Premjeras pateikė prezidentei A. Pitrėnienės kandidatūrą

A.Pitrėnienė: „Jaučiuosi įvertinta“

A.Pitrėnienė vakar lankėsi Prezidentūroje.<br>V.Balkūno nuotr.
A.Pitrėnienė vakar lankėsi Prezidentūroje.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

May 27, 2015, 9:41 AM, atnaujinta Nov 26, 2017, 9:42 AM

Tai BNS patvirtino premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė. Ji taip pat teigė, kad A.Butkevičius yra gavęs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažymą dėl A.Pitrėnienės.

A.Pitrėnienė: „Jaučiuosi įvertinta“

Paklausta, kaip sutiko žinią, kad jos kandidatūra į švietimo ir mokslo ministrus teikiama, A.Pitrėnienė sakė: „Žinoma, žinia gera. Kiekvienas politikas turi išlikti žmogumi, o iš žmogiškosios pusės man smagu, jaučiuosi įvertinta, manimi pasitikima.“

Apie tai, kad švietimo ir mokslo ministro postą gali tekti sėsti pavasarį, kuomet vyksta brandos egzaminų sesija ir tai jautrus ir pilnas įtampos laikas, kandidatė prisipažino galvojusi: „Šį jautrų periodą gyvenime esu išgyvenusi mažiausiai dvidešimt kartų, kuomet dirbau gimnazijos vadovė. Man labai artimos šios problemos.“

A.Pitrėnienė pasakojo, kad jai vos pradėjus dirbti Seimo Švietimo ir mokslo komitete teko skubiai reaguoti į situaciją, kuomet iš Nacionalinio egzaminų centro nutekėjo dalis slaptos informacijos: „Tai buvo labai nemalonus atsitikimas ir teko darbuotis dieną naktį, kad situacija būtų suvaldyta“, – prisiminimais dalijosi politikė.

„Jeigu tapčiau ministre, vienas mano pirmųjų darbų būtų susitikimas su Nacionaliniu egzaminų centru ir pokalbis apie tai, kad viskas būtų padaryta, kad šis procesas būtų skaidrus, gerai organizuojamas, kad mokyklos būtų tam tinkamai pasirengusios“, – kalbėjo A.Pitrėnienė ir pridūrė, kad švietimo ir mokslo ministras šiuo metu tikrai labai reikalingas, bet nebūtinai tai turinti būti ji.

Politikė atviravo esanti darboholikė ir į darbą visuomet, kurioje pozicijoje bedirbtų, žiūrėjo labai atsakingai. A.Pitrėnienė teigė, kad per savo politinę karjerą tai jau trečiasis kartas, kuomet ji sulaukianti pasiūlymo dirbti švietimo ir mokslo ministre.

„Mano turimas išsilavinimas ir politinė patirtis bei pridėjus atsidavimą švietimui rodo, kad negalėčiau būti bloga ministrė. Žinoma, nesėkmių pasitaiko visiems, esu žmogus su dideliu noru dirbti gerai“, – kalbėjo kandidatė į ministrus ir pridūrė, kad bet kokį sprendimą dėl jos kandidatūros sutiksianti su pagarba. A.Pitrėnienė sakė, kad gyvenimo pokyčiai lauktų ne tik jos, bet ir šeimos: „Šalia turiu nuostabų žmogų, kartu nugyvenome 30 metų, tad jam taip pat tokiu atveju dėmesio ir laiko tektų mažiau.“

Kalbėjosi su prezidente

Prezidentė Dalia Grybauskaitė dar antradienį buvo susitikusi su Darbo partijos kandidate į švietimo ir mokslo ministres, Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininke A.Pitrėniene.

Švietimo ir mokslo ministro ieškoma iš pareigų balandžio pabaigoje atsistatydinus Dainiui Pavalkiui. Tai padaryti jį ragino Darbo partijos taryba, nusprendusi, kad buvęs ministras nevykdė Darbo partijos ir Vyriausybės programos.

