Siūloma didinti baudą už melagingus skambučius

Siekiant sugriežtinti atsakomybę

A. Paulausko duomenimis, per šių metų pirmąjį ketvirtį buvo surašyti daugiau nei 600 administracinės teisės pažeidimo protokolų dėl melagingo specialiųjų tarnybų iškvietimo.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
A. Paulausko duomenimis, per šių metų pirmąjį ketvirtį buvo surašyti daugiau nei 600 administracinės teisės pažeidimo protokolų dėl melagingo specialiųjų tarnybų iškvietimo.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 19, 2015, 1:02 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 11:05 PM

Tuo tikslu Seimo posėdžių sekretoriate jis įregistravo Baudžiamojo kodekso (BK) ir Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) pataisas.

Pateiktuose projektuose už melagingą pagalbos tarnybų iškvietimą siūloma baudą padidinti nuo 300 iki 1500 eurų. Tokio pat dydžio baudas siūloma skirti už skambinimą pagalbos telefono numeriais žinant, kad nėra pagalbos poreikio.

„Pakeitimais taip pat norime daugiau aiškumo, atsiranda „pagalbos tarnybų“ sąvoka. Taip pat svarbu pažymėti, kad visais atvejais, jei melagingai pranešama ar paskleidžiama žinia apie visuomenei ar valstybinės reikšmės objektui gresiantį pavojų arba didelę nelaimę ir jei dėl to buvo iškviestos pagalvos tarnybos, tokie asmenys bus laikomi padarę nusikaltimą, o ne baudžiamąjį nusižengimą, kaip buvo anksčiau“, – aiškino A. Paulauskas.

A. Paulausko duomenimis, per šių metų pirmąjį ketvirtį buvo surašyti daugiau nei 600 administracinės teisės pažeidimo protokolų dėl melagingo specialiųjų tarnybų iškvietimo. 2014 metais tokių protokolų buvo beveik 2,5 tūkst. „Ir situacijos kartojasi – pareigūnai važiuoja, tikrina, konstatuoja eilinį faktą apie melagingą skambutį. Sugaištamas laikas, eikvojami kaštai, o pažeidėjai, jei yra išaiškinami, atsiperka minimaliomis baudomis. Tad atėjo laikas juos pažaboti ir bent didelėmis baudomis atgrasyti nuo neapgalvoto skambučio. Dabar melagingi skambučiai taps labai brangia „pramoga“. Tikimės, kad ateityje melagingų skambučių mažės“, – teigė A. Paulauskas.

Šiuo metu galiojančiame Baudžiamajame kodekse numatyta baudžiamoji atsakomybė tam, kas melagingai pranešė apie visuomenei gręsiantį pavojų ar ištikusią nelaimę, jeigu dėl to kilo žmonių sumaištis ar buvo padaryta didelė turtinė žala. Pažeidėjas baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 2 metų. Teikiamu įstatymo projektu įvedamos naujos sąvokos „valstybinės reikšmės objektai“ ir „didelė žala valstybei“, kurios leis plačiau taikyti bausmes.

Pagal dabar galiojančias ATPK nuostatas, už melagingus iškvietimus gali būti skiriamos baudos nuo 80 iki 173 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.