Lietuvės įtūžo: emigrantė tautietė jas apvyniojo aplink pirštą

Tariama drabužių prekyba internete užsiėmusi emigrantė aferistė savo klientų ieškojo ne tik tarp patiklių lietuvių, gyvenančių Lietuvoje, bet ir be sąžinės graužaties maustė emigravusius tautiečius.

Internete drabužius pirkusios moterys jų taip ir nesulaukė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Internete drabužius pirkusios moterys jų taip ir nesulaukė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2015, 8:56 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 9:16 AM

„Apgavo mane vos dešimčia eurų, bet vis tiek pykstu ir tai labai nemalonu, o yra merginų, kurios parado po 200–300 eurų“, – pasakojo su redakcija susisiekusi mergina.

Skaitytojos teigimu, viskas prasidėjo nuo reklaminės žinutės socialiniame tinkle „Facebook“. „Ten buvo parašyta: „Sveiki, tik šiandien taikome akciją – viskas po 10 eurų.“ Paskyros šeimininkė pradėjo kelti į profilį drabužių ir avalynės nuotraukas, o aš, naivuolė, susigundžiau. Dar šiek tiek nusistebėjau, kad daiktai tokie pigūs“, – pasakojo pašnekovė.

Internete drabužiais ir batais prekiavusi moteris iš karto merginai atsiuntė sąskaitos numerį. „Man buvo pažadėta, kad daiktai pas mane iškeliaus jau rytoj. Pati paprašiau, kad kai jie bus išsiųsti, parašytų man siuntos kodą, kad galėčiau stebėti, kaip siuntinys pas mane keliauja. Žinoma, jokio kodo nesulaukiau ir pati parašiau. Gavau atsakymą, kad kitą dieną jos vyras viską man išsiųs. Dar palaukiau dieną, bet jokių žinių iš pardavėjos nebuvo. Dar kartą susisiekusi su ja gavau paaiškinimą, kad daiktai man išsiųsti neregistruotu paštu, tad jokio kodo nebus.“

Supratusi, kad reikalai kaip reikiant įstrigo, mergina pasiprašė priimama socialiniame tinkle į draugus: „Kai ji mano kvietimą priėmė, prie mano kontaktų prisijungė dar vienas vyriškis, būtent jo profilyje ir pamačiau daugybę skundų žmonių, kurie nukentėjo nuo šios moters.“

Prekės už 200 svarų taip ir neatkeliavo

Ne visi nukentėjusieji apsiribojo tik pasiguodimu draugams. Socialiniame tinkle „Facebook“ atsirado nauja paskyra, skirta apsaugoti žmones nuo šios moters apgavysčių ir ten nuolat buvo atnaujinami duomenys apie jos fiktyvias anketas ir net skelbiami banko sąskaitų numeriai, kad kiti lankytojai žinotų, jog būtent į šias sąskaitas negalima pervedinėti pinigų.

Naujienų portalui lrytas.lt susisiekus su Škotijoje gyvenančia Deimante. P., kuri internete ir sukūrė įspėjantį puslapį, ji papasakojo, kad su aferiste susidūrė prieš pusmetį, kai moteriai apie labai nesėkmingą apsipirkimą internete pasakojo giminaitė.

„Mano vaiko teta pasipasakojo, kad apsipirko internete, iš drabužiais prekiavusios moters užsisakė prekių maždaug už 200 svarų, bet jų taip ir nesulaukė. Pinigų atgauti iš pardavėjos taip pat nesisekė. Vėliau internete pastebėjau informaciją apie patiklius žmones apgaudinėjančią moterį – tai buvo ta pati verslininkė“, – sakė pašnekovė.

Auklėjo internetiniu plakatu

Moteris pasakojo, kad pokalbis internetu su nesąžininga pardavėja buvo griežtas ir ji pažadėjo, kad netrukus pinigai bus grąžinti.

Nepasitikėdama šia moterimi Deimantė P. sukūrė internetinį plakatą,  papuošė jį moters nuotraukomis bei jos banko sąskaitų numeriais ir pagrasino, kad jei nesulauks pinigų, šis plakatas bus išplatintas internete.

„Pasakiau jai, kad pradėsiu platinti plakatą, ir ji pažadėjo grąžinti pinigus, bet atėjus laikui pardavėja pareiškė, kad pinigų grąžinimą atideda dar savaitei. Tuomet nusprendžiau nelaukti ir išplatinti informaciją apie sukčiavimą internete“, – pasakojo pašnekovė ir pridūrė, kad jau kitą rytą pirkiniams išleisti 200 svarų buvo sugrąžinti.

Nukentėjo kelios dešimtys žmonių

Pasak pašnekovės, paskui ji ėmusi stebėti, kad pardavėja labai aktyvi socialiniuose tinkluose ir nuo jos nukentėjo kelios dešimtys žmonių ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. „Žinau, kad šia moterimi domisi policija. Pati žinau nuo jos nukentėjusius 37 žmones, bet iš tiesų sunku nuspėti, koks nukentėjusiųjų skaičius, mat ji bendrauja ne tik su lietuviais, bet ir su  emigrantais.

Deimantės P. teigimu, drabužių pardavėja nuolat keičia anketas socialiniuose tinkluose, o neseniai paaiškėjo, kad prie parduodamų daiktų skelbimų pateikiamos ne jos, bet draugės sąskaitos numeris.

„Pati klausiau policijos pareigūnų, ar nenusižengiu įstatymams viešindama šios aferistės kontaktus. Kažką reikia daryti, nes ji apgavo labai daug žmonių. Mano turimomis žiniomis, Ieva Jurevičienė gyvena ne Lietuvoje, o kažkur Šiaurės Airijoje“, – kalbėjo pašnekovė ir pridūrė, kad dalis nukentėjusiųjų prarado ne tokias dideles sumas, kad vertėtų kreiptis į policiją, tad apsišaukėlė drabužių pardavėja internete siaučia nieko per daug nesibaimindama.

Policijai aferistė žinoma

Įrašius moters vardą ir pavardę į interneto paieškos sistemą pateikiama daugybė nuorodų į vairius komentarus ir perspėjimus,  kad su minėta prekeive geriau neturėti jokių reiklų.

Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis teigė, kad internete sukčiaujanti I.Jurevičienė policijai žinoma.

„Oficialaus pareiškimo niekas kol kas nepateikė, bet ši moteris mums yra žinoma. Dėl jos veiksmų esame kita forma gavę informacijos – kreipęsi per policijos socialinio tinklo „Facebook“ paskyrą bei elektroniniu paštu“, – sakė R.Matonis ir pridūrė, jog problema ta, kad, norint pradėti tyrimą, reikia turėti konkretaus asmens pareiškimą.

„Labai kviečiame visus, nukentėjusius nuo šios moters, kreiptis į mūsų Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdybą elektroniniu paštu cyberpolice@policija.lt. Gautą informaciją tikriname, bendraujame su bankais ir aiškinamės situaciją“, – sakė pašnekovas.

Pareigūno teigimu, neatmetama, kad ši moteris darbuojasi ne viena, o į nusikaltimų organizavimo schemą įtraukta ir daugiau žmonių.

Pasak R.Matonio, net jei minėta moteris ir gyvena užsienyje, pareigūnai glaudžiai bendradarbiauja su kolegomis iš kitų šalių ir operatyviai keičiasi informacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.