Rusai dėl Romo Zamolskio laiško Lietuvai: „Pas mus ne kurortas“

Lrytas.lt ketvirtadienį sulaukė laiško Rusijoje šiuo metu kalinčio nusikaltėlio Romo Zamolskio vardu. Jo turinys intriguoja – laiške dėstomos iki šiol neviešintos rezonansinės bylos detalės ir pateikiamos pretenzijos Lietuvai dėl neva prievarta suteiktos pilietybės. Laiškas neva adresuotas Lietuvos Vyriausybei, tačiau pastaroji neigia, kad tokį laišką gavo. Apie tokio turinio laiką išgirdę rusai taip pat stebisi ir tikina, kad R.Zamolskis kalėjime rašyti laiškų neturi galimybės.

R.Zamolskis kalinamas Rusijoje.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
R.Zamolskis kalinamas Rusijoje.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
R.Zamolskis kalinamas Rusijoje.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
R.Zamolskis kalinamas Rusijoje.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

May 28, 2015, 2:36 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 3:14 AM

Priekaištai dėl pilietybės

Laiške, kurį gavo ir portalo lrytas.lt redakcija,  autorius išdėstė ne tik kelias mažai žinomas savo kriminalinės praeities detales.

Lrytas.lt susisiekė su laiško autoriumi, jis tikino, kad tai tikrai R.Zamolskio elektroninis paštas, tačiau įrodyti to niekaip negalėjo.

Oficialiu stiliui ir sklandžia rusų kalba parašytame laiške autorius teigė, kad 1995-aisiais buvo nuteistas Lietuvoje už dvigubą žmogžudystę, kuri laikoma sunkiu nusikaltimu. „Tuo metu aš neturėjau jokios valstybės pilietybės ir nenorėjau turėti nuo pat tada, kai 1991 metais buvau išleistas iš įkalinimo įstaigos. Nepaisant to, 1996-aisias man buvo suteikta Lietuvos pilietybė.“ Laiške reikalaujama „ištaisyti padarytą pažeidimą ir anuliuoti neteisėtai suteiktą Lietuvos pilietybę“.

Rusai: pas mus ne kurortas

Kad tai greičiausiai tik kažkieno nevykęs pokštas lrytui.lt teigė ir Sverdlovsko srities vidaus reikalų ministerijos vyriausiosios valdybos atstovas spaudai Valerijus Gorelychas.

Paklaustas, ar R.Zamolskiui įkalinimo vietoje yra sudarytos tokios puikios sąlygos, kad jis gali sėdėti prie kompiuterio ir internetu bendrauti su žurnalistais, V.Gorelychas tik nusijuokė: „Pas mus tikrai ne kurortas“.

Versiją, kad sunkiais nusikaltimais įtariamas asmuo gali rašinėti laiškus redakcijoms, atmetė ir Sverdlovsko srities Operatyvinių tarnybų departamentas.

„Jis tokių galimybių tikrai neturi“, – sakė departamento atstovas Aleksandras Šulga.

Suteikti daugiau informacijos apie R.Zamolskio gyvenimo sąlygas tardymo izoliatoriuje A.Šulga atsisakė, nes esą neturi leidimo teikti informaciją užsienio žiniasklaidos priemonėms.

Pasak jo, informuoti užsienio žurnalistus apie Rusijoje sulaikytus asmenis gali tik Rusijos vidaus reikalų ministerijos įgalioti asmenys.

Pateikiame jums laiško vertimą:

Lietuvos respublikos vyriausybei

nuo Zamolskis Romo Vlado

pagal dokumentus,

Lietuvos TSR, Kauno miestas, 1970 07 01

El.adresas: ZRV 07011970 @yandex.ru

Viešas pareiškimas

Man žinoma, kad Lietuvos respublikos ir jos vyriausybės teisėsaugos organai įtaria ir kaltina mane dėl daugelio nusikaltimų, kuriuos neva įvykdžiau Lietuvos respublikos teritorijoje nuo 1992 iki 2014 m.

Dėl to galiu pateikti viešą komentarą.

