STT agentai stulbina – eurai dingsta lyg burtų lazdele pamojus

Bandydami pričiupti prokurorę STT agentai liko kvailio vietoje. Už 5 tūkst. eurų, kuriuos turėjo pareigūnei perduoti kaip kyšį, vienas veikėjas nusipirko kelionę į Meksiką, o dar 5000 eurų išgaravo be pėdsakų. Kas atlygins žalą valstybei?

V.Pachomovui buvo du kartus įteikta po 5000 pažymėtų eurų ir tikėtasi, kad jis pinigus perduos prokurorei L.Balaišienei. Bet valdiški pinigai buvo pradanginti.
V.Pachomovui buvo du kartus įteikta po 5000 pažymėtų eurų ir tikėtasi, kad jis pinigus perduos prokurorei L.Balaišienei. Bet valdiški pinigai buvo pradanginti.
Ilgai rezgę operaciją STT agentai sulaikė prokurorę, tačiau taip ir nerado pažymėtų eurų, kurie turėjo būti jai įteikti.
Ilgai rezgę operaciją STT agentai sulaikė prokurorę, tačiau taip ir nerado pažymėtų eurų, kurie turėjo būti jai įteikti.
Daugiau nuotraukų (2)

Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas“)

May 25, 2015, 11:05 AM, atnaujinta Nov 26, 2017, 7:26 PM

Šis plačiai nuskambėjęs ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dar praėjusių metų pabaigoje, kai į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) kreipėsi prieštaringai vertinamas verslininkas Igoris Vinogradovas.

Jis tvirtino, kad senas jo pažįstamas Vadimas Pachomovas pasiūlė už 10 tūkstančių eurų, kuriuos kaip kyšį reikia perduoti vilnietei prokurorei Lilijai Balaišienei, nutraukti jam iškeltą baudžiamąją bylą.

Ši prokurorė tuo metu kaip tik kuravo Vilniaus ekonominėje policijoje atliekamą ikiteisminį tyrimą, kuriame I.Vinogradovas buvo įtariamas apgaule pasisavinęs 5 milijonus litų.

Pareigūnai įtarė, kad I.Vinogradovas sugalvojo gudrią schemą, kaip apmulkinti savo kreditorius, kurie buvo pateikę reikalavimų, kurių vertė – 10 milijonų litų.

Verslininkas savo skolininkus užmigdė pažadais, kad parduos jo bendrovei priklausančią sostinės Ledo areną ir su visais atsiskaitys.

Nekilnojamojo turto areštą panaikinus, arena iš tiesų buvo parduota.

Tačiau, užuot atsiskaitęs su kreditoriais, I.Vinogradovas nurodė už 1,4 milijono eurų nupirkti jokios veiklos nevykdančios ir tik tūkstantį eurų įstatinį kapitalą turinčią Maltos bendrovę.

Pareiškimą STT parašęs I.Vinogradovas teigė, kad būtent šią jam iškeltą bylą ir pažadėjo numarinti V.Pachomovas, teigęs, kad labai gerai pažįsta prokurorę L.Balaišienę.

Tarpininkas – lyg vijurkas

Netrukus po šio pareiškimo buvo išduotas leidimas vykdyti nusikalstamos veiklos imitavimo modelį.

Agentų žvilgsniai nukrypo į prokurorę L.Balaišienę ir jos šeimos draugą V.Pachomovą.

Apie šio veikėjo aferas jau seniai sklido legendos.

Iškalbingas, nuolat besigiriantis pažintimis su aukštais pareigūnais V.Pachomovas savo įtaka sugebėdavo įtikinti ne vieną problemų su teisėsauga turintį žmogų.

Jo būta visur. Vos tik pareigūnai ką nors prispausdavo, tuoj atsirasdavo V.Pachomovas ir siūlydavo savo paslaugas.

Spalvinga biografija

Jaunystėje, kai dirbo Vilniaus ekonominėje policijoje, V.Pachomovas buvo pradėjęs savotišką verslą.

Jis pradėdavo tikrinti sostinės įmones, o paskui pats pasisiūlydavo verslininkams išspręsti problemas.

Už tai jie pareigūnui turėdavo mokėti duokles. 1995 metais, kai V.Pachomovui vienas verslininkas perdavė duoklę, vyriškis buvo sulaikytas, o paskui ir nuteistas.

Atlikęs bausmę V.Pachomovas ir toliau plėtojo savo veiklą. Tik jos mastas tapo daug didesnis.

Buvęs kalinys įkūrė audito bendrovę „Buneva“.

Tikrindamas įvairias įmones jis sužinodavo slaptą informaciją ir ją perduodavo savo bičiuliui – tuomečiam Valstybinės mokesčių inspekcijos Nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkui Elijui Kebleriui.

