Viceministras: „Mūsų šauktinių baimės Izraelyje kelia juoką“

Lietuvoje aistras keliantis šauktinių klausimas šalių, kuriose karo tarnyba privaloma, piliečius verčia tik atlaidžiai šyptelėti – tuo įsitikino šiuo metu Izraelyje viešinti Lietuvos užsienio reikalų ministerijos delegacija, kuri lankosi 5-ajame globaliajame kovos su antisemitizmu forume.

Izraelyje karinė tarnyba trunka ilgiau kaip devynis mėnesius.<br>A. Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Izraelyje karinė tarnyba trunka ilgiau kaip devynis mėnesius.<br>A. Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

May 14, 2015, 11:39 AM, atnaujinta Jan 3, 2018, 9:14 PM

Jeruzalėje viešintis užsienio reikalų viceministras Matvydas Bekešius teigė, kad šiame forume delegacija iš Lietuvos dalyvauja jau nebe pirmą kartą.

„Lietuvai tai nėra nauja patirtis, bet labiau reikėtų akcentuoti pasikeitusias aplinkybes, nes šiuo metu Lietuvos ir Izraelio santykiai klostosi puikiai. Ne veltui buvęs Izraelio užsienio reikalų ministras Avigdoras Liebermanas yra pasakęs, kad tai geriausias mūsų santykių etapas, koks kada nors yra buvęs“, – kalbėjo pašnekovas ir pridūrė, kad prie šių santykių gerinimo prisidėjo ir Izraelio ambasados Vilniuje atidarymas.

Patikrink, kas pateko į šauktinių sąrašus.

Dėmesys kibernetiniam saugumui

Apie tai, kokioms problemoms daugiausia dėmesio skiriama šių metų forume, M.Bekešius sakė: „Forume diskutuojama daugybe temų, kurios susijusios su siekiais išgyvendinti antisemitizmą. Itin daug dėmesio skirta kovai su antisemitizmu kibernetinėje erdvėje, socialinėse medijose, įvardijant problemas ir ieškant priemonių, kaip jas spręsti. Izraelis daug dirba kibernetinio saugumo klausimais, kuriami įvairūs produktai, kuriais prekiaujama visame pasaulyje.“

Pasak jo, itin daug dėmesio skiriama kovai su vadinamąja neapykantos kalba (angl. hate speach) prieš bet kokias antisemitizmo apraiškas. „Šia tema forume pasisakė ir Izraelio „Facebook“ vadovė, kompanijos „Google“ atstovai. Nėra taip, kad į forumą būtų sukviesti tik diplomatai ar valstybės atstovai“, – teigė M.Bekešius.

Forumo dalyviai buvo suskirstyti į darbo grupes pagal regionus. „Atskira grupė nagrinėjo antisemitizmo klausimus Pietų Amerikoje, arabų šalyse, Europos Sąjungos valstybėse. Daug dėmesio buvo skiriama pavieniams regionams ir nagrinėjama išskirtinai jiems būdinga problematika“, – kalbėjo viceministras.

Pasak M.Bekešiaus, Lietuvos delegacijos misija buvo surinkti informacijos apie kitų valstybių patirtis, su kokiomis antisemitizmo problemomis jos susiduria: „Lietuvoje nėra tokių dažnų ar tiesioginių antisemitizmo apraiškų, kurios skatintų kokius nors išpuolius. Kalbu apie „Charlie Hebdo“ atvejį ar kitus panašius, kurie neseniai nuskambėjo Vakarų Europoje, tačiau išmanyti tendencijas nepaprastai svarbu.“

Viceministras teigė, kad pats ketina pasisakyti vienos iš darbo grupių „Kova su antisemitizmu ir holokausto neigimu“ diskusijoje. „Tai labai svarbi tema, nes turime kalbėti ir apie tolerancijos centrų steigimą, ir apie moksleivių švietimą, turime ką apie save papasakoti ir parodyti, kaip Lietuvoje dirbama šiais klausimais“, – kalbėjo pašnekovas.

Į Lietuvą vyksta turistai

Paklaustas, kaip Izraelyje sutinkami lietuviai, M.Bekešius teigė, kad mūsų tautiečiai šioje šalyje sutinkami puikiai, Izraelis vertina Lietuvos poziciją Jungtinėse Tautose bei laiko partnere: „Dar daug darbo teks įdėti, bet Lietuva yra potenciali ekonominė partnerė.

Abipusės prekybos statistika nuo 2009-ųjų išaugo daugiau kaip dvigubai. Padvigubėjo ir turistų iš Izraelio skaičius Lietuvoje, kas esant dabartinei geopolitinei situacijai, kai sumažėjo atvykstančiųjų iš Rytų, Lietuvai labai svarbu. Per praėjusius metus Lietuvoje apsilankė daugiau kaip 14 tūkst. turistų iš Izraelio.“

Kalbėdamas apie tolesnį bendradarbiavimą pašnekovas pabrėžė, kad Izraelis patenka tarp 26 valstybių, kurios yra potencialios Lietuvos gamintojų rinkos ir ekonominio bendradarbiavimo partnerės.

„Niekas nepaneigs, kad Lietuvai itin aktuali tema yra kibernetinis saugumas. Kaip jau minėjau, Izraelis yra sukūręs daug įvairių technologijų ir turi sukaupęs daug žinių šioje srityje. Taip pat reikėtų kalbėti apie karines technologijas bendrąja prasme – šalis kuria itin modernią ginkluotę, o mūsų šalis kaip tik šiuo metu stiprina savo gynybą“, – kalbėjo viceministras.

Lietuvos šauktinių baimės verčia juoktis

M.Bekešius pasakojo, kad Lietuvoje šiuo metu plačiai eskaluojamas šauktinių klausimas glumina Izraelio piliečius: „Čia karo tarnyba yra privaloma visiems, net ne pasirinktinai. Kai išgirstama, kad Lietuvoje vyksta diskusija dėl šauktinių reikalingumo, gūžčiojama pečiais ir stebimaasi, kur čia problema – „jei myli tėvynę, tai ir eini jos ginti“. Čia nuolat pabrėžiama, kad tarnyba yra ne tik pareiga, bet ir patriotiškumo išraiška.“

Viceministro teigimu, žinia, kad Lietuvoje šauktiniams teks tarnauti devynis mėnesius, Izraelyje karo tarnybą atlikusiems jaunuoliams kelia šypseną, mat jų šalyje šis laikotarpis kur kas ilgesnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.