Bet tam, kad galėčiau komentuoti ir gintis, reikia žinoti, kad tai darau ne tuščiai, eikvodamas laiką. Man būtina įsitikinti, kad Lietuvos respublika teisinė valstybė ir laikosi savo šalies įstatymų, visų be išimties ir be išankstinio nusistatymo. Man žinoma, kad yra faktų, kai mano atžvilgiu nesilaikoma net paprasčiausių Lietuvos respublikos įstatymų. Patikėkite, turiu pagrindą tai tvirtinti.

Štai, aš pareiškiu, kad niekada nuo Lietuvos respublikos susikūrimo nuo 1991 metais ir iki šios dienos, netroškau ir nenorėjau būti ir tapti Lietuvos piliečiu. Aiškumo dėlei noriu patikslinti, kad šis nenoras niekaip nėra susijęs su Lietuvos respublikos teisėsaugos organų įtarimais dėl neva mano padarytų nusikaltimų. Ne, dar kartą ne, tam yra daugelis kitų priežasčių, kurių šiame pareiškime nėra prasmės nurodyti.

Čia kalba eina apie įstatymų laikymąsi.

Ir taip, Lietuvos respublikoje yra pilietybės įstatymas. Šio įstatymo 24 straipsnis skelbia „Lietuvos respublikos pilietybės netenkama“, šio straipsnio 6 paragrafas nurodo: išaiškinus šio įstatymo 22 straipsnyje nurodytas aplinkybes, dėl kurių asmeniui negalėjo būti suteikta, atkurta ar grąžinta Lietuvos respublikos pilietybė.

Pažiūrėkime šio įstatymo 22 straipsnį, kuris skelbia: „Aplinkybė, kuriai esant Lietuvos respublikos pilietybė nesuteikiama ir negrąžinama: Lietuvos respublikos pilietybės įgijimas natūralizacijos būdu, supaprastintu būdu, išimties tvarka netaikomas. O taip pat pilietybė negrąžinama asmenims, kurie, kaip skelbia 3 punktas: iki atvykimo gyventi į lietuvių respubliką buvo nuteisti kitoje valstybėje laisvės atėmimu už sąmoningo nusikaltimo įvykdymą, kuris sutinkamai su Lietuvos respublikos įstatymais yra laikomas ypač sunkiu nusikaltimu, arba buvo nuteisti Lietuvos Respublikos bausme už ypač sunkius nusikaltimus, nepriklausomai nuo to ar buvo panaikintas teistumas už šiame punkte nurodytus nusikaltimus arba nebuvo.

Patikslinu: 1995 metais buvau nuteistas Lietuvos respublikos teismo už dvigubą žmogžudystę. Klausimas, ar tai nėra ypač sunkus nusikaltimas? Tuo metu buvau asmuo be pilietybės ir neketinau juo tapti iki 1991 metų, kai atvykau gyventi į Lietuvos respubliką po eilinio bausmės atlikimo kitoje valstybėje už padarytą nusikaltimą. Bet, nežiūrint į esamą įstatymą ir prieš mano valią, man prievarta buvo suteikta Lietuvos pilietybė 1996 metais, kai aš atlikau bausmę už ypač sunkų nusikaltimą.

Kaip matome, teisėsaugos organai ir Lietuvos vyriausybė mano atžvilgiu sąmoningai pažeidė šalies įstatymą ir mano pasirinkimo teisę tapti ar ne Lietuvos respublikos piliečiu.

Net po tokios net „smulkmenos“, kaip mano akyse Lietuvos respublika gali vadintis teisine valstybe, klausimas, ar tokia visa Europos Sąjunga, kuriai dabar priklauso Lietuvos respublika.

2 klausimas. Kaip dėl tokio požiūrio į savo pačios įstatymus Lietuvos respublika gali kažką kažkuo įtarti ar kaltinti -- tai panašu į visišką absurdą ir teisėtumo ir teisingumo nebuvimą tokioje šalyje.

Štai aš viešai pareiškiau ir nurodžiau dar vieną Lietuvos įstatymų pažeidimą mano atžvilgiu. Ir remdamasis visu išdėstytu aukščiau, prašau ištaisyti šį pažeidimą ir anuliuoti, neteisėtą mano pilietybę. Tai bus įrodymas, kad Lietuvos respublikoje yra teisingumo ir teisėtumo galimybė, ir kad Lietuvos respublika pasirengusi pripažinti mano atžvilgiu padarytas klaidas.

