Nenaudojamo krano strėlė varo kauniečiams baimę

Ūžaujant stipriam vėjui kauniečiai nedrąsiai žvalgosi į miesto centre iškilusį bokštinį kraną, kuris jau porą metų stovi nenaudojamas. Galbūt darbų niekaip nepradedantys statybininkai įrenginį jau pamiršo?

Kol kas šio krano išgabenti iš statybų aikštelės Laisvės alėjoje neketinama.<br>P.Mantauto nuotr.
Kol kas šio krano išgabenti iš statybų aikštelės Laisvės alėjoje neketinama.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Laikinoji sostinė“)

May 27, 2015, 8:13 AM, atnaujinta Nov 26, 2017, 9:50 AM

„Kiek laiko Laisvės alėjoje dar stovės šis kranas, ar jis negali nuvirsti ant žmonių?“ – tokie klausimai kaskart žingsniuojant pro šalį iškyla netoliese gyvenančiam kauniečiui.

Dangų remiantis bokštinis kranas iškilo nugriauto prekybos centro „Merkurijus“ vietoje, tačiau dirbančio įrenginio niekas nematė. Užsienio kapitalo įmonė „Homburg Merkurijus“ šioje vietoje planavo imtis įvairių projektų, tačiau reikalai nepajudėjo iš vietos.

Vis dėlto krano savininkai tikino, kad jie savo turto neužmiršo, o užsakovai nuolat moka už įrenginio nuomą.

Neatsidžiaugia sutartimi

„Kiek užsakovas pageidaus, tiek laiko kranas ir stovės“, – kalbėjo jo savininkės, bendrovės „Kauno kranai“, generalinis direktorius Gytis Tamėnas.

Verslininkas juokavo, kad bendrovė „Homburg Merkurijus“ gali drąsiai taikyti į geriausių „Kauno kranų“ klientų titulą, mat kranas daugybę mėnesių stovi be darbo, o pinigai už jo nuomą nuolat papildo sąskaitą.

G.Tamėnas neseniai kalbėjo su sklypo šeimininkais ir išgirdo atsargų pažadą apie planus imtis darbo.

„Kauno kranų“ vadovas ramino kauniečius: aukštai į padangę besistiebiantis įrenginys nekelia jokio pavojaus, teritorija aplink jį aptverta ir patikimai saugoma. Kranui nebaisūs net labai galingi vėjo gūsiai – pasikeitus vėjo krypčiai, jis taip pat pasisuka.

„Bokštinį kraną galima be trukdžių naudoti mažiausiai 25 metus, o šis įrenginys jau kurį laiką stovi nenaudojamas“, – kalbėjo G.Tamėnas.

Pasak jo, prieš darbo pradžią kranas bus apžiūrėtas, tačiau tai – įprasta procedūra.

Negali priversti statyti

Neseniai darbą pradėjęs Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas dar nebendravo su bendrovės „Homburg Merkurijus“ atstovais, tačiau sklinda gandai, neva netrukus šį sklypą ketinama perleisti kitam šeimininkui.

G.Petrauskas norėtų, kad ši vieta nebūtų panaši į dykynę, tačiau pripažino: savivaldybė negali priversti privačios įmonės imtis veiklos.

„Galime tik reikalauti aptverti ir prižiūrėti statybų aikštelę“, – paaiškino savivaldybės administracijos vadovas.

Jis mano, kad uždaroje teritorijoje stovintis kranas nekelia pavojaus. Bokštiniai kranai matyti daugelyje miesto vietų, tačiau nieko bloga niekada nenutiko.

Svaigo apie „Hilton“ atėjimą

„Homburg“ įmonių grupė sovietinių laikų prekybos milžiną „Merkurijų“ įsigijo 2007-aisiais, o dar po dvejų metų jį sulygino su žeme ir šiam tikslui išleido apie 1 mln. eurų.

Kalbėta apie planus greitai pradėti statybas, tačiau statybininkai aikštelėje nepasirodė.

2012 metais paskelbta apie planus šioje miesto vietoje įrengti biurų ir prekybos centrą su viešbučiu. Tąkart pranešta, kad Kaune įsikurs visame pasaulyje garsaus tinklo „Hilton“ viešbutis. Tačiau šiam projektui nebuvo lemta išsipildyti.

Dar vėliau Kauno valdžios atstovus pasiekė žinios, kad sklypo šeimininkai jau patys nesutaria, kokio projekto jie norėtų imtis Kaune.

Praėjusių metų pabaigoje miesto taryba nutraukė sutartį su „Homburg Merkurijus“ dėl žemės sklypo nuomos buvusio prekybos centro prieigose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.