Prie melo detektoriaus FNTT vadovą išgąsdino klausimų sąrašas

Ilgai dvejojęs FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius pagaliau ryžosi pasitikrinti melo detektoriumi. Bet, išvydęs klausimų sąrašą, jis apsisuko ir išėjo. Ko išsigando generolas?

Melo detektoriaus specialistams taip ir nepavyko pateikti klausimų FNTT vadovui.
Melo detektoriaus specialistams taip ir nepavyko pateikti klausimų FNTT vadovui.
Į skandalus įklimpusio FNTT vadovo K.Jucevičiaus elgesys darosi vis keistesnis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į skandalus įklimpusio FNTT vadovo K.Jucevičiaus elgesys darosi vis keistesnis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Gailius: „Jeigu procedūra atliekama teisėtai ir profesionaliai, ji nesukelia jokių neigiamų emocijų.”
V.Gailius: „Jeigu procedūra atliekama teisėtai ir profesionaliai, ji nesukelia jokių neigiamų emocijų.”
Daugiau nuotraukų (3)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

May 20, 2015, 7:27 AM, atnaujinta Nov 27, 2017, 6:57 PM

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovas 46 metų K.Jucevičius ilgai rinkosi, kuriuo melo detektoriumi tikrintis, kad įrodytų, jog yra tinkamas vadovauti šiai tarnybai.

Krašto apsaugos ministerijai pavaldaus Antrojo operatyvinių tarnybų departamento melo detektorius K.Jucevičiui būtų tikęs, tačiau kariškiai atsisakė jį tikrinti, nes FNTT vadovas – ne krašto apsaugos sistemos darbuotojas.

Vizitas buvo trumpas

Tikrintis Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centre (KTC) esančiu melo detektoriumi K.Jucevičius iš pradžių atsisakė baimindamasis, kad Vidaus reikalų ministerijai (VRM) pavaldžioje įstaigoje tyrimų rezultatai gali būti suklastoti.

Bet artėjant į pabaigą VRM nustatytam patikrinimo terminui, generolas apsisprendė apsilankyti šioje policijos įstaigoje.

Tačiau pasitikrinti melo detektoriumi drąsos neužteko.

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, K.Jucevičius iš KTC laboratorijos spruko vos išvydęs kontrolinius klausimus.

„Aš buvau nuvykęs į policiją pasitikrinti poligrafu“, – tik tiek apie savo vizitą KTC vakar agentūrai BNS galėjo pasakyti FNTT vadovas.

Paprašytas pakomentuoti tyrimą, jis tik pakartojo: „Buvau nuvykęs.“ Po neįvykusio patikrinimo K.Jucevičius iš karto savaitei išėjo atostogų.

Klausimai negąsdino

Kodėl skandalingose istorijose minimą FNTT vadovą taip išgąsdino pareigūnų parengti klausimai?

Anksčiau FNTT vadovavęs ir prieš trejus metus taip pat melo detektoriumi tikrintas Seimo narys Vitalijus Gailius prisiminė, jog kontroliniai klausimai jam visiškai netiko.

Vienas klausimų buvo: „Ar jūs esate melavęs savo viršininkui?“ V.Gailius pats vadovavo FNTT, todėl šis klausimas jam buvo netinkamas.

V.Gailius tuo metu objektyviai negalėjo atsakyti ir į klausimą: „Ar jus yra kas nors įžeidęs?“

Tačiau netinkami kontroliniai klausimai V.Gailiaus neišgąsdino ir neatbaidė nuo tolesnės apklausos.

„Ši procedūra yra griežtai nustatyta ir aiški nuo pat pradžios. Ją atliko labai profesionalūs pareigūnai“, – pasakojo V.Gailius.

Klausinėjo keturias valandas

Tuometis FNTT vadovas buvo tikrinamas Antrajame operatyvinių tarnybų departamente prie KAM.

„Toje kėdėje praleidau 4 valandas, nes Valstybės saugumo departamentas bandė be jokio pagrindo kriminalizuoti mūsų veiklą“, – prisiminė V.Gailius.

Jis teigė, jog net tokia ilga apklausa nesukėlė didelio streso: „Jei procedūra atliekama teisėtai ir profesionaliai, tai nesukelia jokių neigiamų emocijų.“

Seimo narys teigė, jog jau apklausos viduryje galima nujausti, kokie bus patikrinimo rezultatai.

