Rusiją nuliu įvertinę komisijos nariai sulaukė net grasinimų

„Eurovizijos“ finalą stebėję ir savo balsus už favoritus atidavę žiūrovai – smarkiai susinervinę. Nors nemažai lietuvių balsavo už Rusijos atlikėją Poliną Gagariną, dainininkė iš mūsų šalies negavo nė vieno taško.

Lietuvos žiūrovams P.Gagarina patiko, tačiau komisija Rusijos pasirodymą įvertino prastai.<br>lrt.lt nuotr.
Lietuvos žiūrovams P.Gagarina patiko, tačiau komisija Rusijos pasirodymą įvertino prastai.<br>lrt.lt nuotr.
Lietuvos žiūrovai trečiąją vietą skyrė Rusijos atlikėjai.<br>AP nuotr.
Lietuvos žiūrovai trečiąją vietą skyrė Rusijos atlikėjai.<br>AP nuotr.
Lietuvos žiūrovai trečiąją vietą skyrė Rusijos atlikėjai.<br>AP nuotr.
Lietuvos žiūrovai trečiąją vietą skyrė Rusijos atlikėjai.<br>AP nuotr.
Prodiuseris L.Lučiūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prodiuseris L.Lučiūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Evelina Valiuškevičiūtė

2015-05-25 14:42, atnaujinta 2017-11-26 18:24

Lietuvos žiūrovai Rusijos atlikėjai skyrė aukštą – trečiąją vietą. Tai būtų užtikrinę aštuonis balus iš Lietuvos. Tačiau susumavus komisijos ir žiūrovų balsus, Rusija negavo nė vieno taško.

Kodėl taip nutiko?

Paaiškėjo, kad Lietuvos visuomenės balsavimas ir komisijos balai skyrėsi net septyniolika pozicijų. Joks kitas pasirodymas dainų konkurse nebuvo taip skirtingai įvertintas žiuri ir žmonių.

Komisiją sudarė penki žmonės: prodiuseris ir muzikos vadybininkas Lauras Lučiūnas, dainininkas Jurgis Brūzga, dainininkė Rosita Čivilytė, „Liepaičių“ choro vadovė Jolita Vaitkevičienė ir muzikos tekstų autorė ir žurnalistė Jurga Čekatauskaitė.

Komisijos vertinimu, Rusija atsidūrė 20-ojoje vietoje. Sudėjus žiūrovų ir komisijos rezultatus, Rusija liko vienuolikta. Taškus gauna dešimt šalių, todėl rusų atlikėja negavo nė vieno taško.

Tai suskaldė Lietuvos visuomenę. Vieni džiaugėsi tokiu komisijos vertinimu, o kiti nesuprato, kodėl vertinta taip skirtingai. Komisijos ir žiūrovų balai sudaro lygias dalis. 

Tai pastebėta ir pačioje Rusijoje, kurios gyventojai socialiniuose tinkluose žarstėsi keiksmažodžiais ir grasino tankais.  Devynioliktąją vietą Rusijos atlikėjai skyrė J.Brūzga, tryliktąją – J.Vaitkevičienė, dešimtąją – R.Čivilytė.

Suabejojo nuoširdumu

Didelę įtaką galutiniams rezultatams turėjo du komisijos nariai. Paskutinę vietą Rusijai skyrė prodiuseris L.Lučiūnas bei žurnalistė J.Čekatauskaitė.

„Mes esame pasaulio piliečiai. Skirtingi, tačiau kartu ir vienodi. Mes tikime, tikime svajonėmis. Meldžiame taikos ir išgijimo. Aš tikiu, kad mes galime pradėti viską iš naujo. Mes tikime, mes tikime viena svajone“, – tokie yra dainos „A Million Voices“ žodžiai apie viltį ir taiką.

Ši daina neįtikino komisijos narių, o tekstas pasirodė veidmainiškas.

„O jūs tikite ja? Kaip sakydavo Konstantinas Stanislavskis: „Не верю!“. Aš nepatikėjau“, – sakė J.Čekatauskaitė ir pabrėžė, kad P.Gagarina nuo pradžių nebuvo tarp jos favoritų.

„Man jos suknelė buvo gražesnė nei daina“, – sakė J.Čekatauskaitė.

Pasinaudojo savo teise

„Mes turime kompleksą pasiaiškinti dėl savo sprendimų. Aš esu alternatyviosios muzikos gerbėjas ir balsavau taip, kaip man atrodė. Rusijos atlikėjos dainoje nematau jokių išskirtinumų. Mane alergiškai veikai perdėtos emocijos. Tekstas apie taiką ir balandžius? Mano manymu, tai netinka šiuo metu“, – sakė prodiuseris L.Lučiūnas.

