Nutekinta egzamino užduotis ugnį užkūrė ir pareigūnams

Pirmadienį abiturientų ar anksčiau baigusių bendrojo lavinimo mokyklas jaunuolių laukia rimtas išmėginimas – lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas. Prieš kiekvieną brandos egzaminą nerimas kamuoja ne tik jį laikysiantį jaunimą. Dažniau širdis plaka ir policijos pareigūnams – tiems, kurie prižiūri, kad nebūtų parduotos nutekintos egzaminų užduotys. Pareigūnai įspėja, kad iš egzaminų užduočių panorusiems pasipelnyti sukčiams gresia net areštas.

Kasmet egzaminus laiko tūkstančiai abiturientų.<br>Lrytas.lt asociatyvi nuotr.
Kasmet egzaminus laiko tūkstančiai abiturientų.<br>Lrytas.lt asociatyvi nuotr.
Lietuvos kriminalinės policijos biuras su Nacionaliniu egzaminų centru bendradarbiauja ne vienus metus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos kriminalinės policijos biuras su Nacionaliniu egzaminų centru bendradarbiauja ne vienus metus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aida Murauskaitė

May 30, 2015, 10:11 PM, atnaujinta Nov 25, 2017, 3:00 PM

Šiemet pareigūnai išties turi dėl ko nerimauti. Pernai kilo skandalas dėl nutekintos matematikos egzamino užduoties – matematikos egzaminų vertinimo komisijos pirmininkas 3 abiturientams atskleidė matematikos egzaminų užduotis.

Prekiauja tariamomis užduotimis

Lietuvos kriminalinės policijos biuras (LKPB) su Nacionaliniu egzaminų centru (NEC) bendradarbiauja ne vienus metus.

„Policija stebi situaciją ir kaupia bet kokią informaciją apie bandymus pardavinėti egzaminų užduotis. Įspėjame, kad mėgstantys „pokštauti“ ar apgaulės būdu pasipelnyti bandantys asmenys turės atsakyti už savo veiksmus įstatymų nustatyta tvarka“, – pabrėžė LKPB atstovė Jelena Zuj.

LKPB Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdybos pareigūnai kasmet akylai naršo internete, mat tai itin palanki terpė sukčiavimams.

„Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad, vadovaujantis kelerių metų praktika, brandos egzaminų sesijos metu aktyviausiai veikia sukčiai, kurie apgaudinėja žmones siūlydami pirkti tariamas egzaminų užduotis“, – įspėjo J.Zuj.

Sukčius – universiteto docentas

Tačiau pareigūnams teko susidurti ir su realaus sukčiavimo atveju. 2014 metais, bendradarbiaujant LKPB ir NEC, buvo nustatyta, kad Matematikos egzaminų vertinimo komisijos pirmininkas 3 abiturientams atskleidė matematikos egzaminų užduotis. Teismas pirmininką prisipažino kaltu, jam skirta vos 3900 litų bauda. Kaltininkas – universiteto docentas – prisipažino atskleidęs matematikos egzamino užduotis.

„Šiuo metu nėra pradėta ikiteisminių tyrimų dėl egzaminų atsakymų pardavimo. Lietuvos kriminalinės policijos biuras, vykdydamas monitoringą, pastebėjo kelis atvejus, kai asmenys ieškojo egzaminų atsakymų pardavėjų, bet rimtesnių atvejų kol kas nenustatyta“, – sakė J.Zuj.

Gresia bauda ar areštas

LKPB atkreipia dėmesį, kad egzaminų užduotys rengiamos ir administruojamos griežtai vadovaujantis Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo nuostatomis, o už paslapties paviešinimą gresia baudžiamoji atsakomybė pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 296 straipsnį (Tarnybos paslapties pagrobimas ar kitoks neteisėtas įgijimas), kuriame numatyta bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 2 metų, ir 297 straipsnį (Tarnybos paslapties atskleidimas), kuriame numatyta bauda, laisvės apribojimas arba areštas.

Asmenims, kurie platina netikras egzamino užduotis, taikoma baudžiamoji atsakomybė pagal LR BK 182 straipsnį (Sukčiavimas), kuris numato viešuosius darbus arba baudą, arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki 3 metų.

Taip pat LKPB prašo, kad piliečiai, pastebėję siūlymus parduoti egzaminų užduotis, nedelsdami kreiptųsi į policiją arba Nacionalinį egzaminų centrą. Policiją galima informuoti paliekant pranešimą tinklalapyje www.epolicija.lt, telefonu (8 5) 271 7933 arba elektroniniu paštu cyberpolice@policija.lt. Taip pat informuoti galima ir Nacionalinį egzaminų centrą el. paštu saule.vingeliene@nec.lt arba skambinti telefonu (8 5) 275 6180.

„Tikimės, kad abiturientai atsakingai ruošis egzaminams ir, užuot ieškoję būdų sukčiauti, dar kartą pasikartos tai, kas buvo išmokta. Visiems linkime sėkmingai išlaikyti brandos egzaminus“, – pabrėžė J.Zuj.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.