Iš pradžių naujuoju švietimo ir mokslo ministru Darbo partija siūlė Seimo vicepirmininką Vydą Gedvilą, tačiau prezidentė atmetė jo kandidatūrą motyvuodama slapta STT pažymoje pateikta informacija. Jis pats vėliau atsisakė kandidatuoti.

Tuomet į šias pareigas buvo pasiūlytas Lietuvos radijo ir televizijos komisijos vadovas Edmundas Vaitekūnas, tačiau jis pats nusprendė atsisakyti kandidatuoti, šią savaitę patvirtino premjeras.

Pagal Konstituciją, ministrus skiria ir atleidžia prezidentas premjero teikimu.

Mato geresnių kandidatų

„Bijau, kad gali skirti“, – trečiadienį interviu „Žinių radijui“ sakė politikas, vertindamas A.Pitrėnienės galimybės užimti švietimo ir mokslo ministrės pareigas, ir prisipažino asmeniškai matęs geresnių kandidatų.

A.Syso teigimu, šio posto buvo tikrai vertas jo kolega Vydas Gedvilas. Šioje vietoje A.Sysas įžvelgė, kad Prezidentūra ne pirmą kartą žaidžia tam tikrus žaidimus, viešai pasakydama, kad ši koalicija bloga, kritikuodama „darbiečius“ ir, užuot padėjusi spręsti kylančias problemas, sudaro papildomų.

„Man buvo keista, kodėl buvo atmesta V.Gedvilo kandidatūra, kuri tikrai užtikrintų tam tikrą tąsą. (...) Būtų medis – problemą rasime, yra žmogus – yra problema. Tai nenoras. Aš nesu įdarbinimo specialistas ir negaliu sakyti, kad ta pati A.Pitrėnienė nesusitvarkys. Gal ji bus puikiausia ministrė? Gal. Bet iš to, kaip viskas vyksta, šitas veiksmas...“, – svarstė pašnekovas.

Socialdemokratas sutiko su tuo, kad Prezidentūra renkasi, bet nesiūlo, tačiau pateisino premjerą, kuris teikdamas ministrus vadovaujasi koalicine sutartimi.

„Darbiečiai“ pasiūlo vieną, pasiūlo antrą (nežinau, dėl kurių priežasčių antrasis atsisako). Tada kas gali paneigti, kad specialiai siūloma kita?“, – svarstė jis.

O kaip anglų kalba?

A.Sysas prisiminė, kai formuojant Vyriausybę šalies vadovė ypatingą dėmesį skyrė anglų kalbos mokėjimui – esą šiuo metu šio reikalavimo nebeliko. Nurodoma, kad A.Pitrėnienė moka rusų ir vokiečių kalbas.

„Tai yra visokių papildomų kliūčių statymas vietoj to, kad būtų parinktas pats kompetentingiausias ir išmanantis šioje srityje, buvo ieškoma kliūčių, kad, sakykime, ne pačius geriausius paskirti į vieną ar kitą postą. (...) Mes kartais iškeliame reikalavimus, aukštesnius nei tie, kurių kartais čia ir neprireikia. Reikia vadybinių dalykų, svarbu, nesibaigia procesas reformų, ypač švietimo srityje (...)“, – pastebėjo parlamentaras.

Vertindamas, kodėl taip ilgai užsitęsė švietimo ir mokslo ministro paskyrimas, A.Sysas neslėpė manąs, kad „skirtingos valdžios grandys turi skirtingą matymą, ambicijas ir siekia tam tikrų savo, ne valstybės, žmonių gerovės tikslų“.

„Pasistumdymas „jūs-man“, tai „aš -jums“. Toks principas, mano akimis, susidaro. Jeigu mes negalime išspręsti ministro klausimo per visą mėnesį, tai jau tada klausimas visoms grandims“, – teigė vienas iš socialdemokratų lyderių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.