Poligrafu tiriamam asmeniui iš pradžių pateikiami keli kontroliniai klausimai.

Ko klausinėjama toliau, priklauso nuo to, ką šiuo patikrinimu siekiama išsiaiškinti. Lietuvoje naudojami keturi apklausų poligrafu metodai.

Generolas – be galių

Tokio patikrinimo išsigandęs K.Jucevičius vis tiek netrukus išgirs, kokią informaciją surinko dvi jo veiklą tikrinusios komisijos.

Vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio iniciatyva pernai lapkritį pradėtas tyrimas dėl K.Jucevičiaus patikimumo turėtų būti baigtas kitą savaitę.

Ministras siekė išsiaiškinti, ar Balerinos pravardę turintis ir viename ikiteisminiame tyrime kaip specialusis liudytojas apklaustas K.Jucevičius yra patikimas ir gali vadovauti FNTT.

Užklausos apie šį pareigūną buvo pateiktos įvairioms teisėsaugos tarnyboms, o K.Jucevičiui tyrimo metu sustabdytas leidimas dirbti su slapta informacija.

Ministrui įgelti nepavyko

K.Jucevičius priešinosi ne tiktai patikrinimui poligrafu, bet ir pakartotiniam tyrimui dėl jo veiklos.

Prieš kelis mėnesius jis kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir prašė pradėti tyrimą dėl galimo S.Skvernelio piktnaudžiavimo tarnyba.

Atsisakius pradėti tokį tyrimą K.Jucevičius prokurorų sprendimą apskundė Vilniaus miesto apylinkės teismui.

Gegužės pradžioje buvo atmestas ir šis pareigūno skundas.

Sudomino advokato turtai

Praėjusiais metais K.Jucevičius buvo atsidūręs prokurorų akiratyje ir apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Tuomet buvo kilę įtarimų, jog 2013 metų gruodį FNTT vadovas galėjo reikalauti pinigų iš turtingiausiu Lietuvos advokatu laikyto Juzefo Kozubovskio.

Tuo metu FNTT tyrė bylą dėl neteisėto J.Kozubovskio praturtėjimo, kuri prieš savaitę pradėta nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teisme.

„Kai kurie generolai iš meilės man iškėlė bylą“, – replikavo teisiamųjų suole atsidūręs J.Kozubovskis.

Buvęs advokatas praėjusiais metais įkliuvo dėl neteisėto K.Jucevičiaus sekimo, o specialiuoju liudytoju laikytas FNTT vadovas staiga tapo nukentėjusiuoju.

Advokatas slapta stebėjo generolą

Sekti FNTT vadovą K.Jucevičių nusprendęs buvęs advokatas J.Kozubovskis savo žmones buvo įpareigojęs stebėti namą sostinės centre, kuriame gyvena generolas. Įsitaisę automobilyje jie fiksavo visus, kurie ateidavo pas FNTT vadovą. Užsidėjęs peruką pareigūną stebėdavo ir pats J.Kozubovskis.

Advokatas teigė, kad sekti generolą pradėjo tada, kai iš savo bičiulio – buvusio FNTT Vilniaus apygardos skyriaus viršininko pavaduotojo Nerijaus Zulono – gavo pasiūlymą K.Jucevičiui sumokėti didelę pinigų sumą.

Kaip tik tuo metu K.Jucevičiaus vadovaujama FNTT tyrė J.Kozubovskiui iškeltą baudžiamąją bylą dėl neteisėtos ūkinės veiklos ir neteisėto praturtėjimo.

Su savo bičiuliu N.Zulonu buvęs advokatas taip pat žaidė dvejopą žaidimą. Keletą kartų J.Kozubovskis užfiksavo, kaip po pokalbio apie pinigus N.Zulonas skambindavo K.Jucevičiui ir juodu skubėdavo susitikti „Neringos“ restorane Vilniaus centre.

Specialiųjų tyrimų tarnybos agentai J.Kozubovskį sulaikė pernai birželio 3-iąją, o į akistatą su K.Jucevičiumi iškviestas N.Zulonas pakeitė parodymus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.