Dėl nelaimės ir paieškų Baltijos jūroje – sujudimas Seime

Reikės pasiaiškinti

Krašto apsaugos ministras J.Olekas (kairėje) ir A.Butkevičius Seime sulauks klausimų apie lėktuvo paiešką.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Krašto apsaugos ministras J.Olekas (kairėje) ir A.Butkevičius Seime sulauks klausimų apie lėktuvo paiešką.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 20, 2015, 1:49 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 4:45 PM

Reikės pasiaiškinti

Tai po trečiadienį vykusio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdžio žurnalistams sakė NSGK pirmininkas Artūras Paulauskas ir šio komiteto narė Rasa Juknevičienė.

A. Paulauskas kol kas nebuvo linkęs kalbėti apie gelbėjimo operacijos klaidas, bet pastebėjo koordinacijos trūkumą.

„Buvo koordinacijos trūkumas, per vėlai pasienis pakviestas į šitą gelbėjimo operaciją, buvo priiminėjami sprendimai tai nutraukti, tai atnaujinti paiešką, matyti, ne visiškai teisingi. Komunikacija buvo visiškai prasta, nes reikėjo artimiesiems skambinti ministrui, kad būtų reaguojama, kad būtų tęsiama šita paieška. Tai tokie mano pirminiai įspūdžiai, kas buvo, mano nuomone, padaryta negerai“, – trečiadienį po NSGK posėdžio žurnalistams sakė A. Paulauskas.

Jo teigimu, NSGK ketina grįžti prie šito klausimo jau atlikus detalų tyrimą, iškvietus patį krašto apsaugos ministrą J. Oleką, kariuomenės vadą ir svarbiausia – gelbėjimo operacijos vadovą.

Seimo narė R. Juknevičienė kaip didžiausią bėdą įvardino politinio koordinavimo stoką.

Ji nesiėmė atsakyti į žurnalistų klausimą, ar ministras J. Olekas turėtų atsistatydinti. „Mes spręsime turbūt vėliau, nes dabar net neteko išgirsti paties ministro atsakymų, jo nebuvo komitete. Kol kas matau, kad nebuvo politinio koordinavimo, politinės atsakomybės. Per šitą laikotarpį negirdėjau nei atsiprašymo, nei kitų dalykų, matysime, ką ministras sakys ketvirtadienį Seimo posėdyje“, – žurnalistams sakė R. Juknevičienė.

Liberalai kviesis premjerą

Seimo Liberalų sąjūdis pranešė, kad partijos frakcijos iniciatyva, premjeras Algirdas Butkevičius artimiausiame Seimo posėdyje, vadovaujantis Seimo statuto 209 straipsniu, bus kviečiamas atsakyti į raštu pateiktus klausimus, kodėl nedelsiant nebuvo imtasi būtinų ir greitų sprendimų dėl lėktuvo bei pilotų paieškos, orlaiviui dingus iš radarų.

Taip pat bus prašoma įvardinti, kodėl į įvykio vietą pavėluotai buvo pasiųsti lėtaeigiai laivai, o ne per 30-120 min. tragedijos vietą galėję pasiekti Valstybės sienos apsaugos tarnybos sraigtasparniai ar valstybinio Klaipėdos jūrų uosto greitaeigis kateris „Žaibas“. Taip pat premjero bus reikalaujama atsakyti, kokiais motyvais remiantis gegužės 17 d. buvo nutraukta ir gegužės 18 d. atnaujinta paieškos ir gelbėjimo operacija.

„Baltijos jūros dugne pagal paskutinius radarų duomenis vakar rastas dingęs lietuvių pilotų lėktuvas „An-2“ yra akivaizdus įrodymas, kad valstybinė paieškos ir gelbėjimo operacija buvo rengta katastrofiškai nesėkmingai bei aplaidžiai, o dėl to atsakomybę turi prisiimti ne tik krašto apsaugos ministras, bet ir šalies premjeras, – sako Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas Eligijus Masiulis.

„Ši lėktuvo avarija yra paženklinta katastrofiškai vykdytos valstybinės paieškos ir gelbėjimo operacijos. Už tai asmeninę atsakomybę turi prisiimti ne tik gelbėjimo darbų ir krizių valdymo centro vadovai, bet ir aukščiausi valstybės pareigūnai, įskaitant krašto apsaugos ministrą J. Oleką ir premjerą A. Butkevičių. Nėra tikslas savaime ieškoti kaltų, bet tam, kad būtų padarytos tinkamos išvados ir išmoktos šios istorijos pamokos, būtina prisiimti atsakomybę“, – teigė E. Masiulis.

Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Eugenijaus Gentvilo teigimu, avarijos aplinkybes privalo ištirti ne Krašto apsaugos ar kurios nors kitos ministerijos atstovai, o Vyriausybės komisija. Tik taip galima tikėtis objektyvių tyrimo išvadų.

„Ką dabar matome žvelgdami į atsakingas valstybės institucijas ir jų vadovus – tai yra rodymas pirštais vieniems į kitus. Faktas tas, kad jokia žinybinė ministerijos komisija negalės pateikti nešališkų išvadų. Iš viešai žinomų faktų aišku, kad Krašto apsaugos ministerija, tik gavusi žinių apie galimą avariją, turėjo visas galimybes nedelsiant pasitelkti į pagalbą pasieniečius, taip pat – greitaeigį Klaipėdos jūrų uosto katerį. Deja, tas nebuvo nepadaryta. Esminis klausimas – kaip veikė už tokių įvykių koordinavimą atsakingas krizių valdymo centras“, – teigė E. Gentvilas.

„An-2“ nuolaužos antradienį aptiktos už 700 metrų nuo paskutinės vietos, kurioje orlaivį užfiksavo Švedijos dispečeriai. Pirminiais duomenimis, pilotų kūnų kabinoje nėra, todėl paieškos ir gelbėjimo operacija jūroje tebevyksta. Kazachstane viešintis Premjeras Algirdas Butkevičius nurodė atlikti išsamų aviakatastrofos tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.