Dolerio karalystėje bėglė N. Venckienė panoro lietuviškų eurų

Daugiau kaip dvejus metus JAV besislapstančiai Neringai Venckienei, regis, stinga pinigų – ji reikalauja, kad Lietuva sumokėtų ne tik už jos pravaikštas Seime, bet ir už ankstesnį darbą Kauno teisme.

Iš Lietuvos pabėgusi N.Venckienė prisiminė, kad jai skolingas Kauno teismas.<br>Montažas
Iš Lietuvos pabėgusi N.Venckienė prisiminė, kad jai skolingas Kauno teismas.<br>Montažas
Matyt, prisimindama neregėtos psichozės laikus, skunduose teismams N.Venckienė nurodo senąjį adresą Garliavoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Matyt, prisimindama neregėtos psichozės laikus, skunduose teismams N.Venckienė nurodo senąjį adresą Garliavoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Iš Lietuvos pabėgusi N.Venckienė prisiminė, kad jai skolingas Kauno teismas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Iš Lietuvos pabėgusi N.Venckienė prisiminė, kad jai skolingas Kauno teismas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

May 27, 2015, 7:17 AM, atnaujinta Nov 26, 2017, 9:50 AM

Vilniaus apygardos administracinis teismas yra gavęs du nuo teisėsaugos pasislėpusios N.Venckienės skundus.

Vienas jų dėl esą neišmokėtų visų pinigų Kauno apygardos teisme priimtas ir bus nagrinėjamas.

Antrasis skundas dėl darbo Seime išsiųstas pareiškėjai patikslinti, nes teismas nesuprato, ko iš jo nori per apkaltą iš parlamento išmesta partijos „Drąsos kelias“ dvasinė vadovė.

Patikslintą skundą N.Venckienė ir jos advokatė pusseserė Sonata Žukauskienė teismui turi pateikti iki birželio 9 dienos. Jei teismas skundo nesulauks, jis bus laikomas neįteiktu ir buvusios politikės pretenzijos dėl jos uždarbio Seime nebus nagrinėjamos.

Apie savo atlyginimą parlamente N.Venckienė prisiminė tik šiais metais, nors Seime nesirodo nuo 2013 metų balandžio 8 dienos, kai likus parai iki neliečiamybės panaikinimo kartu su sūnumi dingo iš Lietuvos.

Paaiškėjus, kad bėglė ne susirgo, kaip Seimui bandė aiškinti jos kolega, partijos „Drąsos kelias“ pirmininkas Jonas Varkala, o pasipustė padus, balandžio 13 dieną Seimo valdyba sustabdė atlyginimo mokėjimą N.Venckienei, o 2014 metų birželio 19 dieną surengus apkaltos procesą ji buvo pašalinta iš Seimo.

Šių metų sausį Seimo atstovai nustebo gavę advokatės S.Žukauskienės reikalavimą išmokėti jos pusseserei daugiau kaip metų atlyginimą – nuo tada, kai jo mokėjimas buvo sustabdytas, iki N.Venckienės pašalinimo iš parlamento.

Seimo valdyba tąkart buvo vieninga: mokėjimas buvo sustabdytas, nes nėra žinoma N.Venckienės gyvenamoji vieta.

Situacija nepasikeitė, todėl jai atlyginimas nepriklauso.

Užsimanė ir delspinigių

Gavusi neigiamą atsakymą N.Venckienė pasiskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui – prašo, kad jis priteistų ne tik nesumokėtą atlyginimą, bet ir 5 proc. delspinigių.

Buvusi parlamentarė šių pinigų reikalauja iš Seimo ir Vyriausybės.

Tai ir buvo viena priežasčių, kodėl Vilniaus apygardos administracinis teismas kol kas atsisakė priimti bėglės skundą.

N.Venckienei patarta apsispręsti ir nurodyti, iš ko konkrečiai ji prašo pinigų – iš Seimo ar Vyriausybės.

Taip pat nurodoma patikslinti ir pagrįsti, kokia suma jai esą buvo nesumokėta, pateikti Seimo valdybos nutarimą dėl atlyginimo mokėjimo sustabdymo, taip pat įrodyti, kad ji šį nutarimą yra anksčiau apskundusi teismui.

Apskųsti Seimo valdybos nutarimą teismui N.Venckienė galėjo per 15 dienų nuo jo priėmimo.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, ji to nėra padariusi, to neprašo ir Vilniaus apygardos administraciniam teismui pateiktame skunde.