Kai šio pareigūno vadovaujami inspektoriai pradėdavo tikrinti nurodytas įmones, lyg niekur nieko pas verslininkus prisistatydavo V.Pachomovas ir pasiūlydavo išspręsti problemas.

Tačiau ši veikla greitai baigėsi – E.Kebleris buvo sulaikytas ir apkaltintas kontrabandos organizavimu bei mokesčių grobstymu. Įtarimai šioje byloje buvo pateikti ir V.Pachomovui.

Tačiau V.Pachomovo ir tai nesustabdė. Jis toliau ne tik sprendė į teisėsaugos akiratį patekusių žmonių problemas, bet ir kūrė schemas, kaip iš valstybės pagrobti mokesčius.

Praėjusiais metais jis du kartus buvo sulaikytas. Iš pradžių įkliuvo STT pareigūnams, kurie tyrė garsiąją Vidaus reikalų ministerijos konkursų bylą.

V.Pachomovui buvo pateikti įtarimai dėl tarpininkavimo, tačiau po dviejų parų jis buvo paleistas iš areštinės.

Vėliau V.Pachomovas kartu su šešėliniu milijonieriumi Vadimu Kastujevu ir mokesčius grobsčiusia jo grupuote įkliuvo ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnams.

Kyšio pinigai – kelionei

Tačiau pagal I.Vinogradovo pareiškimą bylą tirti pradėjusiems STT agentams labiau rūpėjo nutverti ne V.Pachomovą, o prokurorę L.Balaišienę.

Perdavę I.Vinogradovui pirmuosius pažymėtus 5 tūkstančius eurų, STT agentai ėmė stebėti ir V.Pachomovą, ir prokurorę. Buvo sekamas kiekvienas jų žingsnis.

Agentai fiksavo, kaip Vilniaus pramogų arenoje esančioje Ledo kavinėje I.Vinogradovas savo senam pažįstamui V.Pachomovui perdavė 5 tūkstančius eurų. Buvo tikimasi, kad pastarasis tuoj važiuos pas L.Balaišienę ir dalį šių pinigų įteiks jai.

Tačiau atsitiko kitaip. V.Pachomovas nuvyko į vieną banką ir visus gautus žymėtus eurus iškeitė į litus. Agentai dar turėjo vilties, kad prokurorę pavyks pričiupti su litais, nors ir nežymėtais.

Bet jų lūkesčiai vėl neišsipildė. V.Pachomovas nuvažiavo į kelionių agentūrą ir už visus banke iškeistus litus nupirko savo šeimai kelionę į Meksiką.

Perdavimo momento nematė

Po šios nesėkmės agentai vis dar tikėjosi, kad prokurorę pavyks prigriebti, kai jai bus perduodama antroji kyšio dalis – taip pat 5 tūkstančiai eurų.

Praėjusių metų gruodžio pabaigoje I.Vinogradovas vėl perdavė V.Pachomovui 5 tūkstančius žymėtų eurų.

Gavęs šiuos pinigus V.Pachomovas nuvažiavo į vieną pramogų centre „Forum Palace“ esančią kavinę. Mintyse jis, atrodo, jau buvo išsvajotoje Meksikoje, kur po dviejų dienų turėjo išskristi, ir nepastebėjo jį akylai sekančių STT agentų.

STT operatyvininkai užfiksavo V.Pachomovo ir L.Balaišienės susitikimą, tačiau taip ir nepamatė, ar buvo perduoti pinigai.

Rado eurus, bet ne tuos

Nors ir pražiopsoję svarbų momentą agentai nutarė pradėti operaciją – vienu metu sulaikyti V.Pachomovą ir L.Balaišienę.

Pareigūnai prokurorės palaukė prie jos tarnybinio kabineto durų.

Agentai kruopščiai apieškojo L.Balaišienę, iškratė jos kabinetą, automobilį, tačiau jokių pinigų nerado.

Specialiu prietaisu patikrinus prokurorės rankas, taip pat nebuvo nustatyta, kad ji būtų lietusi žymėtus pinigus.

Dar didesnė nuostaba pareigūnus ištiko tada, kai jie pinigų nerado ir pas tuo pačiu metu sulaikytą V.Pachomovą.

Atlikus kratą jo automobilyje buvo aptikti į atskirus vokus sudėti apie 8 tūkstančius eurų. Tačiau tarp jų nebuvo nė vienos žymėtos kupiūros.

Prokuroras siūlė sandėrį

Persigandęs, kad teks atsakyti už prarastus valdiškus pinigus, ikiteisminį tyrimą kuravęs Generalinės prokuratūros prokuroras Gintas Ivanauskas savo kolegei net pasiūlė savotišką sandėrį.

Už tai, kad ji savo noru grąžins pinigus, pažadėjo nesikreipti į teismą dėl suėmimo ir leisti jai savo noru pasitraukti iš prokuratūros.

