Kodėl R. Zamolskiui atsisakyti pilietybės būtų neprotinga?

Po to, kai didžiausių šalies leidinių redakcijos sulaukė laiško, kurį neva parašė Rusijoje kalintis ir šiuo metu teismo laukiantis Romas Zamolskis ir kuriame jis pareiškė atsisakantis Lietuvos pilietybės, kyla rimtų abejonių, kad laišką parašė jis pats, tad imta svarstyti, kokios tikrosios tokių laiškų siuntimo intencijos?

A.Paulauskas abejoja, kad laiško autorius pats R.Zamolskis.<br>T.Bauro nuotr.
A.Paulauskas abejoja, kad laiško autorius pats R.Zamolskis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

May 28, 2015, 9:54 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 12:17 AM

Pilietybę gavo per prievartą?

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Palauskas, paklaustas, kaip vertina tokio laiško, kuriame neva R. Zamolskis atsisako Lietuvos pilietybės, išplatinimą, sakė: „Jei jau laiške minima tiek daug smulkių detalių, tai gal vis dėlto jis rašytas su paties R.Zamolskio žinia?

Keista tai, kad tokia žinia platinama oficialiai, juk jei iš tikrųjų norėtų atsisakyti pilietybės, tai kreiptųsi į migracijos tarnybą, ir ši pilietybę panaikintų. Žmogus turi teisę atsisakyti. Jeigu siekiama tokio viešumo, tai jau įtartina.“

A.Paulauskas teigė, kad pilietybės atsisakymo klausimu dar galima buvo kreiptis į Vidaus reikalų ministeriją. „Jei jau norima tokio viešumo, matyt, tam tikrų tikslų esama, juk pats R.Zamolskis nėra geriausias Lietuvos pilietis“, – ironizavo politikas.

„Tas faktas, kad akcentuojama prievarta, priskirta Lietuvos, rodo, kad potekstės esama ir politinės. Anuomet prievarta niekas nieko neskyrė, paprasčiausiai lietuvis, gyvenęs Lietuvoje, pilietybę gaudavo iš karto, jam jokių dokumentų pildyti nereikėdavo. Tai noras politikuoti ir kitų tikslų siekimas“, – komentavo A.Paulauskas. Jo teigimu, niekas prievarta pilietybės nebruko.

Tad teiginys, kad 1991-aisiais pilietybė buvo suteikiama per prievartą, kelia tik juoką.

Atsisakyti pilietybės būtų neprotinga

A.Paulauskas teigė sutinkantis su nuomone, kad tokio laiško siuntimas yra lyg savotiškas mėginimas sužinoti, kaip greitai viena ar kita naujiena atsiduria Lietuvos spaudoje, taip bandoma patikrinti, kaip greitai būtų galima pasiųsti propagandinę naujieną.

„Nesu bendravęs su R.Zamolskiu ir nežinau, kiek jis klasių baigęs, bet netikiu, kad tai itin aukštą išsilavinimą turintis asmuo, tad gali būti, kad rašė tikrai ne jis, bet jo duomenimis buvo pasinaudota“, – sakė A.Paulauskas, komentuodamas tai, kad laiškas parašytas sklandžia rusų kalba ir yra minima daug R.Zamolskio biografijos detalių.

Pašnekovo teigimu, atsisakyti pilietybės nebūtų pats protingiausiais R.Zamolskio žingsnis: „Jam atsisakyti pilietybės būtų nelabai protinga, nes Lietuvos ir Rusijos kalėjimuose sąlygos tikrai skiriasi. Juk pagal dvišales sutartis kaliniais galima keistis, tad jis galėtų siekti pagerinti savo sąlygas. Nenoriu būti kategoriškas, bet labai abejoju, ar laišką rašė pats R. Zamolskis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.