Todėl buvusios parlamentarės pastangos išsireikalauti pinigų, nors pati piktybiškai nelankė Seimo plenarinių, komitetų ir komisijų posėdžių, greičiausiai baigsis niekuo.

Iš teismo prašo tūkstančių

Reikalavusi, bet negavusi pinigų iš Seimo N.Venckienė prisiminė, kad kažkada dirbo ir Kauno apygardos teisme.

Bėglės manymu, teismas jai esą taip pat liko skolingas, nes 2009 metais teisėjams buvo apkarpyti atlyginimai ir ji sumažinta alga turėjo tenkintis iki 2012 metų liepos, kol sukdama į politiką pasiprašė prezidentės Dalios Grybauskaitės atleidžiama iš teisėjo pareigų.

N.Venckienės teigimu, teismas laiku neatsiskaitė, todėl jai privalo išmokėti vidutinį uždelsto laikotarpio darbo užmokestį ir 5 proc. palūkanas, kurios, jos nuomone, turi būti skaičiuojamos nuo bylos iškėlimo teisme iki visiško teismo sprendimo įvykdymo.

N.Venckienė įsitikinusi, kad ją esą nuskriaudęs Kauno apygardos teismas yra skolingas daugiau kaip 15 tūkstančių eurų.

Nurodo senąjį adresą

Beje, N.Venckienė ir viename, ir antrame skunde nurodo savo senąjį adresą Garliavoje, Klonio gatvėje, nors ten ne tik negyvena, bet ir neturi jokio turto.

Namą ir visus statinius prieš išvykdama į JAV ji perrašė dabar jau buvusiam vyrui Aidui Venckui.

Nusikalstamų epizodų – daugybė

* Pernai spalį teismui leidus N.Venckienę suimti, buvo sudaryta prokurorų ir policijos tyrėjų darbo grupė, į vieną sujungtos penkios skirtinguose policijos komisariatuose ir prokuratūrose tirtos bylos.

* Darbo grupės užduotis – susisteminti visus nusikaltimus, kuriais įtariama N.Venckienė, ir JAV teisėsaugininkams parengti ekstradicijos prašymą, kuriame būtų išdėstyti visi bėglės nusižengimai.

* Tyrėjų grupei vadovaujančio Kauno apylinkės prokuratūros prokuroro D.Jakučio teigimu, darbai dar nebaigti, nes ikiteisminio tyrimo medžiagos daug, kaip ir N.Venckienės nusikalstamos veikos epizodų, kuriuos reikia aprašyti.

* N.Venckienė įtariama nepagarba teismui, teismo sprendimo nevykdymu, nežymiu sveikatos sutrikdymu, trukdymu antstolei atlikti savo darbą, pasipriešinimu policijos pareigūnams, piktnaudžiavimu globėjos pareigomis, šmeižimu, mirusiojo atminimo paniekinimu, neteisėtu informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimu, neteisėtu šios informacijos panaudojimu, piktnaudžiavimu tarnyba, mažametės tvirkinimu, poveikiu nukentėjusiajai ir viešais raginimais smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą.

* D.Jakučio teigimu, darbą stabdo ir tai, kad daugelį nusikaltimų N.Venckienė padarė ne viena, o kartu su bendrininkais.

* Buvusios Seimo narės tėvams L. ir V.Kedžiams yra pareikšti įtarimai dėl mažametės tvirkinimo, kaimynė O.Girdauskienė jau teisiama dėl poveikio L.Stankūnaitės dukrai, teta A.Skučienė netrukus sės į teisiamųjų suolą ir kaip organizuotos gaujos narė bus teisiama dėl įvairių nusikaltimų, pradedant šmeižtu ir baigiant bandymu pažeisti Lietuvos suverenitetą.

* Vadinamojoje Garliavos seklių byloje įtarimai yra pareikšti ir A.Skučienės sūnui, N.Venckienės pusbroliui T.Skučui, kuris su šeima nuo teisėsaugos pasislėpė Vokietijoje.

* T.Skučas, A.Skučienė ir jos sesuo B.Steponkevičienė taip pat yra minimi epizode dėl valstybės himno išniekinimo.

* Be to, tiriamas epizodas dėl buvusio Kauno apygardos prokuroro K.Betingio šmeižto, įžeidimo ir trukdymo jam atlikti pareigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.