Po mero R. Šimašiaus langais – protestuojantys moksleiviai

Žadėta, kad Vilniaus miesto savivaldybės tarybai trečiadienį bus teikiamas svarstyti Tuskulėnų vidurinės mokyklos pertvarkymas – vidurinę mokyklą siūloma pertvarkyti į pagrindinę ir nuo rugsėjo 1-osios nebekomplektuoti 11–12 klasių, bet likus valandai iki posėdžio šis klausimas iš darbotvarkės buvo pašalintas.

Moksleivių protestas prie savivaldybės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Moksleivių protestas prie savivaldybės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

May 13, 2015, 11:27 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 12:27 AM

Vyresniųjų klasių moksleiviams buvo pasiūlyta tęsti mokslus arčiausiai esančiose Šv. Kristoforo, „Senvagės“ ar Antakalnio gimnazijose, o pagrindinėje mokykloje sutilptų joje norintys mokytis, tačiau vietų negaunantys pirmokai, penktokai. Skaičiuojama, kad nepatekusių moksleivių yra apie apie 170.

Tuskulėnų vidurinės mokyklos bendruomenė vylėsi tapti ilgąja gimnazija, nes dalį klasių moko pagal meninio ugdymo sampratą.

Likus valandai iki tarybos posėdžio prie Vilniaus savivaldybės Tuskulėnų vidurinės mokyklos bendruomenė surengė dar vieną protesto akciją. Skambėjo mokyklos himnas ir buvo parodyta teatralizuota improvizacija apie tai, jog nuolat įvairių smūgių sulaukianti bendruomenė pajėgia ne tik juos atlaikyti, bet ir po kiekvieno jų atsitiesti.

Jau penkiolika metų Tuskulėnų mokykloje dirbanti rusų kalbos mokytoja Liubovė Valinčienė teigė, kad bendruomenės nuotaikos labai liūdnos.

„Jau ilgai gyvename tokios būsenos, kad kažkas gali nutikti, jaučiame įtampą ir spaudimą. Labai nesmagu“, – kalbėjo pedagogė ir pridūrė, kad moksleiviai taip pat kankinami nesaugumo jausmo, nežino, ar jau ieškotis kitos mokyklos.

„Čia taip pat, kaip kad vaikas turi išeiti iš šeimos. Norėtųsi valdžios paklausti, kaip paskutinius metus planuotis vienuoliktokams?“ – ironiškai klausė pedagogė ir pridūrė, kad tokių klausimų nuolat sulaukia iš pačių moksleivių. „Ką daryti su dešimtokais, kurie po aštuntos klasės pasiliko mokytis toliau, nes norėjo baigti šią mokyklą? Buvo vienas sprendimas, kad galime planuoti ateitį, o paskui iš karto kitas sprendimas, kad eikite, kur norite“, – kalbėjo pašnekovė.

Kita pedagogė Rita Frančekienė kalbėjo: „Įtampa yra be galo didelė, tempiama su sprendimų priėmimu iki pat galo, neaišku, kas bus, nei mums, nei vaikams kol kas nėra pasakyta, ko tikėtis.“

Mokytoja pabrėžė, kad vienintelis pozityvus dalykas yra tai, kad bendruomenė buvo išgirsta, ir tikisi, kad reikalai pakryps į gerą.

R.Šimašius ramina: „Radome visiems tinkamą sprendimą“ Prieš pat Tarybos posėdį su žurnalistais susitikęs sostinės meras Remigijus Šimašius teigė, kad kompromisas su mokyklos bendruomene bu rastas.

„Visiems suprantama, kad mokykla nori išsaugoti ilgosios gimnazijos statusą, bet rūpinamės, kad ir pradinukai patektų į mokyklas. Manau, kad radome neblogą sprendimą, kuris visiems turėtų būti tinkamas. Kaip tik vakar dėl šios situacijos vicemeras kreipėsi į laikinai švietimo ir mokslo ministro pareigas einantį Vidaus reikalų ministrą. Po dviejų savaičių bus pateikta daugiau informacijos ir, manau, visi bus patenkinti sprendimu“, – sakė meras. R. Šimašius susitiko su protestuojančiais moksleiviais, jiems išsakė planus. „Natūralu, kad žmonės žino ne viską, gal būt esama ir bendravimo trūkumo. Su mokyklos vadovu bendrauju periodiškai, nežinau, kiek jis parduoda bendruomenei, po dviejų savaičių grįšime prie šio klausimo su sprendimu, kuris bus visiems tinkamas“, – sakė meras. Perpildytos ir tuščios klasės

Savivaldybės atstovų teigimu, sprendimo ieškoma ir dėl to, kad vienos klasės – perpildytos, o kitos – pustuštės.

„Suprantame mokyklos bendruomenės nerimą – pertvarkos procesas visada sudėtingas, tačiau jis kuria naujas galimybes. Realybė tokia – vienos mokyklos pustuštės, kitose vaikai mokosi pamainomis.

Apsvarstę komitetuose, pasitarę su bendruomene, turėsime priimti sprendimus, kurie padės subalansuoti moksleivių srautus Žirmūnų rajone ir kels mokymosi kokybę“, – yra sakęs Vilniaus mero pavaduotojas Valdas Benkunskas.

Sprendimą priims ministerija?

Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Alfonsas Petronis sakęs, kad sunku kalbėti apie mokyklą, kuri dirba gerai, jos specialistai yra profesionalūs, tačiau reikia palaukti, ką galutinai nuspręs Švietimo ir mokslo ministerija.

„Ministerija turi nuspręsti, ar ši mokykla gali būti išskirtinė, ar ne. Negalime skubėti ir priimti skubotų sprendimų. Reikia pritarti pateikimui ir eiti per visus komitetus“, – sakė G.A.Petronis.

Remiantis Švietimo įstatymu ir Vyriausybės nutarimu, visos šiuo metu veikiančios vidurinės mokyklos turi būti reorganizuotos į pagrindines mokyklas, progimnazijas arba gimnazijas iki 2015 m. rugsėjo 1 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.