Vydas Gedvilas nebesieks švietimo ir mokslo ministro posto

Darbo partijos į švietimo ir mokslo ministrus siūlytas Seimo vicepirmininkas Vydas Gedvilas persigalvojo. Trečiadienį politikas pranešė, kad nebesieks ministro portfelio.

V.Gedvilas trečiadienį pranešė, kad atsiima savo kandidatūrą.<br>T.Bauro nuotr.
V.Gedvilas trečiadienį pranešė, kad atsiima savo kandidatūrą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

May 13, 2015, 12:34 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 12:10 AM

„Atsisakau kandidatuoti į švietimo ir mokslo ministro postą. Šis sprendimas galutinis ir nekeičiamas“, – surengtoje spaudos konferencijoje pranešė V.Gedvilas. Savo ir Darbo partijos vardu jis dėkojo visiems, kurie jį palaikė.

Politikas pabrėžė, kad pastarosios dvi savaitės jam buvo labai sudėtingos. V.Gedvilas sakė, kad susiklosčiusi situacija dėl jo kandidatūros į švietimo ir mokslo ministrus yra nenormali.

Kreipsis į teismą

„Tai tęstis nebegali. Viešojoje erdvėje keliamos viena už kitą fantastiškesnės versijos. Dirbtinai eskaluojamas konfliktas tarp Lietuvos prezidentės ir ministro pirmininko, tarp valdančiosios koalicijos partnerių“, – kalbėjo jis. 

Politikas atrodė kiek susijaudinęs ir pabrėžė, kad po pareiškimo neatsakys nė į vieną žurnalistų klausimą. Žiniasklaidos atstovų susirinko kelios dešimtys. Seimo narys tikino, kad vėliau, kai nurims emocijos, atsakys į visus klausimus. 

„Nors nesu nieko blogo padaręs Lietuvai ir jos žmonėms, man buvo mestas nepasitikėjimo šešėlis. Suduotas skaudus smūgis reputacijai. Neturiu net galimybės apsiginti, nes nežinau, kuo konkrečiai esu kaltinamas. Greitai ir paprastai šiandien apginti savęs negaliu. Tokia realybė.

Bet kokiu atveju padarysiu viską, kad įrodyčiau, kad esu teisus ir nekaltas. Kad ir kiek tai užtruktų, kiek kainuotų. Kreipiausi į STT dėl pažymos paviešinimo, tačiau gavau neigiamą atsakymą. Nelieka jokio kito kelio, tik kreiptis į teismą. Tuo keliu ir eisiu“, – sakė V.Gedvilas.

Seimo narys teigė norintis, kad politikoje vyrautų stabilumas, o ne destrukcija. Jis tikis, kad tiek politikai, tiek visuomenė ateityje bus ne susiskaldę, o vieningi. 

„To pasiekti įmanoma tik vienu būdu, tą būdą ir renkuosi“, – sakė V.Gedvilas ir pareiškė apie savo kandidatūros į ministrus atsisakymą.

Ieškos naujo kandidato

Valdančioji Darbo partija trečiadienį rengia prezidiumo posėdį, per kurį bus svarstomi nauji kandidatai į švietimo ir mokslo ministrus, sakė Seimo „darbiečių“ seniūnas Kęstutis Daukšys.

Jis kol kas negalėjo pasakyti, kiek kandidatų į ministrus partija teiks premjerui Algirdui Butkevičiui.

„Tai partijos pasirinkimas, ir manau, mes darysime taip, kaip mes manome“, – Seime žurnalistams tvirtino K.Daukšys.

Jis abejojo, kad į švietimo ir mokslo ministrus galėtų būti siūlomas nepartinis kandidatas.

Darbo partijos frakcijos seniūnas tvirtino, kad pirmasis Seimo vicepirmininkas V.Gedvilas su partija suderino savo sprendimą atsisakyti kandidatuoti į švietimo ir mokslo ministrus. Tačiau K.Daukšys pabrėžė, kad tai buvo jo asmeninis sprendimas.

K.Daukšys taip pat informavo, kad frakcija ketvirtadienį sieks, jog būtų priimtos Kriminalinės žvalgybos įstatymo pataisos, sudarysiančios galimybę tam tikromis sąlygomis paviešinti valstybės vadovams pateiktą kriminalinės žvalgybos informaciją apie kandidatus į aukštus postus.

„Be abejonės, nes matome problemą, kuri yra iškilusi. Čia ne tik šiuo atveju, ir viceministrų atveju, ir daugeliu kitų pareigūnų, į pareigas skiriamų žmonių atveju negali būti žmogui pasakoma, kad tu netinki ir neaišku kodėl“, – dėstė K.Daukšys, paklaustas, ar dar sieks priimti minėtas pataisas po V.Gedvilo sprendimo.

Gavo daugiau informacijos

Prezidentė dar praėjusią savaitę atmetė premjero teikimą skirti V.Gedvilą švietimo ir mokslo ministru.

Vyriausybė trečiadienį pranešė, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) perdavė ministrui pirmininkui Algirdui Butkevičiui papildomą informaciją apie V.Gedvilą.

„Šiandien ministrui pirmininkui (...) buvo pateikta jau detali informacija, papildoma“, – žurnalistams Seime sakė STT direktorius Saulius Urbanavičius. 

Pasak jo, prezidentė šios papildomos informacijos nėra gavusi. 

„Tiek Lietuvos Respublikos prezidentei, tiek ministrui pirmininkui iki šio ryto buvo pateikta vienoda informacija“, – sakė jis. 

Įtempta situacija susidarė po to, kai prezidentė praėjusią savaitę atmetė premjero teikimą skirti V.Gedvilą švietimo ir mokslo ministru.

A.Butkevičius pareiškė, kad politikas yra tinkamas eiti minėtas pareigas. Tuo metu D.Grybauskaitė pasakė, kad Specialiųjų tyrimų tarnybos pateikta kriminalinės žvalgybos informacija neleidžia net svarstyti 55 metų V.Gedvilo kandidatūros. 

Gali būti, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba premjerui ir šalies vadovei apie kandidatą į švietimo ir mokslo ministrus žodžiu pateikė skirtingą informaciją.

Tokią prielaidą yra išdėstęs A.Butkevičius. Anot Vyriausybės vadovo, raštu pateiktos pažymos sutampa. Bet A.Butkevičius pripažino, kad susitikimo su prezidente pirmadienį metu išgirdęs ir tokių dalykų, kurių jam pateiktoje pažymoje nebuvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.