P. Vaitiekūnas: „Neleiskime V. Putinui įgyvendinti svajonių“

Vilniuje vyksta Lietuvos Respublikos Seimo, Lenkijos Respublikos Seimo bei Senato ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados narių asamblėjos šeštoji sesija, kurios metu Lietuvos, Ukrainos ir Lenkijos delegacijos aptaria geopolitinės situacijos ir saugumo klausimus.

P.Vaitiekūnas įsitikinęs, kad Lietuva gali ir privalo padėti Ukrainai.<br>P.Lileikio nuotr.
P.Vaitiekūnas įsitikinęs, kad Lietuva gali ir privalo padėti Ukrainai.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

2015-05-29 12:34, atnaujinta 2017-11-25 22:03

Tarptautinės organizacijos bejėgės?

Antrajame sesijos posėdyje pranešimą skaitęs Ukrainoje rezidavęs Lietuvos ambasadorius Petras Vaitiekūnas pasakojo, kad pats lankėsi karo krečiamuose Ukrainos rajonuose ir savo akimis matė, kas ten vyksta.

„Rusijos karas Ukrainoje tęsiasi, tęsiasi provokacijos ir įžūlus Rusijos melas apie tai, kas vyksta Ukrainoje. Sankcijos Rusijai turi būti stiprinamos, ir gaila, kad tarptautinės organizacijos bejėgės“, – kalbėjo P.Vaitiekūnas ir pridūrė, kad  atsakymas į klausimą, kodėl Rusija taip aktyviai naudojasi veto teise, kai kalbama apie jų veiksmų išplėtimą, yra akivaizdus.

„Pripažinkime: Rusijos armija kariauja Ukrainoje“

Anot jo, Rusijos propaganda užpildė Europos ir Vakarų pasaulio televizijos erdvę.

„Pavadinti tai, kas vyksta, karu ir agresija yra teisinga. Rusijos reguliarioji armija kariauja Ukrainoje, „separatistai“ – tai oficialiosios Rusijos samdiniai. Sankcijos veikia, nereikia dabar derėtis su Rusija, gal ji pati pakvies valstybes kada nors prie derybų stalo. Sankcijos turi būti susijusios ne su taika, o su Krymo ir Donbaso okupacija“, – sakė P.Vaitiekūnas.

Pranešėjas teigė, kad pasaulis turi tinkamai reaguoti į Krymo ir Donbaso okupaciją – tai vienintelis būdas išvengti globalaus ginkluoto konflikto. Anot jo, pirmieji Ukrainos žingsniai link Europos buvo padaryti dar Maidane.

P.Vaitiekūnas teigė, kad atsakymo į klausimą, kodėl Europoje kilo karas, veikiausiai nesužinosime. „Svarbu stabdyti prezidentą V.Putiną Ukrainoje, padėti ukrainiečiams ir  šaliai, kuri yra agresijos auka“, – kalbėjo buvęs ambasadorius.

Jis teigė, kad europiečių mąstymas, jog kitų šalių tai neliečia, turi keistis. „Neduokim V.Putinui dovanų ir neįgyvendinsime jo svajonių, susijusių su prorusiška isterija. Ne rusai kariauja šį karą, tai prezidento agresija. Rusų tauta serga“, – sakė P.Vaitiekūnas.

Anot jo, lietuviai turėtų apmąstyti paramos Ukrainai fondo idėją. „Susigiminiavę Lietuvos ir Ukrainos miestai gali realiai padėti siųsdami pagalbą. Jiems reikia visko, ir mes galime padėti“, – kalbėjo buvęs ambasadorius ir pateikė Estijos pavyzdį, kuri remia vieną iš Ukrainos miestų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.