Žudynių vietoje – gėdingas reginys

Šalia paminklo nužudytiems žydams stovintys šiukšlių konteineriai papiktino Izraelyje gyvenantį išeivį iš Lietuvos. Jis asmeniškai kreipėsi į Kauno vadovus, šie pažadėjo gėdingą problemą išspręsti.

Atliekų konteineriai iš paminklo nužudytiems žydams prieigų perkelti kitur.<br>P.Mačiulis
Atliekų konteineriai iš paminklo nužudytiems žydams prieigų perkelti kitur.<br>P.Mačiulis
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis („Laikinoji sostinė“)

2015-05-24 09:56, atnaujinta 2017-11-26 23:03

Pačiame Kauno centre, Miško gatvėje, S.Dariaus ir S.Girėno gimnazijos kieme, stovinčio paminklo čia nužudytiems žydams aplinka šią savaitę sukėlė aistrų pliūpsnį.

Daugybę metų šioje vietoje stovintys šiukšlių konteineriai, prie kurių kauniečiai jau įpratę, nepraslydo pro akis Izraelyje gyvenančiam išeiviui iš Lietuvos Danieliui Lupshitzui.

„Ar jūsų savivaldybė ir jūsų vadovaujamos ūkio struktūros apeliuoja į tai, kad visi žydai (mirę, nužudyti ir sudeginti, ir dar per klaidą gyvi) yra šiukšlės?“ – socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje klausė D.Lupshitzas.

Vicemeras pripažino gėdą

Izraelio kariuomenės rezervininkas susisiekė su Kauno savivaldybės atstovais. Jis ragino kuo greičiau iš masinių žudynių vietos patraukti šiukšlių konteinerius.

„Lietūkio“ tragedija nuskambėjusi visame pasaulyje. Įsivaizduokite, kas nutiktų, jeigu apie šioje vietoje stovinčius šiukšlių konteinerius sužinotų pasaulio žydų organizacijos?

Apie kokį dialogą tarp žydų ir lietuvių mes galime kalbėti?“ – „Laikinajai sostinei“ kalbėjo Izraelyje gyvenantis išeivis iš Lietuvos.

Izraelietis susisiekė su Kauno mero pavaduotoju Povilu Mačiuliu ir išgirdo pažadą išspręsti skandalu galinčią virsti problemą.

„Situacija gėdinga. Ačiū Danieliui už žinutę. Šiandien pat konteineriai bus išvežti“, – socialinio tinklo paskyroje netrukus parašė P.Mačiulis.

D.Lupshitzas sakė išgirdęs pažadą, jog, pašalinus konteinerius iš gimnazijos kiemo, Kauno vadovai jam atsiųs tai patvirtinančią nuotrauką.

Stovėjo daugybę metų

„Į šį pranešimą buvo sureaguota labai greitai.

Padėtis tikrai gėdinga, todėl neatidėliojant konteineriai perkelti į kitą vietą.

Taip pat svarstysime, ką daryti su automobiliais, kurie statomi prie pat paminklo čia nužudytiems žmonėms“, – sakė Kauno mero patarėjas Tomas Grigalevičius.

Tai, jog šiukšlių konteineriams masinių žudynių vietoje ne vieta, pripažino ir S.Dariaus ir S.Girėno gimnazijos vadovė Irena Kašienė.

„Konteineriai, kurie čia stovi jau daugybę metų, gimnazijos kiemo tikrai nepuošia. Mes prašėme, kad jie būtų perkelti į kitą vietą, tačiau niekas nesuskubo to padaryti“, – sakė pedagogė.

Buvusios bendrovės „Lietūkis“ garažo kieme, šalia kuklaus paminklo čia nukankintiems kauniečiams, stovėjo net du konteineriai. Vienas jų skirtas gimnazijai, o kitas – vietos gyventojams.

Automobiliams – ne vieta

I.Kašienė vylėsi, jog kilęs skandalas duos naudos. Jau kurį laiką gimnazija planavo sutvarkyti savo kiemą, prašė savivaldybės paramos, tačiau jos nesulaukdavo.

Gimnazijos vadovė minėjo, kad vietoje, kur buvo mirtinai nukankinti kauniečiai, statyti automobilių nedera. Kita vertus, gimnazijos darbuotojai savo transporto priemonių neturi kur statyti, o už parkavimą šalia esančioje Miško gatvėje reikia nemažai mokėti.

Pedagogė minėjo kiek anksčiau prašiusi, kad ratuotiems pedagogams būtų išduoti leidimai nemokamai statyti automobilius apmokestintose vietose, bet sulaukta neigiamo atsakymo.

Motyvuota tuo, kad, vienai švietimo įstaigai padarius išimtį, netrukus atsiras ir daugiau norinčių pasinaudoti šiomis lengvatomis.

„Tačiau dabar, po šio skandalo, gal viskas pasikeis į gerąją pusę. Mūsų gimnazijos bendruomenė seniai nori turėti tvarkingą kiemą“, – sakė I.Kašienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.