Aplinkos ministras: „Radinys pranoko košmariškiausius sapnus“

Aplinkos ministerija atskleidė didžiulį korupcijos tinklą: paaiškėjo, kad kai kurios atliekų tvarkymu užsiimančios įmonės didelius atliekų kiekius „sutvarkydavo“ tik popieriuje ir už tai paimdavo pinigus, tačiau atliekos taip ir likdavo nesutvarkytos arba buvo tvarkomos netinkamai, kai kuriais atvejais išvežamos į užsienį. Įmonės sąskaitas išrašydavo už iš tikrųjų neatliktus darbus.

Atskleista nusikalstama atliekų tvarkymo schema.<br>D. Umbraso nuotr.
Atskleista nusikalstama atliekų tvarkymo schema.<br>D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

May 26, 2015, 11:36 AM, atnaujinta Nov 26, 2017, 2:09 PM

Ministras: „Realybė pranoko košmarą“

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas antradienio rytą Seime surengtoje spaudos konferencijoje  sakė: „Turime tokią nemalonią žinią, kuri liečia mus visus. Faktai kelia susirūpinimą. Į ministeriją ne kartą kreipėsi įvairios atliekų tvarkytojų organizacijos, įmonės su įvairiais priekaištais, pretenzijomis, kaltinimais, kad kai kurie atliekų tvarkytojai kažką daro ne taip. Patikrinus informaciją paaiškėjo, kad tai, ką radome, pranoko pačius košmariškiausius sapnus.“

Ministro teigimu, šiuo metu nesutvarkyta daugiau kaip 6 tūkst. tonų vien metalo pakuočių, dideli nuostoliai aptikti ir plastikinių pakuočių tvarkymo srityje. Turimais duomenimis, nesutvarkyta beveik 6 tūkst. tonų metalinės pakuotės, kurios vertė daugiau kaip 6,4 mln. eurų, taip pat daugiau kaip 500 tonų PET plastikinės pakuotės atliekų už 0,5 mln. eurų.

„Įmonės, turinčios užduotį tvarkyti atliekas, sudaro sutartis su kitomis įmonėmis, išrašo pažymas, kad pakuotės sutvarkytos, bet iš tikro sutvarkoma tik maža dalis“, – kalbėjo K.Trečiokas.

Įmonės atsisakė pateikti dokumentus

Ministro teigimu, šiuo metu kreiptasi į Specialiųjų tyrimų tarnybą bei Prokuratūrą. „Paaiškėjo, kad atliekos tvarkomos ne visai švariomis rankomis“, – sakė ministras ir pridūrė, kad, sukūrus tam tikras schemas, tokiu būdu grobstomos itin didelės pinigų sumos.

Ministras teigė, kad tyrimo metu susidurta su tokiomis absurdiškomis situacijomis, kai įmonės net atsisakė teikti tikrintojams dokumentus.

Pareigūnų duomenimis, atskleistoje korupcijos tvarkant elektros ir elektroninės įrangos atliekas schemoje dalyvavo vienintelė gamintojus ir importuotojus vienijanti asociacija – EEPA. Dėl šios asociacijos veiklos šį mėnesį Valstybinė aplinkos apsaugos tarnyba prie Aplinkos ministerijos kreipėsi į Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą. Kaip teigia ministerija, paprašyta pateikti dokumentus pareigūnų patikrai, EEPA pateikė tik dalį informacijos, likusią pateikti atsisakė.

Įtarimų sukėlusių įmonių sąraše – bendrovės „Metrail“,  “Super Montes“,  “Žaliasis taškas“,  “Maxima“. Ministras sakė, kad gal dalis šių įmonių tapo nesąžiningo atliekų tvarkymo aukomis.

Pažeidimų aptikta patikrinus, kaip „Metrail“ tvarkė elektronikos atliekas. Nustatyta, kad rinkdama elektros ir elektroninės įrangos atliekas iš gyventojų įmonė nerinko duomenų apie atliekas atvežančius asmenis, netinkamai tvarkė apskaitą. Nustatyta, kad įmonė rinko atliekas, kurių neturėjo teisės rinkti, atliekas tvarkyti perdavė  įmonėms, kurios tokios veiklos nevykdė, užsiėmė veikla pažeisdama įmonei išduoto leidimo sąlygas.

Dirbo 10 kartų našiau nei galėjo?

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento atstovas Virginijos Anulis teigė, kad tiriant atliekų tvarkymo veiklą kilo įtarimų dėl finansų tvarkymo, dokumentų klastojimo ir piktnaudžiavimo. „Tikimės, kad teisėsauga pateiks savo išvadas“, – teigė jis ir pridūrė, kad esama pavyzdžių, kai įmonė tariamai sutvarko dešimt kartų daugiau atliekų nei yra pajėgi, bet vėliau ima aiškėti, jog  įmonė atliekas tiesiog išgabena į užsienį.

Valstybinės aplinkos pasaugos tarnybos direktorius Vytautas Eidukonis teigė, kad atlikti keturių atliekų tvarkymą organizuojančių asociacijų patikrinimai, iš jų viena neatliko įstatymo numatytų funkcijų.

Seime šmirinėja lobistai

Konferencijoje dalyvavęs Seimo narys Valdas Vasiliauskas pridūrė, kad iš anksto galima kalbėti apie 40 milijonų eurų sumą. V.Vasiliausko teigimu, ši tema iš karto sulaukia tam tikro spaudimo: Seimo koridoriais ima lakstyti lobistai, o vos užsiminus apie kokių nors teisės aktų keitimą, pasigirsta prieštaravimai.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad tokios nusikalstamos veikos galėjo būti daromos 2013 metais.

Tyrėjų akiratyje atsidūrė trys licencijuotos organizacijos ir penkios atliekas tvarkančios įmonės. Kol kas aiškinamasi, ar šios įmonės pačios  vykdė tokią veiklą ar tapo sukčių aukomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?