Šnipinėjimu įtariamas lietuvis A.Tamošaitis turėjo vieną prašymą

Susitiko su įtariamu šipu

Pasak A.Tamošaičio, jo laikymo sąlygos izoliatoriuje yra patenkinamos, nusiskundimų dėl savo fizinės būklės jis neturėjo.<br>G.Šiupario asociatyvioji nuotr.
Pasak A.Tamošaičio, jo laikymo sąlygos izoliatoriuje yra patenkinamos, nusiskundimų dėl savo fizinės būklės jis neturėjo.<br>G.Šiupario asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 29, 2015, 4:03 PM, atnaujinta Nov 25, 2017, 8:43 PM

A.Tamošaitį Lefortovo izoliatoriuje penktadienį aplankė Maskvoje esantis Lietuvos konsulinis pareigūnas, BNS patvirtino Užsienio reikalų ministerijos Informacijos ir ryšių departamento direktorius Giedrius Puodžiūnas. 

„Mes taip pat galime patvirtinti jo tapatybę – tai iš tiesų yra Lietuvos pilietis Aristidas Tamošaitis. Pasak Tamošaičio, jo laikymo sąlygos izoliatoriuje yra patenkinamos, nusiskundimų dėl savo fizinės būklės jis neturėjo. Tamošaitis turi Rusijos Federacijos jam paskirtą advokatą, kurio pakeisti jis nepareiškė noro“ – BNS sakė URM atstovas. 

Lietuvos ambasadorius Rusijoje Remigijus Motuzas BNS teigė pats susitikime nedalyvavęs – jį konsulinis pareigūnas informavo, kad su A.Tamošaičiu nebuvo aptariami jam inkriminuojami kaltinimai, jo sulaikymo bei kitos bylos detalės, jis tik paprašė susisiekti su jo artimaisiais ir daugiau jokių ypatingų pageidavimų neturėjo. 

„Paklaustas, ar reikia pagalbos dėl advokato, jis pasakė, kad keisti nenori ir kad jį advokatas tenkina. Jis tik paminėjo, kad apie tai galima informuoti artimuosius. Jis pasakė ir artimųjų telefono numerius, (...) taip pat prašė paskambinti tėvui ir pasakyti, kad viskas gerai, – iš to niuanso galima, matyt, spėti, kad jo tėvas serga ir kad nori, jog jis nesijaudintų“, – telefonu iš Maskvos sakė R.Motuzas. 

Anot ambasadoriaus, A.Tamošaičio kalinimo sąlygos, jo paties teigimu, yra patenkinamos, jis kali dvivietėje kameroje su kitu asmeniu. 

„Konsulo paklaustas, kokios sąlygos, jis sakė, kad yra televizorius, kad išleidžia pasivaikščioti, – yra nustatytos pasivaikščiojimo valandos, jis sakė, kad sąlygos yra patenkinamos (...), sakė, kad turi advokatą, kad pasirūpina asmeninėmis reikmėmis, papildoma apranga, maistu – buvo paminėti vaisiai, kava“, – teigė diplomatas. 

Ambasadorius tvirtino nežinantis, ar sulaikytam Lietuvos piliečiui bus suteikta galimybė susisiekti su artimaisiais, taip pat nėra aišku, kada bus nagrinėjamas jo gynėjų pateiktas skundas dėl suėmimo. 

A.Tamošaičiui paskirtas valstybės advokatas Anatolijus Abricovas. 

R.Motuzas tvirtino, kad „yra įprastinė praktika“, kai kitoje valstybėje rimtais nusikaltimais įtariamą asmenį gina tos šalies advokatas, taip pat ir skiriamas valstybės. 

„Praktika yra natūrali – veikia tas principas, kad žino geriau šalies įstatymus, skiriasi ir teisė, tad negali ginti neperlaikęs egzaminų. Yra tarptautinės konvencijos, kad kiekviena valstybė suteikia advokatą nemokamai, bet jei jis juo nepasitiki, jis gali samdyti kitą“, – paaiškino R.Motuzas. 

„Mes kartu seksime bylos eigą ir palaikysime ryšį – dabar žinome kontaktus, žinome ir gynėjo, ir tardytojo koordinates“, – pridūrė diplomatas. 

URM kol kas nepatvirtina Rusijos pateiktų duomenų, kad A.Tamošaitis dirbo Antrajame operatyvinių tarnybų departamente. 

Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FST) gegužės 20-ąją pranešė išvakarėse Maskvoje su įrodymais sulaikiusi Lietuvos žvalgybininką, kai jis esą gavo slaptos informacijos iš Rusijos piliečio. Pranešama, kad lietuvis neva prisipažino dirbantis Antrajame operatyvinių tarnybų departamente. Jis buvo uždarytas į areštinę. 

Vyras suimtas dviem mėnesiams – lietuvio advokatas A.Abricovas šią savaitę apskundė šią kardomąją priemonę. 

A.Tamošaitis buvo suimtas praėjus trims savaitėms, kai Lietuvoje buvo sulaikytas šnipinėjimu FST įtariamas Rusijos pilietis. 

Lietuvos krašto apsaugos ministerijos atstovai nepatvirtino, kad A.Tamošaitis dirbo Lietuvos karinėje žvalgyboje.

Susitiko su įtariamu šipu

Lietuvos ambasados patarėjas konsuliniams klausimams Arvydas Miknevičius penktadienį susitiko su Rusijoje sulaikytu ir šnipinėjimu kaltinamu Lietuvos piliečiu A.Tamošaičiu. 

Pasak naujojo Lietuvos ambasadoriaus Maskvoje R.Motuzo, diplomatas įsitikino, kad sulaikytasis tikrai yra Lietuvos pilietis, su A.Tamošaičiu buvo leista bendrauti tik stebint dviem Rusijos teisėsaugos pareigūnams. 

„Pokalbio metu konstatuota, kad laikymo sąlygos yra patenkinamos ir kad jis (sulaikytasis. – ELTA) nei dėl kalinimo sąlygų, nei dėl savo būklės pretenzijų neturi“, – Eltai telefonu iš Maskvos sakė R.Motuzas. 

Ginti A.Tamošaičio interesus Maskva paskyrė advokatą A.Abricovą, anot ambasadoriaus, šiam skyrimui suimtasis taip pat neprieštaravo. 

R.Motuzo teigimu, Lietuvos ambasada neturi viešojoje erdvėje skelbiamų duomenų, kad A.Tamošaitis galėtų dirbti žvalgybinėse institucijose. Pasak diplomato, sulaikytas ir Lefortovo kalėjime laikomas suimtasis neturi nuolatinio leidimo gyventi Rusijoje ir į šią šalį keliauja naudodamasis komercine kasmetine viza. Ambasadorius Eltą informavo, kad patvirtinus suimtojo tapatybę ambasada įdėmiai stebės tolesnę bylos Rusijoje eigą, taip pat konsultuosis su Lietuvos institucijomis dėl teisinės pagalbos A.Tamošaičiui. 

„Seksime visą tyrimo procesą, jo laikymo sąlygas ir visą bylos eigą – ar ji vyksta laikantis įstatymų“, – sakė R.Motuzas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.