Politologai: prezidentė nepasiūlė problemų sprendimo būdų

Politologai prezidentės Dalios

Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) politologas Mažvydas Jastramskis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) politologas Mažvydas Jastramskis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 4, 2015, 1:33 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 11:49 AM

„Kalbant apie korupciją, sveikatos apsaugą, kiek trūksta konkrečių priemonių siūlymo. Žinoma, metinis pranešimas nėra žanras, kuriame galima būtų pateikti analizę ir veiksmų planą. Visgi, be kritikos, truputį pasigendama ir Prezidentūros pozicijos – ką reikėtų daryti“, – BNS trečiadienį Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) politologas Mažvydas Jastramskis.

Jam antrino TSPMI docentas Kęstutis Girnius. Anot jo, prezidentė, pavyzdžiui, parėmė referendumo idėją dėl dvigubos pilietybės įteisinimo, bet nepasiūlė „kokias reikia sukurti sąlygas, kad tas referendumas būtų sėkmingas“.

„Taip pat, pavyzdžiui, dėl minimalaus atlyginimo didinimo – pasakyta, kad reikia ženkliai, o ne minimaliai tą padaryti. O ką ji konkrečiai siūlo? Čia nebūtinai reikia detaliai, bet reikia kažkokio konkretumo“, – LRT televizijos laidoje trečiadienį kalbėjo K.Girnius.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kas prezidentė tradiciškai nurodė, kad kiti kažką turi daryti, bet „ji niekada pati neįsipareigoja“.

Anot M.Jastramskio, nepaisant identifikuotų problemų, prezidentė Lietuvą metiniame pranešime atspindėjo kaip pozityvią šalį.

„Tikrai vykusiai buvo sudėlioti akcentai taip, kad matoma pozityvo linija, Lietuva kaip besivejanti labiausiai išsivysčiusias šalis, tačiau kartu ir identifikuojant vis dar esančius skaudulius, bet jie veikiau kalboje buvo kaip kliuviniai, kuriuos galima ir reikia įveikti, o ne kaip tragiškas atsilikimas“, – BNS teigė M.Jastranskis.

Abu politologai atkreipė dėmesį, kad šių metų D.Grybauskaitės metinis pranešimas buvo emocingas.

„Pusiau būdinga prezidentės kalba, gal truputį daugiau kreiptasi į jausmus negu anksčiau, tiktai 2013 metais panašiai buvo dariusi“, – sakė K.Girnius.

M.Jastramskio vertinimu, „emocinis, patriotinis elementas“ greičiausiai yra bandymas įkvėpti ir suvienyti šalį.

D.Grybauskaitė ketvirtadienį Seime skaitė tradicinį metinį pranešimą. Tai buvo šeštasis iš eilės ir pirmasis šią kadenciją D.Grybauskaitės metinis pranešimas.

Konstitucija šalies vadovui numato pareigą parlamente perskaityti metinį pranešimą apie padėtį Lietuvoje, vidaus ir užsienio politiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.