Premjeras atšovė, kad atostogų nesiruošia trumpinti

Paskelbus, kad Vyriausybė iš esmės pritarė naujojo socialinio modelio projektui, sukilo medikų ir švietimo srities darbuotojų aistros. Premjeras antradienį patikino, kad blogos žinios dėl atostogų trumpinimo medikams ir švietimo darbuotojams yra tik pramanas.

A.Butkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Butkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 2, 2015, 9:41 AM, atnaujinta Nov 25, 2017, 1:17 AM

Pasak premjero, dar Vyriausybė nepritarė socialiniam modeliui. Galutinis pritarimas turėtų įvykti birželio 8 dieną.

„Diskusijos metu išaiškėjo, kad kai kurie socialiniai partneriai disponuoja ne ta informacija, kuri pasiekė Vyriausybę. Galbūt taip norima sukelti chaosą“, – aiškino ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius LRT radijui.

Pasak premjero, mokytojams, medikams ir švietimo darbuotojams visiškai nesiruošiama trumpinti atostogų. „Mačiau, jog apie tai rašoma, peticija organizuojama, parašai renkami. Tie žmonės elgiasi neatsakingai ir nežinau, kokie jų tikslai. Tik pirminiame variante buvo šis klausimas“, – teigė premjeras.

Socialinis modelis yra finansiškai pagrįstas

Ekonomistams kritikuojant socialinį modelį dėl jam įgyvendinti būtino finansinio pagrindimo nebuvimo, premjeras tvirtina, kad toks pagrindimas yra.

„Galiu pasakyti, kad yra atlikti visi skaičiavimai. Kalbant apie socialinio draudimo įmokos mažinimą kiekvienais metais 1 proc., yra paskaičiuota, kiek mes maždaug prarastume „Sodros“ biudžeto, jeigu ekonomikoje neįvyktų jokių teigiamų pokyčių, ekonomika išliktų tokio paties lygio. Bet taip niekada nebūna – mes matoma, kad kiekvienais metais ekonomika auga tai sparčiau, tai lėčiau, nepaisant geopolitinės situacijos. Tai reiškia, kad kuriasi naujos darbo vietos“, – antradienį sakė A.Butkevičius.

Pasak jo, Vyriausybė yra paskaičiavusi, kiek reikėtų papildomų lėšų, jei vis dėlto nebūtų kuriamos naujos darbo vietos.

„Jei matysime tam tikrus praradimus socialinio draudimo fondo biudžete,  jau esame paskaičiavę, kiek reikėtų papildomai tuo atveju, jei nebūtų sukurta naujų darbo vietų ir nedidėtų darbo užmokestis. Tada mes privalėtume kompensuoti iš valstybės biudžeto. Aiškiai yra įvardyta suma ir skaičiavimas atliktas net įvertinus ateinančius 12 metų, nes mes rengiamės socialinio draudimo įmoką mažinti 12 proc. – po 1 proc.  kiekvienais metais“, – aiškino premjeras.

SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėdas praėjusią savaitę BNS teigė, kad socialiniam modeliui trūksta finansinio pagrįstumo.

Baudas moka mažai pažeidėjų

Vidaus reikalų ministerija (VRM) siūlo neišduoti vairuotojo pažymėjimo asmenims, laiku nesumokėjusiems baudų už kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus. Premjeras tokius suvaržymus vertina teigiamai, tačiau viliasi, kad būtų geriau, jei tokių apribojimų nebūtų.

Asmenims, nesumokėjusiems baudų už KET pažeidimus, siūloma taikyti ir kitą ribojimą – jie negalėtų savo vardu registruoti transporto priemonių „Regitroje“.

„Tai vertinu teigiamai. Ilgą laiką valstybė susiduria su baudų išieškojimo problema. Šios priemonės taptų savotiškomis sankcijomis. Taip daro kitos šalys. Jei pasižiūrėtume statistiką, kiek priskaičiuota baudų ir sumokėta, tai darosi liūdna. Moka apie 20–25 procentai taisyklių pažeidėjų, o kiti stengiasi išvengti“, – sakė ministras pirmininkas A.Butkevičius LRT radijui.

Pasak jo, šis klausimas buvo iškeltas ir anksčiau. Premjeras teigė, kad geriau, jog nebūtų tų baudų, o žmonės elgtųsi sąžiningai ir nesukeltų grėsmių kitiems.

Gali būti ieškoma naujo oro uostų administratoriaus

Siekiant gerinti trijų tarptautinių šalies oro uostų valdymą ir didinti skrydžių skaičių, oro uostų valdymas gali būti patikėtas naujam administratoriui, galbūt net užsienio bendrovei, teigia premjeras Algirdas Butkevičius.

„Susisiekimo ministerija jau yra pateikusi Strateginiam komitetui naują viziją, kaip būtų galima efektyviau administruoti visus tris tarptautinius oro uostus, turiu mintyje Palangą, Kauną ir Vilnių. Toje koncepcijoje numatyta netgi pakviesti konkurso būdu naują administratorių, gal tai net galėtų būti kokia užsienio stipri kompanija, su sąlyga, kad ji pritrauks vežėjus ir bus atidaryti nauji skrydžiai“, – sakė A.Butkevičius.

Pasak jo, ministrų kabinetas šį klausimą turėtų apsvarstyti per birželio mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.