Bitės žūsta masiškai, tačiau kaltų nėra

Panevėžio rajone, Velžio seniūnijoje, ištisomis šeimomis pradėjo žūti bitės. Bitininkai pirštais rodo į ūkininkus, kurie chemikalais purškia laukus ir sodus.

Ūkininkui A.Poviloniui širdį skauda dėl masiškai žūti pradėjusių bičių.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Ūkininkui A.Poviloniui širdį skauda dėl masiškai žūti pradėjusių bičių.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

May 26, 2015, 1:34 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 12:42 PM

Velžio seniūnijoje, Kairių kaime, gyvenantis ūkininkas Aldonas Povilonis trečiadienį pamatė, kad prie jo kieme stovinčių avilių pilna negyvų bičių.

25 avilius savo sodyboje prižiūrintis vyras puolė skambinti kaimynams bitininkams.

Jie pasiguodė, kad ir į jų bitynus įsisuko mirtis.

Netoliese gyvenantis ir 28 bičių šeimas turintis Stanislovas Aleliūnas irgi sunerimo pamatęs prie avilių prikritusių negyvų medaus nešėjų. Užsukęs į kaimynystėje esantį bityną jis ir ten pamatė panašų vaizdą.

Tose pačiose apylinkėse bitininkaujantis pensininkas Romualdas Bučiūnas susiėmė už galvos pamatęs prie dešimties savo avilių krūvas mirusių bičių.

„Savininkai pasakojo, kad antradienį nematė nė vienos kritusios bitutės. Masinės žūtys prasidėjo trečiadienį. Vadinasi, greičiausiai jos krito ne dėl ligos. Mes tirsime, tačiau vargu ar pavyks nustatyti ir pagrįsti tikrąją priežastį.

Bitininkai apie žūstančias bites pranešė vėliau nei po 24 valandų. Per parą dar būtų galima nustatyti, ar bitės krito nuo chemikalų“, – sakė Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos veterinarijos gydytoja-inspektorė Rita Sokolnikaitė.

Ji pridūrė, jog toks tyrimas kainuoja nepigiai – per 250 eurų.

Patys bitininkai neabejoja, kad jų augintinės žūsta nuo chemikalų, kuriuos ūkininkai purškia netoliese esančiuose laukuose ir soduose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.