Į maldos namus Vilniuje verta pasiimti apsauginį šalmą

Specialistų žodžiai, kad Šv.Kotrynos bažnyčia restauruota netinkamai, pasitvirtino. Apsilankymas joje vilniečiams vos nevirto nelaime – po kojomis ištiško didžiulis tinko gabalas, atitrūkęs nuo fasado virš durų.

Nors Šv.Kotrynos bažnyčia neseniai restauruota, jos fasadas jau trupa.<br>T.Bauro nuotr.
Nors Šv.Kotrynos bažnyčia neseniai restauruota, jos fasadas jau trupa.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2015-05-30 12:20, atnaujinta 2017-11-25 17:25

„Kas būtų nutikę, jei jis būtų pataikęs į galvą, baisu ir pagalvoti“, – svarstė vilnietis Jonas V., kurio žmona su drauge tą vakarą ėjo į koncertą bažnyčioje.

Baimindamasis, kad fasadas vėl nepradėtų trupėti, Jonas paskambino pagalbos telefonu 112. Netrukus jis sulaukė ne pareigūnų, o darbininkų skambučio. Vyrai piktinosi sakydami nematą byrančio tinko, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“.

Tada Jonas jiems pasiūlė pakelti akis į viršų.

Darbininkai ėmė svarstyti – gal aptverti pavojingą vietą tvora? Tačiau tai vargu ar įmanoma, nes tinkas byra prie pat įėjimo durų. Kaip tada renginių lankytojai įeis į vidų? Vis dėlto po kelių dienų eidamas pro šalį Jonas vylėsi, kad lankytojų saugumu bus pasirūpinta.

„Klydau. Toje vietoje, kur tinkas tėškėsi į šaligatvį, stoviniavo žmonės. Nei stogelio įrengta, nei apsauginiu tinklu fasadas aptrauktas“, – stebėjosi Jonas.

Apie tai, kad Šv.Kotrynos bažnyčios restauravimo darbai vyko netinkamai, specialistai kalbėjo jau seniai. Kritikos sulaukė ne tik 1994 metais pradėtas fasado restauravimas, bet ir interjero tvarkymo darbai.

Profesionalūs restauratoriai kalbėjo, kad dauguma darbų atlikta paviršutiniškai, yra prastos kokybės. Kai kuriais atvejais unikalus architektūros kūrinys net buvo sugadintas.

Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkė Gražina Drėmaitė išsakė priekaištų ir dėl Šv.Kotrynos bažnyčios dažymo principo.

Be to, nesilaikyta autentiškos technologijos. Į priekaištus tebuvo atsakoma, kad restauruojant Šv.Kotrynos bažnyčią trūko ir lėšų, ir laiko.

Pavojingi inkilai

Skambindamas pareigūnams Jonas pranešė ir apie grėsmę kitoje vietoje. Žvėryne, prie pėsčiųjų tilto, ošia beržynas. Kadaise medžiuose kažkas prikabino inkilų. Beržai užaugo ir inkilai atsidūrė maždaug 10 metrų aukštyje.

„Dauguma tų inkilų nuo senumo pavojingai pasvirę. O prie tilto atšilus orams daug žmonių. Kas būtų, jei inkilas kristų ant galvos?“ – klausė Jonas.

Žvėryne gyvenantis Jonas ir pats tuos pavojingus inkilus nukabintų, bet kopėčiomis jų nepasieksi, reikia keltuvo.

Kaip ir Šv.Kotrynos bažnyčios atveju, į šį pranešimą nereaguojama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.