Pasistumdė ne tik politiniai konkurentai, bet ir bendražygiai

Po kurio laiko žmonės vėl vienodai palankiai įvertino premjerą Algirdą Butkevičių ir prezidentę Dalią Grybauskaitę, bet pastaroji surinko daugiau neigiamų vertinimų. Tiesa, daugelio gyventojų nuomone, šalies vadovė ir toliau geriausiai atstovauja jų interesams.

Prezidentės ir premjero lenktynės dėl populiarumo vyksta jau ne pirmus metus.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidentės ir premjero lenktynės dėl populiarumo vyksta jau ne pirmus metus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

May 23, 2015, 9:34 AM, atnaujinta Nov 27, 2017, 4:46 AM

Prezidentės ir premjero lenktynės dėl populiarumo vyksta jau ne pirmus metus. Sociologas Vladas Gaidys, apklausos rezultatus komentuodamas LRT radijui, atkreipė dėmesį, jog premjeras palankiau nei prezidentė vertinamas pirmą kartą. 

O būsimiems Seimo rinkimams savo gretas jau pradėjusių rikiuoti pagrindinių šalies partijų veikėjai neabejotinai stebi ne tik savo, bet ir politinių konkurentų reitingus, kurie svyruoja tai į vieną, tai į kitą pusę.

Už kurią partiją balsuotumėte, jei Seimo rinkimai vyktų kitą sekmadienį? Maždaug penktadalis piliečių, atsakydami į tokį visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ apklausos, kuri buvo surengta gegužės 12–17 dienomis, klausimą, prisipažino, kad atsakymo dar nežino.

Taigi partijų uždavinys – palenkti į savo pusę kuo daugiau tų nepasisprendusiųjų. Juk papildomi balsai praverstų visiems, netgi esantiems viršūnėje.

Antai nuolat pirmaujančių valdančiųjų socialdemokratų reitingai jau kuris laikas pamažu menksta, o atstumas tarp lyderių ir jų persekiotojų mažėja.

Tačiau šį kartą smuktelėjo ir pastaruoju metu veržliai aukštyn kopęs opozicinis Liberalų sąjūdis, per mėnesį jis neteko beveik 3 proc. gerbėjų. Partijos vadovas Eligijus Masiulis irgi įvertintas mažiau palankiai nei balandį, o jį pralenkė naujoji liberalų žvaigždė sostinės meras Remigijus Šimašius.

Tuo pat metu savo pozicijas pagerino Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai ir Darbo partija.

Konservatorių žingsnį į priekį, ko gero, galima paaiškinti tuo, kad vietoj vieno nemėgstamiausių šalies politikų Andriaus Kubiliaus partijos vadovu tapo dešiniųjų patriarcho Vytauto Landsbergio anūkas Gabrielius Landsbergis. Vis dėlto kol kas sunku pasakyti, ar šis lyderis privilios daug rėmėjų.

Mat pats jaunasis partijos pirmininkas vertinamas prieštaringai: 22 proc. apklausos dalyvių jį įvertino teigiamai, o beveik 30 proc. – nepalankiai.

Beje, atsakydami į kitą „Vilmorus“ klausimą 1,9 proc. respondentų pripažino, kad G.Landsbergis geriausiai atstovauja jų interesams. Čia europarlamentaras pralenkė ne vieną patyrusį politiką, tarp jų ir savo garsųjį senelį.

Tiesa, kartais gyventojų nuomones nelengva paaiškinti. Antai, nepaisant pastarojo meto triukšmo tiek Darbo partijos viduje, tiek aplink ją, geriau nei prieš mėnesį įvertintas „darbiečių“ dvasinis lyderis Viktoras Uspaskichas. Tarp geriausiai žmonių interesams atstovaujančių veikėjų jis pakilo į trečiąją vietą, o kitoje lentelėje pralenkė savo bendražygę Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę.

Gal „darbiečių“ gerbėjai palankiai žiūri į tai, kad V.Uspaskichas į partijos lyderius stumia buvusį „tvarkietį“ europarlamentarą Valentiną Mazuronį?

Įdomu ir tai, kad apklausos dalyviai daugiau teigiamų pažymių nei prieš mėnesį parašė to paties V.Uspaskicho iš švietimo ir mokslo ministro posto išstumtam Dainiui Pavalkiui.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.