Vilnia užtverta, bet bausti nėra už ką

Aplinkos ministerija perspėja, kad Lietuvos upių ir ežerų pakrantės turi būti prieinamos visiems. Nuo vandens iki tvoros turi būti penkių metrų atstumas. Kodėl šis reikalavimas negalioja Bernardinų sodo tvorai, kuri tiesiog įbrenda į Vilnios upę?

Bernardinų sodo tvora taką Vilnios upės pakrante užtveria aklinai ties teniso aikštynais ir prie Dailės akademijos. Šiuo atveju valdžia pritaikė išimtį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Bernardinų sodo tvora taką Vilnios upės pakrante užtveria aklinai ties teniso aikštynais ir prie Dailės akademijos. Šiuo atveju valdžia pritaikė išimtį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lina Bartkutė („Lietuvos rytas“)

2015-05-17 11:55, atnaujinta 2017-11-28 09:09

Jeigu mėgstate vaikščioti Vilnios pakrante, ties Bernardinų sodu jums teks ropštis per tvorą net du kartus – ties teniso aikštynais ir prie Dailės akademijos.

Sodo tvora priėjimą iki vandens užtveria aklinai. Vilniečiai stebisi: nejaugi tokios savivalės nemato aplinkosaugininkai, uoliai baudžiantys gyventojus, bent pusmetriu per arti vandens pasistačiusius tvorą?

Sąlygos visiems vienodos

Aplinkos viceministras Linas Jonauskas patvirtino, kad pagal pastaruoju metu priimtus įstatymus vandens apsaugos juosta turi būti laisva ir neaptverta. Turi būti sudarytos sąlygos ja praeiti žmonėms.

„Tai gali būti ir 5, ir 50, ir 2 metrų atstumas – priklauso nuo vandens telkinio dydžio“, – paaiškino viceministras.

Bet kokiu atveju, kad ir koks tas vandens telkinys būtų, minimalus takas turi būti. Tai reiškia, kad nei tvoros, nei gyvatvorės, nei kokių nors šakų ar dar ko nors neturėtų būti. Tai taikoma visiems.

Ar takas pakankamas, sprendžia aplinkosaugos pareigūnai. Jei yra skundas, jie įvertina, pažiūri ir pamatuoja. Tuomet taiko sankcijas arba ne.

Problemų neįžvelgia

O štai zoologijos sodams, botanikos draustiniams, pramoniniams objektams taikomos išimtys.

„Kalbant apie Bernardinų sodą, jei tai yra saugomos kolekcijos, tam tikri botanikos dalykai, tokios išimtys turi būti. Tai normalu ir tam pritariu.

Tačiau visa Neries, Vilnios pakrantė ir kitų vandens telkinių bei ežerų pakrantės turi būti laisvos prieiti“, – sakė aplinkos viceministras.

Siūlo kreiptis į ministeriją

Jeigu vis dėlto vilniečiams atrodo, kad priėjimas iki Vilnios užtvertas pažeidžiant įstatymus, L.Jonauskas pataria kreiptis į Aplinkos ministeriją, rašyti laiškus.

„Bet kokiu atveju visi pakeitimai ir išlygos buvo derinama su visuomene. Kiek pamenu, jokių pastabų nebuvo. Normalu, kad visiems neįtiksi.

Jeigu yra vienas kitas pasipiktinęs žmogus, ką padarysi“, – skėstelėjo rankomis viceministras.

Tačiau jis patikino, kad į nepatenkintų vilniečių siūlymus bus atsižvelgta.

„Jeigu jie bus argumentuoti, ministerija nesėdės sudėjusi rankų“, – sakė L.Jonauskas.

Išimtis – ir Kaune

Viceministras pateikė dar vienos išimties Lietuvoje pavyzdį.

Kauno zoologijos sodo teritorijoje teka upelis, bet yra padaryta išimtis.

Jei čia vandens apsaugos juosta būtų laisva, būtų galimybė bet kam ir bet kada patekti į Zoologijos sodą.

„Tada žmonės galėtų nepaisyti apsaugos sistemos ir nemokėti pinigų, trikdyti gyvūnų saugumą“, – kalbėjo viceministras.

Be to, kartais išimtys daromos tam tikriems pramoniniams objektams, tarkim, Klaipėdos jūrų uostui, dėl nacionalinio saugumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.