Po prezidentės palaiminimo – sąmokslo teorijos

Ilgai trukusi geriausio kandidato į švietimo ir mokslo ministrus paieška baigėsi – prezidentė Dalia Grybauskaitė vakar pasirinko ant atsarginių suolelio atokiausioje vietoje sėdinčią Audronę Pitrėnienę.

A.Pitrėnienė kopia karjeros laiptais.<br>V.Balkūno nuotr.
A.Pitrėnienė kopia karjeros laiptais.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

May 28, 2015, 7:40 AM, atnaujinta Nov 26, 2017, 5:53 AM

Nors Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkės pavardė tarp kandidatų į ministrus skambėjo anksčiau, rimta pretendente užimti šį postą 56 metų A.Pitrėnienė nebuvo laikoma. Ši pedagogė yra direktoriavusi įvairiose Skuodo rajono mokyklose, dirbusi savivaldybėje.

Net premjeras Algirdas Butkevičius, kuris vakar tvirtino manąs, kad A.Pitrėnienei užteks kompetencijos būti ministre, dar prieš savaitę turėjo visiškai kitokią nuomonę.

Vyriausybės vadovo nuomonė apie šią „darbietę“ buvo panaši į tą, kurią vakar garsiai išdėstė jo partijos bendražygis Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas, pareiškęs, kad tai – ne pats geriausias pasirinkimas, jis esą matęs ir geresnių kandidatų.

Darbo partijai nusprendus atšaukti iš pareigų buvusį ministrą Dainių Pavalkį, prezidentė iškart pareiškė, kad būsimąjį ministerijos vadovą rinks iš kelių kandidatų, bet esą nesitiki nieko gera.

Kas lėmė posūkius valdžios viršūnėse? Juk anksčiau A.Pitrėnienės kandidatūra kliuvo ir Prezidentūrai.

Viena priežasčių – kiti Darbo partijos kandidatai į ministrus buvo arba išbrokuoti (Vydas Gedvilas), arba suskubo patys išsibraukti iš sąrašo (Artūras Paulauskas ir Edmundas Vaitiekūnas).

Paskyrus A.Pitrėnienę ministre politikos užkulisiuose pasklido ne viena sąmokslo teorija.

Net įtakingi „darbiečiai“ ėmė kalbėti, kad iš visų kandidatų ji buvo silpniausia, o pasirinkta dėl to, kad prezidentė tokius mėgsta – juos kur kas lengviau valdyti.

Be to, valdantieji pripažįsta, kad A.Pitrėnienei sunkiai pavyksta susidoroti ir su dabartinėmis pareigomis. Todėl svarstoma, jog gal Prezidentūra, staiga pakeitusi nuomonę apie A.Pitrėnienę, taip siekia sukompromituoti Vyriausybę.

„Labai galima tikėtis, kad savo temperamentu ji sukels tam tikrų intrigų ir įdomybių visuomenei. Bet, matyt, partija siūlo tai, ką turi geriausia“, – ironizuodamas kalbėjo konservatorių šešėlinis švietimo ir mokslo ministras Valentinas Stundys.

A.Pitrėnienė antradienį slapta apsilankė pas D.Grybauskaitę.

„Darbietė“ vėliau prisipažino labai bijojusi šio pokalbio, nes dar niekada nebuvo susidūrusi akis į akį su prezidente. Tačiau įtampa esą greitai atslūgo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.