V. Tomaševskis įsitikinęs: lietuviais pasikliauti negalima

Lietuviai pasitikėti negalima – ypač, kai jie į jus kreipiasi jūsų gimtąja kalba ir siūlo taiką. Tai – tik jų klasta, siekiant jus galutinai sunaikinti. Tokias tiesas į Lietuvos lenkų smegenis siekia kuo giliau įkalti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) vedlys Voldemaras Tomaševskis.

V.Tomaševskis pastebi, kad dalis lietuvių tik apsimeta lenkiškomis avelėmis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Tomaševskis pastebi, kad dalis lietuvių tik apsimeta lenkiškomis avelėmis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Jun 1, 2015, 5:32 PM, atnaujinta Nov 25, 2017, 5:52 AM

Panašu, kad lenkų mažumos politines vadžia rankose tvirtai tebelaikanti V.Tomaševskis tos mažumos viduje dar uoliau kuria nesutaikomų priešų apgultos tvirtovės atmosferą. Ypatingą rūpestį ir įniršį jam kelia tiek lietuvių, tiek kai kurių lenkų mėginimai kalbėtis ir tartis.

Taip manyti leidžia kalbos, kurias V.Tomaševskis varinėjo šį šeštadienį Vilniuje vykusios LLRA politinės palydovės, Lietuvos lenkų sąjungos (LLS) suvažiavime.

Šiai organizacijai vadovauja LLRA Seimo frakcijos narys Micahalas Mackevičius, o ji pati suvažiavime prisiekė „strateginę partnerystę“ su LLRA.

Tarp LLS sveikinusių politikų buvo ir lietuvių – pavyzdžiui, sostinės meras Remgijus Šimašius, kuris atsiuntė sveikinimo laišką lenkų kalba.

Būtent tai sukėlė ypatingą V.Tomaševskio pyktį, kuris tai paskelbė nauja lietuvių strategija, toliau naikinant Lietuvoje lenkus ir lenkiškumą. Esą lietuviai ne tik patys, prabilę lenkiškai, apsimes lenkų draugais, bet ir stengsis lenkų budrumui užliūliuoti išnaudoti ir kai kuriuos pačius lenkus.

Taip esą lietuviai siekia pirmiausia suskaldyti lenkiškają visuomenę. V.Tomaševskis net įsijautė tiek, kad leido suprasti, jog toks „skaldymas“ – Lietuvos specialiųjų tarnybų, gavusių nurodymus iš viršaus, darbas.

V.Tomaševskis taip pat aiškino, ką jis ir jo partija ne kartą skelbė ir Lenkijos spaudoje, ir Europos parlamente – esą pastaraisiais metais Lietuvos valdžia nuosekliai stengiasi sunaikinti ne tik lenkišką švietimą Lietuvoje, bet ir pačią lenkų tautinę mažumą.

Ragindamas tautiečius atpažinti lenkiškomis avelėmis apsimetančių lietuvių užmačias, V.Tomševkis, žinoma, nepamiršo kalbėti ir apie Jėzų Kristų bei jo pagalbą.

Prieš šešerius metus Vilniaus rajono savivaldybė savo karaliumi paskelbė Jėzų Kristų – atliko vadinamają simbolinį Išganytojo intronizacijos aktą.

V.Tomaševskis pareiškė, kad dėka šio sprendimo dabar Vilniaus rajonui stebuklingai sekasi – jo ekonominė būklė geriausia visoje Lietuvoje.

„Lietuvos ryto“ paprašytas pakomentuoti savo įtarimus dėl lietuvių ir Lietuvos specialiųjų tarnybų kėslų prieš lenkų mažumą V.Tomaševskis pareiškė omenyje turėjęs pirmiausia tai, kad tautinės mažumos apskritai jaučiasi nesaugiai ir mano atsidūrusius specialiųjų tarnybų taikiklyje dėl to, kad yra įtariamos „nelojalumu“.

„Turiu omenyje, pavyzdžiui, kratas rusų mokykloje. Ką – tai ne faktas? Žmonės jau ir prisibijo kalbėtis. Tačiau tautinės mažumos yra lojalios Lietuvai“, – sakė LLRA lyderis.

Aiškindamas savo poziciją dėl lietuvių esą vykdomos lenkų asimiliacijos politikos, V.Tomaševskis pareiškė turįs omenyje prieš kelis metus priimtus įstatymus, kurie, jo teigimu, smarkiai blogina Lietuvos lenkų mokyklų ir švietimo apskritai būklę.

„Tai – taipogi ne kažkokios kažkieno diskusijos, o parlamento sprendimai“, – sakė V.Tomaševkis.

Tuo tarpu paklaustas dėl Jėzaus Kristaus vaidmens esą smarkiai pagerinant Vilniaus rajono ekonomiką, LLRA vadovas teigė kalbėjęs perkeltine prasme: „Skolos čia mažiausios ir apskritai žmonių gerovė išskirtinė dėl to, kad šis simbolinis aktas suvienijo visų tarybos narių – ir pozicijos, ir opozicijos valią bei dvasią. O kai tokia dvasios vienybė – tai ir administracijos darbo rezultatai atitinkami“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.