Barzdų gatvėje nėra nei barzdų, nei barzdočių

Išgirdę Barzdų gatvės pavadinimą kauniečiai smagiai nusišypso. Dažnas tikriausiai mano, kad šioje gatvėje turi gyventi barzdočiai. Tačiau Barzdų gatvės moterys tikino, kad jų vyrai kruopščiai skutasi.

Barzdų gatvės gyventoja S.Kvedaravičienė tikino, kad jos kaimynystėje negyvena nė vienas barzdotas vyras.<br>M.Patašiaus nuotr.
Barzdų gatvės gyventoja S.Kvedaravičienė tikino, kad jos kaimynystėje negyvena nė vienas barzdotas vyras.<br>M.Patašiaus nuotr.
Barzdų gatvė, kaip ir aplinkinės, pavadinta nedidelio miestelio vardu.
Barzdų gatvė, kaip ir aplinkinės, pavadinta nedidelio miestelio vardu.
Daugiau nuotraukų (2)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Jun 1, 2015, 7:20 AM, atnaujinta Nov 25, 2017, 10:22 AM

Nusprendus išsiaiškinti, ar Aleksote esančioje Barzdų gatvėje gyvena barzdotų vyrų, teko gerokai paplušėti, kol pavyko rasti šią nedidelę Kauno gatvę.

Praeiviai, išgirdę, kad ieškoma Barzdų gatvės, visi kaip vienas šypsojosi. Mat jiems gatvės pavadinimas siejosi su barzdočiais.

Tačiau iš tiesų šios gatvės pavadinimo kilmė šiek tiek kitokia.

Vyrai barzdų neaugina

Barzdų gatvė driekiasi visai netoli II forto. Tai tvarkingas ir ramus miesto užutėkis, kuriame stovi 18 nuosavų namų.

Visi šios gatvės gyventojai – puikiai vieni kitus pažįstantys senbuviai.

Jau 40 metų Barzdų gatvėje gyvenanti Salomėja Kvedaravičienė, paklausta apie gatvės pavadinimo kilmę, taip pat šypsojosi.

„Kodėl Barzdų gatvė, nežinau. Čia nuo seno vyrai niekada barzdų nesiželdino. O dabar čia gyvena beveik vien moterys. Tie keli kaimynai taip pat ne tik barzdų, bet ir ūsų neturi“, – linksmai pasakojo moteris.

Kūrėsi prie II forto

Nuo vaikystės Barzdų gatvėje gyvenanti kaunietė Inga Bočkienė kur kas labiau domėjosi savo gatvės pavadinimo kilme.

Moteris pasakojo, kad aplink II fortą žmonės pradėjo kurtis praėjusio amžiaus šeštojo dešimtmečio pradžioje. Iš pradžių gyventojai pasistatė kelis medinius nelegalius namus, nes forto žemėje valdžia gyventi draudė.

Po kelerių metų aplink fortą pradėtos formuoti gatvės.

„Kadangi čia kėlėsi žmonės iš Dzūkijos ir Suvalkijos, gatvės ir imtos vadinti tuose kraštuose esančių miestelių vardais. Barzdų miestelis yra Suvalkijoje“, – sakė I.Bočkienė.

Atsikėlė iš Partizanų gatvės

Moteris teigė, kad gatvėje nėra ir niekada nebuvo nė vieno gyventojo, kilusio iš Barzdų miestelio.

„Gal todėl daugelis ir nežino, kad toks miestelis egzistuoja, ir pavadinimą tapatina su vyrų barzdomis“, – svarstė I.Bočkienė.

Jos kaimynė Jūratė Ivanauskienė sakė, jog gatvė ypatinga tuo, kad joje gyvenantys žmonės labai gerai vieni kitus pažįsta.

„Aš ir greta gyvenančios dvi kaimynės visos čia užaugome. Vaikystėje mūsų tėvai bičiuliavosi su visais kaimynais. Įdomus sutapimas, kad visų mūsų vyrai „atitekėjo“ iš tos pačios Partizanų gatvės. Todėl jaučiamės tarsi giminės“, – pasakojo J.Ivanauskienė.

Todėl Barzdų gatvės gyventojų nė nereikia skatinti burtis į bendruomenę. Savo džiaugsmus ir rūpesčius jie aptaria gale gatvės esančiame skvere, kur mėgsta atsinešti vaišių ir bendrauti.

Pavadino Suvalkijos miestelių vardais

Barzdų miestelis yra Šakių rajone. Jis minimas nuo XVII amžiaus.

XIX amžiuje carinei Rusijai uždraudus lotyniškus rašmenis, Barzdai tapo svarbiausiu lietuviškos spaudos platinimo centru.

Sovietiniais laikais jo apylinkėse veikė Lietuvos partizanai. Dabartiniame miestelio herbe taip pat nepamatysi barzdoto lietuvio. Jame vaizduojama knyga ir žibalinė lempa.

Aleksote yra ir daugiau gatvių, pavadintų Suvalkijoje esančių miestelių vardais. Tai Gudelių, Mokolų, Kalvarijų, Šunskų gatvės.

Taip pat yra ir Lazdijų, Veisiejų gatvės. Miesteliai tokiais pavadinimais yra Dzūkijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.