Nuo šiol vaikus vilniečiams patariama pradėti tiktai Vilniuje

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

May 30, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Nov 25, 2017, 5:42 PM

Štai kodėl dešiniajame Neries krante nuvyto iš gėlių sudėliotas užrašas „Aš tave myliu“, keletą metų ankstesnių valdžių puoselėtas. Užteks lyrikos, reikia griebtis praktikos!

O kas, jei vaikelio pradžia bus kur nors Ukmergėje ar vaizdingame Dzūkijos kaime? Tada nesitikėkite, kad mažyliui atsiras vietos vaikų darželyje sostinėje.

Juokai juokais, bet priėmimo į darželius tvarka, kurią šią savaitę vėl kaitaliojo naujoji valdžia, kėlė daugiausia diskusijų Vilniuje. Ne „Air Lituanica“ bankrotas, ne taksi įmonės „Vilnius veža“ naikinimas ar savivaldybės darbuotojų atleidimas.

O daugiausia kalbų sulaukė taisyklė, kad pirmenybė gauti vietas darželiuose bus teikiama vaikams, kurių abiejų tėvų ir vaiko gyvenamoji vieta deklaruota Vilniuje, ir šalia jos atsiradusi naujovė.

Nuo šiol pirmenybė bus teikiama tiems, kurie deklaravę gyvenamąją vietą įstaigai priskirtoje teritorijoje ne mažiau kaip dvejus metus.

Išvertus į žmonių kalbą tai reikštų, kad tėvai, pageidaujantys vaiką leisti į konkretų darželį, privalo šalia jo deklaruoti gyvenamąją vietą. Kur? Galbūt įmonėje, kurioje dirba, ar pas geradarę močiutę?

Norai gal ir geri – taip siekiama, kad kuo daugiau gyventojų deklaruotų gyvenamąją vietą sostinėje ir čia mokėtų mokesčius. Bet ar neprimena nauja taisyklė įžymiojo buto Gedimino pr. 24-40, kuriame ankstesnė valdžia kvietė deklaruoti gyvenamąją vietą visus norinčius? Registraciją tame bute panaikino teismas.

Ar logiškas tas dvejų metų terminas? Tėvams atrodo, kad ne, bet savivaldybė viską sudėliojusi pragmatiškai. Susituoki, sukaupi pinigų butui ar gauni paskolą, nusiperki būstą, tada deklaruoji gyvenamąją vietą jame ir pradedi vaiką. O jeigu įsigijęs butą įsikraustai į jį jau su mažyliu? Tada būsi priėmimo į darželį eilės pabaigoje.

Vienišus ir išsiskyrusius tėvus taip pat papiktino naujovė. Pasirodo, vietos darželyje gali tikėtis tik tas mažylis, kurio abu tėvai gyvenamąją vietą deklaravę toje pačioje vietoje.

O kas, jei motina vaiką augina viena, o tėvo gyvenamoji vieta jau seniai yra kitur?

Suprantama, kad ir vėl savivaldybės norai buvo geri, bet išėjo kaip visada. Dar gerai, jei kas nors šios naujovės nepaskųs lygių galimybių kontrolieriui.

Žinoma, gerai, kad tėvams nebereikės naktimis sėdėti prie kompiuterių laukiant, kol prasidės registracija. Plačiai nuskambėjo ši tvarka, daug sulaukė kritikos. Dabar vaikus į darželius bus galima registruoti nuolat.

Gal ir nebloga kita naujovė, kad vieta eilėje bus skiriama vyresnio amžiaus vaikams. Pavyzdžiui, vis dar negavusiam vietos darželyje keturmečiui bus didesnė tikimybė patekti į jį nei trimečiui.

Tačiau naujoji tvarka braška ir net sulaukia pašaipų. O kas bus, kai šiai Vilniaus valdžiai teks priimti rimtesnius sprendimus?

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.