Verslininkus ir valdžią terorizuoja žydų nekenčianti moteris?

Valakampių miške nemokamą sporto aikštelę įrengę verslininkai norėjo tik gero vilniečiams, tačiau priversti vaikščioti po teismus ir valdiškas institucijas ir tik todėl, kad jų veikla ir idėjos autoriaus tautybė nepatinka vienai moteriai, Jano Shpitzo kaimynei.

Svastikos nupieštos vėlų gegužės 10-osios vakarą.<br>J.Shpitzo nuotr.
Svastikos nupieštos vėlų gegužės 10-osios vakarą.<br>J.Shpitzo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

May 18, 2015, 9:48 AM, atnaujinta Nov 28, 2017, 6:08 AM

„Aikštelė kliūna tik todėl, kad aš žydas“, – įsitikinęs J.Shpitzas.

Tuo neabejoja ir viešosios įstaigos „Sportuok lauke“ direktorius Aleksandras Ivanovas, kuris kartu su J.Shpitzu įkūręs sporto aikštelę ir ją puoselėjantis.

Nepatenkinta absoliučiai viskuo

Rukeliškių gatvės 29 B namo gyventoja N.J.B. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – Red.) pagalius į verslininkų ratus kaišioja jau apie penkerius metus.

„Ji pastoviai mums trukdo, visus rašo skundus. Ir tai daro kiekvieną savaitę, kiekvieną darbo dieną jau beveik penkeri metai. Ji mums tiesiog vaikšto iš paskos. Janas turėjo įrengęs tvenkinį prie namų su žuvytėmis, su fontanu, jai trukdė baseinas. Tvenkinį užkasėme, tada trukdė gėlės. Gėles išrovėme, pradėjo trukdyti trinkelės. Jas susiaurinome, tada pradėjo trukdyti aikštelė, suderinome vietą su ja, perstatėme ją toliau, dabar jai jau trukdo kameros“, – lrytui.lt pasakojo A.Ivanovas.

Kalbėtis su šia moterimi, verslininko teigimu, beviltiška – ji nieko neklauso, tik toliau visus įžeidinėja ir keikia.

Kaltina kuriant gaują

Į verslininkų įrengtą aikštelę sportuoti ateina 99 žmonės. Pasak A.Ivanovo, visi už tokią galimybę dėkingi, tačiau nuotaiką ir jiems gadina Nijolė Jūratė.

„Ji ateina, fotografuoja, rėkia ant tų sportininkų. Esą mes kažkokią grupuotę renkame, nes jos supratimu svarmenys suteikia jėgos, o jei žmogus stiprus, tai jis jau priklauso nusikalstamai grupuotei. Ji nesupranta, kad sportas yra sveikata, o ne smurtas“, – kalbėjo „Sportuok lauke“ direktorius.

Keikiasi ir Savivaldybėje

Šią moterį gerai pažįsta ir Vilniaus savivaldybės valdininkai, tačiau, susitvarkyti su kaip į darbą į Savivaldybę vaikščiojančia ponia, bejėgiai ir jie. Atvirkščiai, skundais Savivaldybę užvertusi moteris negaili riebių žodžių ir jos darbuotojams.

„Kyšininkai jūs, mafija, visi papirkti“, – tokie žodžiai pasigirsta Savivaldybėje, vos tik pro jos duris įžengia ši veikėja. 

Net Savivaldybės posėdyje ji sugeba perėkti visus, pavyzdžiui svarstant Miškotvarkos klausimą, į posėdį atėję verslininkai, vietos gyventojai bei apie 40 Savivaldybės darbuotojų negalėjo nei žodžio pasakyti per šios moters klyksmą.

Naktį piešė svastikas

Nemokamą sporto aikštelę miške įrengę verslininkai tik skėsčioja rankomis ir neįsivaizduoja, ką toliau daryti, o jos užgaulių žodžių nuolat priversti klausti sportininkai spėja, kad moteris serga psichine liga, tačiau priverstinai psichikos ligonių Lietuvoje negydoma, o savanoriškai pripažinti savo problemos moteris nenori.

„Gal bent policija pradės tyrimą ir ją uždarys“, – viliasi verslininkai.

Įtariama, kad būtent ši ponia vėlų gegužės 10-osios vakarą ant aikštelėje esančių stendų pripaišė svastikų.

Moterį užfiksavo aikštelėje įrengtos vaizdo stebėjimo kameros.

„Jos veido nesimato, bet iš kūno sudėjimo, iš kitų požymių, mes spėjame, kad tai ji“, – įsitikinę ir J.Shpitzas ir A.Ivanovas, jau parašę policijai pareiškimą dėl suniokoto turto ir antisemitinio išpuolio.

Verslininkai įtaria, kad J.Shpitzo kaimynė jų aikštelėje siautėja jau ne pirmą kartą.

Buvo pavogta įranga

Šių metų sausio 4 dieną iš aikštelės buvo pavogta įranga. Verslininkai sumontavo naują, o senąją vėliau surado žmonės užkastą miške.

„Jei tai būtų narkomanų ar vagių darbas, jie būtų nupjaustę metalą. Jis nuimtas nebuvo“, – sakė A.Ivanovas.

Balandį sporto aikštelė buvo apvogta dar kartą. Po šios vagystės buvo pasirašyta sutartis su saugos tarnyba, aikštelėje įrengti judesio davikliai, kurie įjungia šviesą, sumontuotos vaizdo kameros.

Jos ir užfiksavo dažų balionėlių „apsiginklavusią“ įsibrovėlę.

Nors policijai yra įteiktas pareiškimas, kaip įtariama, dėl būtent šios moters padaryto nusikaltimo, tačiau pradėti ikiteisminio tyrimo pareigūnai neskuba – jie pirmadienį verslininkus kviečiasi į apklausą, o po to spręs, ar buvo padaryta žala ir pats nusikaltimas.

Kol policija galvoja, verslininkai nesnaudžia. Jie surašė pareiškimą generaliniam prokurorui Dariui Valiui, Vilniaus apygardos vyriausiajam prokurorui Ramučiui Jancevičiui, Vilniaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui, šalies prezidentei, Vilniaus merui, Izraelio ambasadai Lietuvoje ir Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkei.

„Gal dabar kažkas sureaguos ir mums padės“, – viliasi A.Ivanovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.