Tokiu būdu, atsiras mano pasitikėjimas, kad būsiu išgirstas Lietuvos respublikos teisėsaugos organų ir, gindamas save, galėsiu pakomentuoti visus mano atžvilgiu pareikštus įtarimus ir kaltinimus.

Pasakysiu dar daugiau, aš bendradarbiausiu su Lietuvos respublikos teisėsaugos organais nustatant tiesą ir teisingumą dėl jų turimų įtarimų dėl įvykdytų nusikaltimų ir taip pat kaltinimų dėl nusikaltimų, mano padarytų Lietuvos respublikos teritorijoje.

Kitu atveju, su su beteisiškumu nėra prasmės bendrauti, ir net komentuoti jų įtarimus.

Aš džiaugsiuos į šį viešą pareiškimą gavęs atsakymą iš Lietuvos respublikos vyriausybės, kam tai adresuota. Iš anksto ačiū.

PRAŠAU:

1. Ištaisyti esamą pažeidimą ir anuliuoti man, Zamolskis R.V. neteisėtą mano Lietuvos pilietybę.

Parašyta rusų kalba, išversta vertimų biure į lietuvių kalbą. (man sunku rašyti ir bendrauti lietuvių kalba, nes ją pamiršau, todėl laiškas išverstas vertimų biure).

Iš anksto ačiū. Zamolskis R.V.

2015 05 24

Į miestą atvyko vos dienai

R.Zamolskis buvo sulaikytas praėjusių metų rugpjūčio 16 dieną Jekaterinburgo centre. Tai, kad Gabiko pravardę turintis R.Zamolskis pasirodys Jekaterinburge, Rusijos teisėsaugininkams buvo iš anksto žinoma ir gerai pasiruošta.

Teigiama, kad R.Zamolskis į miestą atvyko vos vienai dienai, o juo taikiniu turėjo tapti daržovių bazės direktorės pavaduotojas Ivanas Obuchovas, kuris buvo vadinamas vienu realiausiu kandidatu į Jekaterburgo miesto vadovo postą ir kartu siejamas su srityje siautėjančia organizuota nusikalstama grupuote „Uralmaš“, kuriai vadovauja Aleksandras Kukoviakinas.

Siautėjo ir Rusijoje

Rusijos teisėsaugininkai teigia, kad R.Zamolskis priklausė Jekaterinburgo verslininko Michailo Kloko suburtai gaujai. Nusikaltėlio pavardė taip pat minima Jekaterinburgo mėsos kombinato vadovo Aleksandro Kulešovo nužudymo byloje.

A.Kulešovas buvo nušautas 2002 metų lapkričio 5 dieną vieno Jekaterinburgo namo kieme. Samdomas žudikas iš „Kalašnikovo“ automato į jį paleido aštuonis šūvius. Nustatyta, kad A.Kulešovo nužudymą organizavo jo verslo partneris Igoris Jurlovas. Jis šių metų balandį nuteistas 17 metų laisvės atėmimo bausme.

Dingo prieš trylika metų

Daugybe nusikaltimų Lietuvoje įtariamas R.Zamolskis paskutinį kartą su policijos pareigūnais buvo susitikęs 2001 metų spalio 8 dieną Panevėžyje.

R.Zamolskis buvo sužeistas, tačiau jam pavyko pasprukti. Jo bendrui Virginijui Savickiui šis susitikimas baigėsi mirtimi. Psichikos liga sirgęs nusikaltėlis buvo nušautas išlaisvinant jo paimtus įkaitus – 13-ametį Aleksandrą Špilevojų bei pensininkę Bronislavą Varnytę.

 Naujienų portalui lrytas.lt susisiekus su Vyriausybės kanceliarija buvo gautas atsakymas, kad toks laiškas pastaruoju metu nėra gautas. Vadovybės apsaugos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos darbuotojai taip pat patikino, kad R.Zamolskio laiško negavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.