Ministro paiešką stabdo ir pinigų dalybos

Valdžios šokiai ir žaidimai dėl Darbo partijos kandidato į švietimo ir mokslo ministrus gali užtrukti. Jeigu ne iki Kalėdų, tai bent tol, kol bus paskirstyti per šią ministeriją plaukiantys ES paramos milijonai.

D.Pavalkis.<br>M.Patašiaus nuotr.
D.Pavalkis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

May 15, 2015, 1:19 PM, atnaujinta Jan 3, 2018, 4:31 PM

Tokie nuogąstavimai vis garsiau ėmė veržtis iš pačių Darbo partijos, kurios siūlytas kandidatas į švietimo ir mokslo ministrus Vydas Gedvilas neperėjo prezidentės filtro, atstovų lūpų.

Nors Darbo partija šiomis dienomis ieško jam pamainos ir kalba apie dešimtis į šį postą tinkamų kandidatų, vis labiau abejojama, ar nors vienam su šia partija susijusiam asmeniui bus atvertos ministerijos durys.

Priežastis – Europos Sąjungos paramos milijonai, kuriuos jau netrukus turi pradėti dalyti Švietimo ir mokslo ministerija.

„Kol laikinasis ministerijos vadovas Juozas Bernatonis su socialdemokratais jų nepadalins taip, kaip reikia, tol joks Darbo partijos kandidatas į ministrus Prezidentūrai netiks“, – įsitikinę kai kurie įtakingi šios partijos veikėjai.

Kur surasti kandidatą?

Neoficialiai kalbama, kad šis procesas gali užtrukti iki rudens. Darbo partija į šią ministeriją anksčiau galėtų įžengti nebent tik sutikusi su pasiūlymais kandidatu į ministrus rinktis žmogų iš jiems siūlomo sąrašo.

Kalbos apie tokį prezidentei tinkamų kandidatų sąrašą sklando jau kurį laiką, bet net ir patys „darbiečiai“ neįvardija jokių jame esančių pavardžių.

Tikinama, kad trečiadienį vykusiame partijos prezidiumo posėdyje taip pat buvo aptariamos tik Darbo partijai priklausančių pretendentų pavardės.

Viena jų – Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Artūro Paulausko. Bet jis rinkimuose savęs neįvardija kaip rimto kandidato: „Kadangi buvo įvardyta daug pavardžių, kažkas pasiūlė ir mane. Aš sutikau, kad būčiau įrašytas į sąrašo pabaigą.“

Traukinys jau pajudėjo

Atrodo, kad sklandantys įtarimai dėl galimo koalicijos partnerių socialdemokratų ir Prezidentūros sąmokslo prieš „darbiečius“ – ne paslaptis ir iš švietimo ir mokslo ministro pareigų atleistam Dainiui Pavalkiui.

Bet buvęs ministras „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad traukinys su daugiau kaip 80 mln. eurų aukštosioms mokykloms skirta parama jau yra pernelyg toli nuriedėjęs, kad jį būtų galima apgręžti ar pasukti kita kryptimi.

Anot D.Pavalkio, dauguma ES lėšomis finansuojamų projektų jau yra suderinti, dabar esą teliko patvirtinti strateginį planą, kurio jis nespėjo pasirašyti.

Tai buvo numatyta padaryti gegužės pabaigoje. „Iki vasaros jau viską planavome paleisti. Šis procesas juda ir, manau, judės, nes bandant kaip nors kitaip perskirstyti pinigus tarp aukštųjų mokyklų kiltų didžiulis triukšmas ir nepasitenkinimas“, – sakė buvęs ministerijos vadovas.

Principai buvo aptarti

D.Pavalkio teigimu, pagrindiniai principai, kaip bus skirstomos paramos lėšos, buvo aptarti ir su šalies vadove Dalia Grybauskaite. Premjerui Algirdui Butkevičiui buvo atskleisti ir detalesni planai.

„Premjeras numatytiems prioritetams priekaištų ar pastabų neturėjo“, – tikino buvęs ministras.

Anot D.Pavalkio, paramos lėšų skirstymą atidžiai stebi Europos Komisija ir kitos institucijos, todėl, jo nuomone, atėjęs naujasis ministras neturės daug galimybių pakreipti šitų pinigų kokia nors kita linkme.

„Nei galėjau tuos pinigus lengvai pakreipti kur nors kitur, nei tai galės padaryti naujasis ministras. Gal kažkokias korekcijas galės daryti, bet laisvės neturės daug“, – svarstė D.Pavalkis.

Bruzdėti pradėjo ir „tvarkiečiai“

* Kuo baigsis Darbo partijai priklausančios Švietimo ir mokslo ministerijos vadovo keitimo istorija, atidžiai stebi ir „tvarkiečiai“, puse lūpų užsimenantys apie ketinimus keisti jiems priklausančios Aplinkos ministerijos vadovą Kęstutį Trečioką.

* Ministro sprendimai, kuriuos jam esą diktuoja Vyriausybės galva arba ministerijos kancleris Robertas Klovas, vis dažniau kliūva kai kuriems valdančiosios partijos veikėjams.

* Itin ryškiai K.Trečioko ir jį delegavusios partijos pozicijos išsiskyrė dėl urėdijų. Jas stambinti siekiantis ministras nesulaukė bendražygių palaikymo – vakar „tvarkiečiai“ vieningai balsavo atmetant prezidentės veto, kad būtų nustatytas jų skaičius.

* Ministrą K.Trečioką ir jo viceministrų komandą pastaruoju metu pliekė ir Seimo Aplinkos apsaugos komiteto nariai. Neoficialiomis žiniomis, opozicijai priklausantys konservatoriai su liberalais praėjusią savaitę tarėsi dėl nepasitikėjimo ministerijos vadovu, tačiau žvalgomasi, ar šią iniciatyvą paremtų valdantieji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.