Plungėje atidaryta restauruota M.K.Oginskio dvaro sodyba

Seimas 2015-uosius yra paskelbęs Mykolo Kleopo Oginskio metais. 

Dvaro liekanos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dvaro liekanos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 16, 2015, 9:56 AM, atnaujinta Jan 3, 2018, 2:22 PM

„Išties prasminga, jog Oginskių dvaro sodyba bus pritaikyta ir turizmo reikmėms, esu tikras, kad vis daugiau lankytojų atras Žemaitijos grožį ir būtinai užsuks čia. Juk Mykolo Oginskio rūmai visada buvo tikruoju kultūros ir švietimo centru. Pakanka tik prisiminti, jog čia gyveno, kūrė ir dvaro orkestre grojo Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, čia lankydavosi Antanas Baranauskas ir kiti to laikmečio šviesuoliai“, – kalbėjo A.Butkevičius. 

Ministras pirmininkas pasidžiaugė, kad 19-jame amžiuje Plungėje statyti kunigaikščio rūmai atgavo savo pirminį pavidalą ir grožį, pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba. 

Plungės M.K.Oginskio dvaro sodybos, ją supančio parko renovacijai ir autentiškumui atkurti Ūkio ministerija iš viso yra skyrusi daugiau kaip 3,9 mln. eurų ES struktūrinės paramos lėšų iš 2007–2013 metų finansavimo laikotarpio.   

„Ūkio ministerija ES paramos lėšomis finansavo tris Plungės M.K.Oginskio dvaro sodybos ir supančio parko atnaujinimo projektus.

Tikimės, kad pritaikius kultūros paveldo objektą viešiesiems turizmo poreikiams ir pažintiniams tikslams, atlikus centrinės reprezentatyviosios rūmų dalies interjero atkūrimo darbus, vienas ryškiausių ir geriausiai išsilaikiusių XIX a. II pusės dvarų ansamblių Lietuvoje pritrauks dar daugiau turistų į miestą ir rajoną“, – sako ūkio ministras Evaldas Gustas. 

M.Oginskio rūmų atidarymas – tai vienas iš renginių, skirtų M.K.Oginskio 250-ųjų gimimo metinių jubiliejui pažymėti. Rugpjūčio 29 – rugsėjo 26 dienomis taip pat organizuojamas 10-asis tarptautinis Mykolo Oginskio festivalis. 

Seimas 2015-uosius yra paskelbęs Mykolo Kleopo Oginskio metais. 

M.K.Oginskis (1765–1833) buvo daugeliu talentų pasižymėjusi XVIII–XIX amžių sandūros asmenybė: politikas, diplomatas, Abiejų Tautų Respublikos Seimo narys, Vilniaus universiteto mokslo tarybos garbės narys, Lietuvos sukilėlių Vyriausybės, Lietuvos tautinės aukščiausiosios tarybos narys, socialinių reformų idėjų puoselėtojas, memuarų rašytojas, kompozitorius. Jis aktyviai dalyvavo politinėje, valstybės valdymo, švietimo, socialinių reformų, ypač baudžiavos panaikinimo, kultūros prieinamumo didinimo ir visuomenės kūrybiškumo skatinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.