Siūlo, kad žvalgyba rinktų informaciją apie prezidentę

Korupcijos prevencijos įstatyme

Siūloma, kad kriminalinė žvalgyba informaciją rinktų ir apie prezidentę.<br>M.Kulbio nuotr.
Siūloma, kad kriminalinė žvalgyba informaciją rinktų ir apie prezidentę.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 22, 2015, 4:47 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 7:47 AM

Tokią įstatymo pataisą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravęs Seimo narys „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis sako, kad į tokį asmenų ratą patektų tokios pareigybės, kaip Lietuvos Prezidento, Seimo nario, Europos parlamento nario ir savivaldybės tarybos nario-mero.

„Šiuos asmenis į pareigas išrenka tauta visuotinių rinkimų metu. Tačiau visuomenė nėra supažindinama su informacija, kuri leistų visuomenei įvertinti renkamo asmens patikimumą, tinkamumą eiti pareigas ar jo nepriekaištingą reputaciją. Taigi visuotinių rinkimų metu tautos renkami asmenys atsiduria tarsi geresnėje padėtyje negu valstybės ar savivaldybės įstaigos ar įmonės vadovų ar politikų skiriami asmenys į atitinkamas pareigas“,- sako R. Žemaitaitis.

Jo nuomone, priėmus siūloma pataisą taip bus išplėsta Korupcijos prevencijos įstatymo taikymo apimtis ir ribos, bus suteikiamas aiškumas ir tikrumas visuomenei apie visuotinių rinkimų metu jos renkamus asmenis į itin svarbias pareigas, bus užtikrinama korupcijos prevencija aukštesniajame politiniame lygmenyje.

Pagal dabar galiojantį Korupcijos prevencijos įstatymą, kriminalinės žvalgybos informacija yra renkama ir teikiama tik apie tuos asmenis, kurie į pareigas yra skiriami valstybės ar savivaldybės įstaigos ar įmonės vadovo ar aukštesnio lygmens politiko.

„O apie asmenis, kurie į pareigas yra renkami visuotinių rinkimų metu, kriminalinės žvalgybos informacija nėra renkama, tikrinama, viešinama ir neteikiama niekieno įvertinimui. Dėl to į pareigas skiriami ir į pareigas renkami asmenys valstybės ar savivaldybės įstaigoje ar įmonėje atsiduria nelygiavertėje padėtyje“,- sako R. Žemaitaitis.

Kriminalinės žvalgybos informacija yra naudojama korupcijos prevencijoje, siekiant įvertinti asmens patikimumą ir mažinti korupcijos pasireiškimo tikimybę valstybės ar savivaldybės įstaigose ar įmonėse. Priėmus siūlomas pataisas, į aukštas valstybines pareigas bus skiriami nepriekaištingos reputacijos, patikimi ir tinkami asmenys“,- sako Seimo narys R. Žemaitaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.