 50 tūkst. pavardžių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė, Evelina Valiuškevičiūtė

May 12, 2015, 11:21 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 4:28 AM

Vardai, pavardės, gimimo data, jiems priskirti skaičių kodai (žymintys jų eilę sąraše) ir net pastabos prie kiekvienos pavardės, ar minėtas asmuo bus kviečiamas tarnauti kariuomenėje.

Toks sąrašas su 50 tūkst. jaunuolių pavardžių buvo paviešintas Krašto apsaugos ministerijos (KAM) puslapyje ir „Excel“ formato dokumente žaibiškai ėmė plisti internete.

Išvydę sąrašą plaukiojantį internete, jauni lietuviai sukruto – kodėl slaptas dokumentas anksčiau laiko paskelbtas viešai? Ar tai – akivaizdus įrodymas, kad į KAM puslapį įsibrovė ir kruopščiai ruoštas programas pavogė programišiai? 

Naujienų portalo lrytas.lt redakcija dar pirmadienio naktį sulaukė pasipiktinusio studento Luko laiško. Vaikinas tikino, jog KAM tinklalapyje jau dabar prieinami visi šauktinių duomenys.

Pradėjus domėtis susidariusia situacija paaiškėjo, kad nėra ko nerimauti. Sąrašas su 50 tūkst. pavardžių – netikras, buvo testuojama programa.

„Tai yra testavimo metu sugeneruotas fiktyvus sąrašas su fiktyviomis pavardėmis. Sąraše nėra nė vieno realaus asmens, jis yra netikras. Kurį laiką jis buvo prieinamas internetu. Tam, kad būtų testuojama sistema, reikėjo įvesti kažkokius duomenis“, – sakė KAM atstovai.

Specialistai iš ministerijos patarė atkreipti dėmesį į netipinius vardus. Fiktyviame sąraše galima rasti mažai girdėtų lietuviškų vardų – pavyzdžiui Putinas, Saturninas ar Rimbertas.

Sukruto studentai

Naujienų portalui lrytas.lt susisiekus su redakcijai minėtą sąrašą atsiuntusiu Luku, paaiškėjo, kad vienos šalies aukštosios mokyklos studentas nuorodą į šį sąrašą rado vienoje „Skype“ pokalbių grupėje, kur jo kolegos studentai dalijosi informacija.

„Nuoroda į KAM tinklalapį veikė puikiai ir man pavyko be jokių sunkumų sąrašą nukopijuoti, tiesa, po kurio laiko, kai aktyvi nuoroda buvo išplatinta dar didesniam žmonių ratui, šis sąrašas tapo neprieinamas“, – sakė studentas.

Taip pat jau pasirodė pranešimų, kad kuriami netikri puslapiai, kurių adrese yra žodis „šauktiniai“ ar „šauktinių sąrašai“, kur jaunuoliai kviečiami pasitikrinti, ar jie šiuose netikruose sąrašuose įtraukti.

Tokiose svetainėse prašoma įvesti savo vardą, pavardę, gimimo datą ir du paskutinius asmens kodo skaičius. Tokių netikrų tinklalapių atsiradimas veikiausiai yra bandymas surinkti tam tikrą informaciją apie žmones.

Antradienio rytą, skaitytojo atsiųsta nuoroda į tokį fiktyvų tinklalapį jau nebeveikė.

Primename, kad Krašto apsaugos ministerijos planai viešinti į karo tarnybos prievolę atlikti kviečiamų jaunuolių vardus ir pavardes sukėlė saugumo ekspertų susirūpinimą.

Jų teigimu, tokie sąrašai gali tapti puikia duomenų baze iš šauktinių giminaičių patiklumo norintiems pasipelnyti sukčiams ar net užsienio šalių specialiosioms tarnyboms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.