Generalinėje prokuratūroje – aferos tvaikas

Pinigai skirti už iki šiol neveikiančią sistemą, kuri dar ir pradangino šūsnį svarbių dokumentų, o šis reikalas suktas su garsios bylos herojumi. Tokie yra Generalinės prokuratūros modernizavimo rezultatai.

D.Valys nepanoro politikams paaiškinti, kodėl stringa svarbus projektas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Valys nepanoro politikams paaiškinti, kodėl stringa svarbus projektas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

2015-05-18 08:19, atnaujinta 2017-11-28 06:32

Kodėl darbą baigiantis generalinis prokuroras Darius Valys šią savaitę neatėjo į Seimo Antikorupcijos komisijos posėdį, nors ir buvo kviestas, o atsiuntė šiuo metu atostogaujantį savo pavaduotoją Darių Raulušaitį?

Priežastis suprantama. Mat komisija taršė vieną viešąjį prokuratūros pirkimą ir jau dabar savo pirmininko Vitalijaus Gailiaus lūpomis reikalauja ikiteisminio tyrimo pačioje prokuratūroje.

Mat, kaip liudija ir pačių prokurorų audito išvados, nauja dokumentų valdymo sistema, nupirkta prieš pusantrų metų, neveikia ir nežinia, ar apskritai veiks. Tos sistemos pardavėjas minimas Vidaus reikalų ministerijos galimos politinės korupcijos byloje.

Technologijos – su šešėliu

Generalinė prokuratūra, kaip ir daugelis valstybės institucijų, už Europos Sąjungos lėšas vykdo ilgalaikį savo veiklos modernizavimo projektą, kurio viena dalių – naujos elektroninės dokumentų valdymo sistemos ir bazės sukūrimas. Tos dalies, kurią finansuoja Europos socialinio fondo agentūra (ESFA), vertė – per 100 tūkst. eurų.

Sistemą sukurti ir įdiegti turėjo bendrovė „Idamas“. Seimo komisijos duomenimis, vienas šios bendrovės savininkų ir buvęs vadovas Giedrius Rakauskas minimas šiuo metu teisėsaugos narpliojamoje galimos politinės korupcijos byloje, krečiančioje „tvarkiečių“ valdomą Vidaus reikalų ministeriją.

Viena esminių bylos dalių – galimi korupciniai susitarimai ministerijos viešuosiuose pirkimuose.

O komisijos akiratyje atsidūrusį prokuratūros viešąjį pirkimą šių metų pradžioje pirmieji narstė pačios prokuratūros auditoriai. Jų išvadose surašyta aibė įvairių projekto įgyvendinimo kontrolės pažeidimų, konstatuota, kad projekto įgyvendinimas ir sistemos paleidimas pačioje prokuratūroje vis buvo atidėliojamas, sistema buvo išmėginta be reikiamos priežiūros iš pačios prokuratūros.

Svarbiausia – prokuratūros pareigūnai prieš metus vis dėlto priėmė produktą ir paskelbė, jog jokių pretenzijų dėl jo neturi.

Tačiau ir prokuratūros auditorių, ir ESFA patikros metu konstatuota, kad sistema nenaudojama. Mėginant ją paleisti šių metų pradžioje buvo užregistruota dešimtys klaidų, o kai kurios jų – vadinamosios kritinės.

Sumokėjo už tai, ko negavo

Prokuratūros auditoriai teigė, jog pati prokuratūra ėmė reikalauti iš „Idamo“ kuo greičiau ištaisyti visas klaidas, ėmė grasinti delspinigiais, tačiau pati taip ir neparengė, kaip turėjo, visų reikalingų savo veiklos ataskaitų šiame procese.

Bet blogiausios išvados yra ne kontrolės ir ataskaitų procedūrų šiurkštus nesilaikymas, o tai, kad pinigai sumokėti už negautas paslaugas, nors jos ir deklaruotos kaip gautos.

Seimo komisijos duomenimis, per įvairius bandymus galėjo dingti net per 1200 įvairių procesinių prokuratūros dokumentų.

Be to, kai kurie Seimo nariai ir prokurorai tvirtina, kad tokia sistema apskritai nesaugi nuo galimų išorės įsilaužimų.

D.Raulušaitis ir kiti prokuratūros atstovai Seimo nariams teisinosi, kad už šio projekto tikrai neslypi kokie nors neskaidrūs susitarimai ar prokuratūros pareigūnų piktnaudžiavimas savo padėtimi, yra vienintelė priežastis – sistemos sudėtingumas, negalėjimas numatyti visų klaidų ir trūkumų.

Be to, jie tikino, kad per artimiausią mėnesį visos klaidos pagaliau bus pašalintos ir sistema pradės veikti.

Politikai reikalauja tyrimo

Tačiau komisijos vadovas V.Gailius „Lietuvos rytui“ tokius pasiteisinimus vadino vaikiškais ir teigė netikintis, kad po mėnesio pagaliau viskas veiks sklandžiai: „Pati prokuratūra, turėdama informacijos apie tokius pat procesus kitoje valstybės įstaigoje, jau seniai būtų pradėjusi baudžiamąjį persekiojimą. O čia, kaip matome iš jų pačių auditorių ataskaitos, net visa tai galėjo būti slepiama.“

Vertindamas tai, kad D.Valys neatvyko į komisijos posėdį, V.Gailius pareiškė, jog tai rodo, kad jis greičiausiai „neturi paaiškinimo“, kaip tokie dalykai galėjo vykti.

„Bet kokiu atveju aplaidumo požymiai akivaizdūs. Kaip akivaizdu ir tai, kad patys prokurorai turi įvertinti, ar nėra ir nusikalstamos veiklos.

Bet svarbiausia – Generalinė prokuratūra turėtų būti tuo skaidrumo bastionu ir švyturiu, kuris rodytų, kaip turi būti naudojamos Europos – taigi ir mūsų visų – lėšos.

Tačiau čia matome priešingą praktiką – buvo netgi slepiami galimo neskaidraus lėšų naudojimo požymiai. Greičiausiai tam, kad galima sulaukti sankcijų ir reikalavimo tas lėšas grąžinti“, – piktinosi V.Gailius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.