Ar šlapinimasis ir tuštinimasis – politinis reikalas?

Toks klausimas kilo Klaipėdos miesto tarybos nariui Vytautui Čepui, kai ketvirtadienio tarybos posėdyje buvo aptariamas Melnragėje stovinčio tualeto kainų klausimas. Po ilgų audringų diskusijų politikai balsavo, kad už apsilankymą pajūrio tualete teks mokėti dvigubai daugiau negu iki šiol – nebe 14, o 30 centų.

Nemokami tualetai – netausojami.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Nemokami tualetai – netausojami.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Kelis romanus parašiusiam V.Čepui šmaikštumo netrūksta.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Kelis romanus parašiusiam V.Čepui šmaikštumo netrūksta.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Vienas mokamas tualetas stovi prie skulptūrų parko, kitas toks pat – prie Pilies tilto.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Vienas mokamas tualetas stovi prie skulptūrų parko, kitas toks pat – prie Pilies tilto.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aušra Pilaitienė

May 28, 2015, 8:31 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 1:14 AM

Dėl tualeto kainų diskutuota net 45 minutes. Norinčiųjų išsakyti savo nuomonę netrūko.

V.Čepas neišlaikė ir pareiškė, kad jam gėda diskutuoti apie tokius dalykus.

„Šlapinimasis ir tuštinimasis yra politinis reikalas, kai tai daroma prie Kremliaus ar prezidentūros. O jei gamtinius reikalus atlieki tam skirtose vietose, tai jau yra nebe politinis reikalas, ir nėra ko tarybos posėdyje svarstyti“, – įsitikinęs V.Čepas.

Jo manymu, miesto viešųjų tualetų kainas turi nustatyti savivaldybės administracijos darbuotojai, visas tas problemas ir kainas už paslaugas žinantys specialistai.

„O čia – šitiek diskusijų tuštinimosi reikalu. Šitiek laiko sugaišta – tiesiog absurdas. O kai nagrinėjamas rimtas klausimas – pasisako vienas kitas. Laikai keičiasi, bet situacija – nelabai. Prisimenu 1995 metus, kai buvau tarybos pirmininkas. Tuomet savivaldybei priklausė ligoninės. Dėdavosi tas pats – dėl klizmų pirkimo kai kurie politikai „duodavosi“ visą valandą. Kaip ir šiandien dėl tualetų. Klausiama – kokios alternatyvos? Alternatyvos aiškios – jūra, krūmai, sauskelnės. Dar viena – pasėdėk savo tualete eidamas prie jūros“, – kalbėjo V.Čepas teigdamas, kad tik ironija kartais gali atkreipti tarybos narių dėmesį.

Tualeto problema užvakar svarstyta ir valdančiosios koalicijos susirinkime.

„Suspėjome apsvarstyti tik du klausimus – šlapinimosi ir kokiomis spalvomis dažyti miesto autobusus. Sakiau, baikim durnių klijuoti. Ar mes turime spręsti, kokia spalva juos dažyti. Tegu specialius mokslus baigę žmonės sako. Negi balsavimu imsime spręsti, kaip dailininkui paveikslą tapyti? Vis vien šiandien taryboje tam sugaišome 25 minutes. Dažysime geltonai – raudonai – Klaipėdos vėliavos spalvomis“, – po tarybos posėdžio kalbėjo V.Čepas.

Melnragės tualeto paslaugų kainą nuspręsta didinti todėl, kad ji susilygintų su kitų miesto viešųjų tualetų kainomis. Taip pat aiškinama, kad pajūrio tualetas – nuostolingas.

Tačiau kai kuriems tarybos nariams atrodė, kad Melnragės tualetas turėtų būti nemokamas, nes tuomet esą mažiau kentėtų gamta – poilsiautojai nebesišlapintų jūroje, krūmuose ir aplinkiniuose miškeliuose.

Tačiau priešininkų pozicijos kitokios – nemokamų tualetų žmonės netausoja. Tokių apdergtų ir grafičiais nutepliotų tualetų pajūryje – ne vienas.

Vis dėlto šią vasarą Melnragės tualetas kainuos brangiau – 30 centų. Šiek tiek pabrango ir tame pačiame pastate esantys dušai: dabar už maudynes juose teks pakloti penkiais centais daugiau – 1,5 euro.

Iš viso Klaipėdoje yra 55 tualetai, 23 iš jų – paplūdimiuose. Mokėti reikia tik trijuose – Melnragės ir dviejuose miesto tualetuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.