Vieni mato balta, kiti – juoda

Nepaisydamas profesinių sąjungų protestų, premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė nesutinkantis vilkinti naujo socialinio modelio projekto – skubėti verčia poreikis didinti valstybės konkurencingumą, žmonių pajamas ir pensijas.

Vakar ministrų kabinetui svarstant naują socialinį modelį prie Vyriausybės piketavo profesinių sąjungų atstovai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vakar ministrų kabinetui svarstant naują socialinį modelį prie Vyriausybės piketavo profesinių sąjungų atstovai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

May 31, 2015, 8:38 PM, atnaujinta Nov 25, 2017, 11:38 AM

Penktadienį Vyriausybė iš esmės pritarė projektui, kurio pagrindinės dalys yra Darbo kodekso ir socialinio draudimo įstatymų pataisos, o galutinai jį ketina palaiminti birželio 8 dieną.

Tačiau nemažai politikų ir ekspertų labai abejoja, kad šios pataisos lengvai skinsis kelią parlamente, ypač artėjant Seimo rinkimams. Dėl naujo socialinio modelio kritiškai nusiteikusi ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Mes neturime tikslo bloginti sąlygų darbuotojams – juos atleidžiant ar priimant.

Bet tokio liberalizmo darbo santykiuose, koks yra dabar, nėra buvę. Praėjusiais metais nutraukti darbo santykiai su 565 tūkstančiais darbuotojų, 93 proc. atleistų žmonių nebuvo išmokėtas nė vienas litas, o tie 7 proc., kurie gavo išeitines išmokas, daugiausia buvo žmonės iš valstybinių įmonių“, – vakar kalbėjo premjeras.

A.Butkevičiaus teigimu, dialogo būdu ieškoma kompromisų, o profesinės sąjungos savo nuomonę galės teikti Seimui, kuris priiminės įstatymų pataisas.

Kai kurių profsąjungų veikėjus socialdemokratų lyderis apkaltino bandymu suklaidinti ministrų kabineto narius, pateikiant netikslią informaciją apie išmokas užsienyje iš darbo atleistiems žmonėms.

Profesinės sąjungos, be kita ko, kritikuoja atleidimo iš darbo supaprastinimą, išeitinių išmokų apkarpymą ir įspėjimo terminų sutrumpinimą, maksimalios darbo laiko savaitės ilginimą, terminuotųjų darbo sutarčių įteisinimą.

Tuo metu darbdaviai mano, kad liberalizavus darbo rinką bus galima sukurti nemažai naujų darbo vietų ir įdarbinti dalį bedarbių, kurių interesų dabar negina niekas.

Mokslininkų ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtas socialinis modelis apima apie 40 teisės aktų pakeitimų.

Projekte yra nemažai naujovių. Pavyzdžiui, siūloma nustatyti laisvesnį darbo laiko reguliavimą – darbuotojas galėtų paprašyti darbdavio dirbti per savaitę keturias dienas po 10 val., o penktąją dieną leisti su šeima arba pirmas keturias dienas dirbti konkrečioje darbo vietoje, o penktą – iš namų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.