Tačiau L.Balaišienė tik gūžčiojo pečiais ir tvirtino jokių pinigų iš V.Pachomovo negavusi.

Agentai toliau tęsė pinigų paiešką. Prokuroro G.Ivanausko teikimu įkalinę prokurorę ir jos vyrą, jie atliko dar kelias kratas, bet viskas buvo veltui – pinigai dingo.

Leido sutuoktiniams pasitarti

Ne kartą areštinės gultus jau išbandęs V.Pachomovas iš pradžių tylėjo.

Jis teigė, kad be savo advokato Romo Mikliušo nieko nekalbės.

Netrukus per savo žmoną jis susisiekė su R.Mikliušu ir paprašė, kad jis ir vėl jam atstovautų.

Advokatas susiskambino su STT tyrėju ir suderino apklausos laiką.

Suprasdami, kad advokato dalyvavimas apklausoje gali sumaišyti visas kortas, STT agentai griebėsi kitos taktikos. Jie išsikvietė V.Pachomovo žmoną.

Užsiminę, kad dėl jos vyro užsispyrimo gali sužlugti seniai svajota kelionė į Meksiką, pareigūnai pasiūlė gerai pagalvoti. Jie leido moteriai susitikti su sulaikytu jos vyru, kad jie pasitartų, kaip elgtis.

Sutuoktiniai pasitarė ir nusprendė, kad labai nori važiuoti į Meksiką.

Pasiūlė savo advokatą

Iškart po šio pokalbio V.Pachomovas nutarė duoti parodymus. Specialiai dėl šios apklausos buvo iškviestas STT agentų pasiūlytas advokatas Valdas Bužinskas.

Nors tą penktadienio vakarą jis buvo teisininkų vakaronėje, viską metė ir grįžo į Vilnių.

V.Pachomovas pareiškė atsisakantis advokato R.Mikliušo ir norintis, kad jį gintų iki šiol nematytas V.Bužinskas.

Jau per šią pirmąją apklausą V.Pachomovas pareiškė, kad viską suorganizavo I.Vinogradovo bylą kuravusi jo gera pažįstama L.Balaišienė.

Būtent ji paprašė, kad V.Pachomovas iš įtariamo verslininko už bylos nutraukimą paimtų 10 tūkstančių eurų.

Už šią tarpininkavimo paslaugą prokurorė neva pažadėjo 30 procentų iš visos sumos – apie 3 tūkstančius eurų.

Nors V.Pachomovas už dalį kyšio pinigų nusipirko kelionę, jis tvirtino, kad vėliau iš savų būtų atidavęs prokurorės dalį.

O kiti 5 tūkstančiai eurų, anot įtariamojo, buvo perduoti prokurorei pramogų centre „Forum Palace“, kai jie prasilenkė laiptinėje.

Po šių parodymų pareigūnai ištesėjo savo pažadą nesugadinti sutuoktinių kelionės planų.

Iš pradžių į Meksiką išskrido V.Pachomovo žmona su vaikais, o po poros dienų juos pasivijo iš areštinės paleistas jos vyras.

Kaip atgaus pinigus?

Tačiau pradingusių 10 tūkstančių eurų likimas kol kas neaiškus.

Paprašyti paaiškinti, ar kas nors atsakys dėl šių prarastų pinigų ir ar bus bandoma kaip nors juos susigrąžinti, STT vadovai pareiškė nieko negalintys komentuoti be ikiteisminį tyrimą kontroliuojančio prokuroro leidimo: „Tačiau norėtume pažymėti, kad STT, esant pagrindui, visada panaudoja visus esamus teisinius mechanizmus, kad iš nusikalstamą veiką padariusių asmenų būtų išieškotos tyrimo metu patirtos tarnybos ar valstybės išlaidos.

Yra buvę atvejų, kai atiduodant baudžiamąją bylą į teismą prašoma išieškoti pinigus, gautus ar duotus kaip kyšį.“

Kyšiui skirti doleriai rasti gyvatvorėje

* 1999 metais per vieną operaciją pradingę 2 tūkstančiai JAV dolerių, priklausančių STT, po kiek laiko buvo rasti prie Šakių teisingumo rūmų.

* Šių pinigų teisėsaugos pareigūnai ieškojo pas dieną anksčiau sulaikytą sukčiavimu įtariamą advokatę I.Balsienę ir teisėją A.Opulskį, kuriam neva turėjo būti perduotas kyšis.

* Kad imituojant nusikalstamos veiklos modelį per kaltinamąjį advokatei perduotų 6 tūkstančių JAV dolerių reikia ieškoti prie teismo pastato, prokurorams pranešė anonimas.

* Du tūkstančiai dolerių buvo sudėti į tuščią bulvių traškučių maišelį ir įkišti į gyvatvorę. Kiti 4 tūkstančiai JAV dolerių buvo rasti pas sulaikytą advokatę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.