Greitąją pasikinkę elito vaikai tapo galingesni ir už policiją

Per paskutinį skambutį gerai pašėlę Vilkaviškio „Aušros“ gimnazijos abiturientai šventę atsimins ilgai. Miesto gyventojus jie išgąsdino ankstyvą rytą važinėdami  greitosios pagalbos automobiliu. Dvyliktokai medikų automobilį gainiojo su įjungta garsine sirena.

Vilkaviškio dvyliktokai medikų automobilį paryčiais gainiojo su įjungta garsine sirena.<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Vilkaviškio dvyliktokai medikų automobilį paryčiais gainiojo su įjungta garsine sirena.<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Jun 2, 2015, 10:51 AM, atnaujinta Nov 25, 2017, 12:43 AM

Tai – akivaizdus kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimas. Tačiau paaiškėjo, kad greitosios automobilyje galima švęsti kiek nori, nes jo stabdyti negali net policijos pareigūnai. 

Sirena suteikia pirmumą

Apie šią abiturientų išvyką paskutinio skambučio šventės metu girdėjo ir Vilkaviškio pareigūnai. 

Lyg niekur nieko važinėti naudojant specialiuosius garso signalus ir švyturėlius – KET pažeidimas.

Taisyklėse nurodyta, kad specialiųjų transporto priemonių vairuotojai, turintys leidimus naudoti mėlynus ir raudonus švyturėlius ir specialiuosius garso signalus, juos gali įjungti  tik tam tikrais atvejais. 

Specialieji signalai leidžiami, kai tai būtina gelbėjant žmogaus gyvybę, sveikatą ar turtą, užtikrinant viešąją tvarką ir eismo saugumą, sulaikant įtariamus padariusius teisės pažeidimą asmenis, eskortuojant ir lydint Vadovybės apsaugos įstatyme nurodytus saugomus asmenis.

Be to, šių priemonių vairuotojai gali nepaisyti daugybės eismo taisyklių ir pasinaudoti pirmenybės teise. Šia teise taip pat naudojasi automobilių, kurias lydi specialiosios transporto priemonės, vairuotojai.

Įdomu tai, kad pareigūnai, nors ir norėdami, nebūtų galėję sustabdyti abiturientų, nes taip būtų patys pažeidę taisykles.

Pareigūnai neturi teisės stabdyti

Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) komunikacijos grupės specialistė Sigita Šatienė portalui lrytas.lt sakė, kad pareigūnai domėjosi minėtu atveju. 

„Pagal taisykles policija stabdyti greitosios pagalbos automobilio, kuris važiuoja su švyturėliais ir garsine sirena, neturi teisės. Gal į ligoninę vežamas sunkus ligonis?“ – sakė ji. 

S.Šatienė pabrėžė, kad už pažeidimus yra atsakinga įstaiga, kuri netinkamai naudojo specialiąsias priemones. 

„Policijos pareigūnai gali stabdyti tik tuos automobilius, kurie nepraleidžia transporto priemonės su švyturėliais ir garsine sirena.

Mat pagal taisykles kiti eismo dalyviai turi praleisti važiuojantį greitosios pagalbos automobilį ir pasitraukti prie dešiniojo kelkraščio“, – paaiškino S.Šatienė.

Perspėja apie nelaimę

Specialusis transportas – greitoji pagalba, policija, ugniagesiai-gelbėtojai, kai nevažiuoja į iškvietimą, turi dar vieną svarbų vaidmenį. Prireikus jų automobilių sirenos įspėja gyventojus apie susidariusią ekstremalią padėtį.

Tarkime, gyvenvietėje nutiko didelė nelaimė, artinasi stichija arba mieste pasirodė priešiškos svetimos valstybės jėgos.

Tai puikiai turėtų žinoti Vilkaviškio „Aušros“ gimnazijos abiturientai. Dar visai neseniai Krašto apsaugos ministerija (KAM) išplatino leidinį „Ką turime žinoti apie pasirengimą ekstremaliosioms situacijoms ir karo metui?“.

Ten nurodoma, kaip žmonės turėtų elgtis išgirdę sirenų gausmą. Paprastai visuomenę apie artėjančias grėsmes ar susidariusias ekstremaliąsias situacijas informuoja specialių sirenų gausmas.

Perspėjimo sirenomis sistema – tai elektromechaninių sirenų tinklas. Dažniausiai sirenos būna įrengtos savivaldybių centruose. Įjungus sirenas, perduodamas įspėjamasis garsinis signalas „Dėmesio visiems“.

Tačiau gyvenamosiose vietovėse, kuriose nėra sirenų arba jos neveikia, apie artėjantį didelį pavojų perspėjama naudojant visas įmanomas technines ir organizacines priemones.

Pasitelkia viską

Tai reiškia, kad gyventojai perspėjami visomis veikiančiomis ryšio priemonėmis: per vidaus ar lauko garsiakalbius, transporto priemonių ir įmonių garsiniais signalais.

Nutikus nelaimei arba susiklosčius ekstremaliai situacijai, išsiunčiami policijos, ugniagesių, greitosios medicinos pagalbos ir kitų tarnybų automobiliai, turintys garso stiprinimo įrangą. Taip pat siunčiami pasiuntiniai.

Šiuo metu Lietuvoje veikiančios sirenos gali perspėti 53 proc. visų šalies gyventojų. Tai reiškia, kad 47 proc. gyventojų būtų perspėjami  alternatyviu būdu.

Vilkaviškyje veikia centralizuoto ir vietinio valdymo perspėjimo sirenos. Ar nelaimės atveju greitosios pagalbos automobilio sirenos galėtų būti naudojamos kaip perspėjimo signalas?

„Taip, jeigu būtų susidariusi ekstremali situacija ir būtų dingusi elektra arba neveiktų vietinio valdymo sirenos. Tada (greitosios pagalbos automobilių sirenomis. – Red.) galėtų perspėti apie susidariusį pavojų.

Yra apsvarstyta, kad tokiu atveju būtų naudojamos tiek policijos, tiek greitosios pagalbos automobilių sirenos. Arba informacija būtų perduodama per pasiuntinius“, – sakė Vilkaviškio savivaldybės vyriausioji civilinės saugos specialistė Ramunė Kučinskienė.

Šventę vertina teigiamai

Jos nuomone, abiturientų paskutinio skambučio šventė neturėjo išgąsdinti Vilkaviškio gyventojų.

„Tai buvo labiau edukacinė priemonė. Važiavo tas jaunimas, kuris ruošiasi studijuoti mediciną. Per garsiakalbius, kiek žinau, jie skelbė, kad tai paskutinis skambutis. Manau, kad gyventojai akivaizdžiai matė, jog tai vaikų šventė“, – tikino R.Kučinskienė.

Panašios nuomonės ir savivaldybės administracijos direktorius Vitas Gavėnas. Jis abiturientų šventę vertina teigiamai. V.Gavėno manymu, miestiečiai turėtų suprasti, kad dvyliktokams paskutinis skambutis – svarbi šventė.

„Tą dieną vertinu normaliai. Sirenų būna įvairių, ir visi žino, kad tą dieną yra paskutinis skambutis. Vilkaviškis ne toks jau ir didelis miestas.

Čia mokyklą baigia daug miestelėnų vaikų ir kiekvienas nori kaip nors nustebinti save, mokytojus ir miesto gyventojus. Reikėtų daugiau pakantumo, tai būna tik vieną kartą per metus“, – sakė administracijos direktorius V.Gavėnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.