Narystė EBPO – dar vienas strateginis Lietuvos interesas

Kol vieni skundžiasi neišnaudotomis galimybėmis ir prarastais metais, socialdemokratai „strikes again“ – birželio 4 dieną Lietuva oficialiai pakviesta pradėti derybas dėl narystės Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (EBPO).

M.Janulionio teigimu, politinis šalies stabilumas – taip pat vienas iš veiksnių, galinčių sąlygoti derybų greitį ir sėkmę.
M.Janulionio teigimu, politinis šalies stabilumas – taip pat vienas iš veiksnių, galinčių sąlygoti derybų greitį ir sėkmę.
Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Janulionis

Jun 4, 2015, 12:37 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 12:10 PM

Tai istorinis pasiekimas, kuris į socialdemokratų vadovavimo istoriją įsirašys šalia tokių pasiekimų kaip stojimo sutarčių į Europos Sąjungą bei NATO, sėkmingo pasiruošimo ir pirmininkavimo ES Tarybai, Klaipėdos SGD terminalo projekto įgyvendinimo bei euro įvedimo.

Paryžiuje vykusios EBPO Ministrų Tarybos sprendimas išties džiuginantis – tai atkakliai siektas tikslas, Lietuvos užsienio ir ekonominės politikos strateginis prioritetas.

Šiandien EBPO – viena įtakingiausių pasaulio institucijų, valstybių forumas, kuriam priklauso tik pažangiausios pasaulio ekonomikos – Jungtinės Amerikos Valstijos, Japonija, Šveicarija, Vokietija ir dar trisdešimt šalių nuo šiaurės vakarų iki Azijos pietryčių.

Lietuva, priklausydama šiam ekonomiškai brandžių ir pajėgių valstybių klubui, sustiprins savo ekonomiką, užsitikrins investicinį patrauklumą ir šalies konkurencingumą pasaulio rinkose. Tai sąlygos nedarbo mažėjimą, darbo užmokesčio augimą, padės apsisaugoti nuo išorinių grėsmių.

Be to, EBPO rekomendacijos Lietuvai padės pertvarkyti šalies ūkio sričių valdymo modelį, skatins inovacijų politiką, mažins biurokratines procedūras bei finansinę naštą pradedantiems nuosavą verslą – startup`ams. Kitaip tariant, pagaliau atitiksime aukščiausio lygio tarptautinius standartus, kuriuos jau atitinka vis didesniu Lietuvos autoritetu tampanti Estija – EBPO narė nuo 2010 metų.

Lietuva oficialų prašymą tapti organizacijos nare įteikė dar 2002 metais – taip pat vadovaujant socialdemokratams. Šešioliktoji Vyriausybė ėmėsi aktyvios veiklos, siekdama įgyvendinti šį užsienio ir ekonominės politikos prioritetą – sustiprino pasirengimą narystei, skyrė tam daugiau lėšų, pradėjo intensyvų diplomatinį darbą.

EBPO Ministrų Tarybai priėmus Lietuvai palankų sprendimą, dabar prasidės 2–3 metus truksiantis stojimo derybų procesas – reikės atitinkamus teisės aktus suderinti su EBPO šalių teisės aktais, ratifikuoti EBPO Konvenciją. Artėjant 2016 metų Seimo rinkimams, nesinorėtų, jog šį atsakingai ir tikslingai pradėtą darbą perimtų Lietuvos ekonomiką 2008–2012 metais „nuvairavę“ dešinieji.

Politinis šalies stabilumas – taip pat vienas iš veiksnių, galinčių sąlygoti derybų greitį ir sėkmę.

1961 metais JAV ir Kanadai prisijungus prie Europos ekonominio bendradarbiavimo organizacijos, vienijusios Europos šalis bendram tikslui – atstatyti po Antrojo pasaulinio karo sugriautą ekonomiką, buvo įkurta Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija, kurios būstinė – Paryžiuje.

Šiandien EBPO – tai forumas, kuriame valstybių narių ekspertai diskutuoja, dalijasi patirtimi bei plėtoja naujas ekonominės bei socialinės politikos gaires, kurios vėliau perkeliamos į kasdieninį žmonių gyvenimą. Šiuo metu EBPO priklauso 34 valstybės. Dėl narystės organizacijoje derasi Kolumbija, Latvija ir Rusija. Nuo birželio 4 dienos derybas pradės ir Lietuva bei Kosta Rika.

Mindaugas Janulionis yra LSDJS tarptautinių ryšių sekretorius, LSDJS Vilniaus miesto skyriaus pirmininkas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.