Gudrūs šauktiniai vietoj apkasų rinksis gimdymo palatą?

Esate pakviestas į kariuomenę? Nieko tokio, sukčiai jums padės gauti tėvystę įrodančią fiktyvią pažymą.

Kariai pratybose.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Kariai pratybose.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

May 16, 2015, 10:59 AM, atnaujinta Jan 3, 2018, 2:05 PM

Jei nusprendėte, kad pats laikas pasikviesti gandrą ir taip išvengti karo tarnybos, nenustebkite, jei karininkas, išgirdęs, kad neateisite, iš liūdesio neapsipils ašaromis, o džiaugsmingai jus pasveikins. Mat tai reiškia, kad jūs rūpinatės būsimų šauktinių skaičiumi.

Premjeras susirūpino gimstamumu

Neseniai Europos Komisijos paskelbtoje demografinių tendencijų ataskaitoje teigiama, kad Lietuvoje iki 2060 m. gyventojų sumažės 38 proc. – liks 1,8 mln. žmonių.

Kalbėdamas apie prastėjančią Lietuvos demografinę padėtį premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad ieškoma būdų, kaip didinti šalyje gimstamumą.

Premjeras pabrėžė, jog reikia didinti išmokas ir gerinti vaikus auginančių šeimų padėtį – gal taip jo nuogąstavimus dėl mažo gimstamumo išgirdę į karo tarnybą šaukimus gavę jaunuoliai sugalvos  kareivines iškeisti į gimdymo palatą?

Sukčiai siūlo „tėvų pažymas“

Kai kurie jaunuoliai, radę savo pavardę šauktinių sąrašuose, taip susirūpino, kad teks matuotis kareiviškus batus, jog į tai netruko reaguoti ir sukčiai.

„Pateikęs tėvystės dokumentus esate atleidžiamas nuo karinės prievolės. Galime padėti Jums gauti šiuos dokumentus! Dokumentai identiški, su visais antspaudais ir visi jūsų informacija. Pateikęs dokumentus būsite atleistas nuo karo tarnybos!“ – rašoma skelbime.

Prie skelbimo nurodoma ir tokios paslaugos kaina. Už fiktyvias pažymas reikėtų susimokėti apie 80 eurų.

Daugiavaikiai tėvai netarnaus

Krašto apsaugos savanorių pajėgų Karo prievolės ir komplektavimo skyriaus viršininkas majoras Žygimantas Adamonis komentuodamas atvejus, kai šaukimas į karo tarnybą gali būti atidedamas, sakė: „Karo prievolės įstatyme nurodomos tam tikros sąlygos, kurios reglamentuojamos ir krašto apsaugos ministro nustatytoje karinės tarnybos atidėjimo tvarkoje. Karinė tarnyba atidedama, jei karo prievolininko šeimoje auga du ir daugiau vaikų iki keturiolikos metų. Taip pat karo tarnyba gali būti atidedama, kai prievolininkas yra šaukiamas atlikti tarnybos žmonos nėštumo ir gimdymo laikotarpio atostogų metu.“

Pareigūno teigimu, tokiu atveju būtina pateikti pažymą, įrodančią sutuoktinės nėštumo ir gimdymo atostogas. Pagal šią atidėjimo tvarką taip pat numatytas ir komplikuoto nėštumo atvejis, tam taip pat būtina medikų pažyma.

Vaiko priežiūros atostogos – namuose

„Taip pat šaukimas į karo tarnybą gali būti atidedamas, jei karo prievolininkas vienas augina nepilnametį vaiką arba jei tuo metu jam suteiktos vaiko priežiūros atostogos, kol vaikui sueis treji metai“, – apie tai, kokios išimtys taikomos vienišiems tėčiams, sakė pašnekovas.

Ž.Adamonio teigimu, atidėjimas reiškia, kad pasibaigus atidėjimo laikotarpiui, t. y. per kitą šaukimą, karo prievolininkas vėl atsitiktine tvarka gali būti pašauktas atlikti karo tarnybos.

Daugiau gandrų – daugiau karo prievolininkų

Paklaustas, ar nenutiks taip, kad šauktiniai suskubs tapti tėčiais, norėdami atidėti karo tarnybą, pašnekovas juokavo: „Sunku pasakyti, kiek šauktinių pasinaudos šia tvarka, bet kuriuo atveju krašto apsaugai visos aplinkybės į naudą – ateityje sulauksime daugiau karo prievolininkų.“

Į klausimą, ar bus tikrinamas šauktinių pristatytų dokumentų autentiškumas, Ž.Adamonis atsakė: „Jei turėsime įspėjimų ar įtarimų dėl situacijos, žinoma, tikrinsime.“ 

Nėštumas tarnybos išvengti nepadės

Tiesa, šauktiniai turėtų atidžiai skaityti, kas nurodoma tvarkose.

„Paprastas nėštumas nuo tarnybos neatleidžia, kalbame apie komplikuotą nėštumą arba nėštumo ir gimdymo atostogas, kurios trunka apie tris mėnesius“, – sakė Ž.Adamonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.