Dabar jo dažniausiai klausiama, kodėl davė mažai taškų Rusijai.

„Bet aš klausčiau kitaip. O kodėl aš turėčiau duoti daug taškų Rusijai?“ – atsikerta L.Lučiūnas.

Kitaip tariant, prodiuseris pasinaudojo savo, kaip komisijos nario, teise ir balsavo taip, kaip nori.

„Visiškai taip. O kodėl ne?“ – klausė jis. Jis pridūrė, kad iš viso stebisi Rusijos sprendimu į konkursą siųsti P.Gagariną.

Pirmąją vietą jis atidavė Gruzijos dainininkei Ninai Sublatti. Ji atliko dainą „Kovotojas“, kurios tekste taip pat yra žodžiai apie taiką visame pasaulyje: „Aš kovotojas, esu izoliuotas, pasaulis pakils ir tai pamatys. Aš kovotojas, ir tai mano mintyse. Aš per ilgai buvau pavojuje.“

Sulaukė keiksmų

Ar paviešinus detalų žiuri vertinimą, komisijos nariai sulaukė piktų žodžių?

„Sulaukiau daug grasinimų ir epitetų, kurių nenorėčiau įvardyti. Galiu pasakyti, kad cenzūrinių žodžių ten yra nedaug. Tai vertinu kaip emocijas. Rusijoje turiu daug muzikantų draugų, ir jie mano nuomonę palaiko“, – kalbėjo prodiuseris L.Lučiūnas.

J.Čekatauskatė sakė, kad socialiniame tinkle dauguma jos klausė „ar nėra gėda?“

„Ne, man ne gėda ir nesuprantu kodėl turėtų būti. Dar rašė, kad esu „fašistinė prostitutė“, – kalbėjo žurnalistė.

Ji sakė nesitikėjusi tokios aštrios reakcijos. Tai įrodo, kad žmonės, kaip ir jų muzikinis skonis, būna visokie.

„Aš nepagalvojau, kad mūsų žiūrovams taip patiks Rusijos atlikėjos daina. Nematau ką ten garbinti. Bet visi turi savo skonį. Be to, artimieji ir draugai be jokių paaiškinimų pasakė, kad mane labai gerbia“, – apie skirtingus vertinimus kalbėjo žurnalistė.

Neturėjo galimybių laimėti

Iš reakcijų socialiniuose tinkluose, akivaizdu, kad nemažai lietuvių, savo balsą atidavę P.Gagarinai, galėjo smarkiai įsižeisti. Tačiau tai nejaudino L.Lučiūno.

„Aš labai tikiuosi, kad žmonės įsižeis, ir norėčiau, kad taip įvyktų. Juk yra taisyklės – jas galima perskaityti (Komisijos ir žiūrovų balai sudaro po 50 proc. galutinio skirto balo – Red.)

Kita vertus, jeigu būtų balsavę vien žmonės, tai būtų laimėjusi Italija, nes daugumai žiūrovų patiko ši šalis. Tad rusams nėra ko įsižeisti – ar būtų vertinusios vien komisijos, ar vien žmonės – rusai nebūtų laimėję“, – sakė L.Lučiūnas.

Analizuodamas Lietuvos žiūrovų balsavimą jis pabrėžė, kad „Eurovizija“ po Berlyno sienos griūties tapo tokiu konkursu, kai valstybių skiriamus balus galima nuspėti iš anksto. Išsiplėtus dainų konkurso riboms ir geografijai, viskas sukasi ne tik apie  muziką.

„Man nepatinka toks dėsningas balsavimas. Balsuodamas esu visiškai subjektyvus ir norėjau toks išlikti. Norėjau stoti prieš nusistovėjusias normas ir parodyti, kad mums nebaisu balsuoti taip, kaip mes norime“, – kalbėjo L.Lučiūnas.

Jis pabrėžė, kad pirmąją vietą dainų konkurse visada laimi geriausias pasirodymas. Apačioje – tik balsų dėlionė.

„Eurovizijoje“ nėra jokios kitos vietos, išskyrus pirmąją. Todėl Rusijai atrodo, kad jie verti pirmosios vietos. Bet tarp muzikos profesionalų verda diskusijos, ir niekas taip negalvoja. Daugelis galvoja taip, kaip aš – kad nebūtinai rusai turi būti pirmi“, – sakė L.Lučiūnas.

VISAS „EUROVIZIJOS“ NAUJIENAS SKAITYKITE ČIA!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.