Abiturientai laiko matematikos egzaminą

Penktadienį abiturientai laiko matematikos valstybinį brandos egzaminą. Jį pasirinko laikyti 15 290 kandidatų. Egzaminas vyks 153 Lietuvos savivaldybių administracijų įsteigtuose centruose.

Matematikos valstybinį egzaminą pasirinko laikyti daugiau kaip 15 tūkst. kandidatų.<br>D.Umbraso nuotr.
Matematikos valstybinį egzaminą pasirinko laikyti daugiau kaip 15 tūkst. kandidatų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 5, 2015, 8:38 AM, atnaujinta Nov 24, 2017, 7:33 AM

Atliekant egzamino užduotį, kurią sudarys trys dalys, bus galima surinkti 60 taškų. Programoje nurodoma, kad pirmą užduoties dalį sudarys 10 uždavinių su pasirenkamaisiais atsakymais (už kiekvieną skiriama po vieną tašką). Antrą dalį sudarys trumpojo atsakymo (nestruktūruoti arba struktūruoti) uždaviniai. Jų gali būti nuo 4 iki 10. Už antros dalies uždavinius skiriama 12 taškų. Trečioje užduoties dalyje gali būti nuo 6 iki 8 uždavinių. Atvirojo atsakymo (struktūruoti arba nestruktūruoti) uždaviniai vertinami ne mažiau kaip 2 taškais. Iš viso ši užduoties dalis vertinama 38 taškais.

Matematikos valstybiniame brandos egzamine galima naudotis skaičiuotuvu be tekstinės atminties, t. y. skaičiuotuvu, kurio klaviatūra neturi viso lotyniškojo raidyno ir skaičiuotuvo ekrane gali būti matomos viena arba dvi eilutės, iš kurių viena skirta veiksmui užrašyti, kita – atsakymui pateikti.

Nacionalinio egzaminų centro direktorės Saulės Vingelienės teigimu, atnaujinus Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašą, sustiprinta ir egzaminų rengėjų, ir recenzentų, ir kandidatų, ir vertintojų atsakomybė.

Pasak direktorės, kadangi valstybinių brandos egzaminų užduotys turi valstybės paslapties statusą, už paslapties paviešinimą gresia baudžiamoji atsakomybė. Tiek bandantys egzaminų užduotis parduoti ar kitaip platinti, tiek bandantys jas įsigyti asmenys bus baudžiami.

Valstybinių brandos egzaminų sesijos metu policija stebi situaciją ir kaupia informaciją apie bandymus pardavinėti egzaminų užduotis. Kriminalinės policijos biuro pareigūnai budės naktimis ir stebės interneto erdvę, stebės virtualią erdvę, kad būtų užkirstas kelias galimoms nusikalstamoms veikoms.

Norint gauti brandos atestatą reikia išlaikyti du brandos egzaminus.

Pakartotinėje sesijoje brandos egzaminus galės laikyti tik tie kandidatai, kurie dėl pateisinamos priežasties nelaikė valstybinio ar mokyklinio brandos egzamino pagrindinės sesijos metu. Per pagrindinę sesiją neišlaikiusieji lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio ar mokyklinio brandos egzamino pakartotinėje sesijoje galės laikyti tik mokyklinį brandos egzaminą.

Planuojama visų valstybinių brandos egzaminų pagrindinės sesijos rezultatus paskelbti iki liepos 10 d.

Kandidatas, nesutinkantis su brandos egzamino darbo įvertinimu, per 3 darbo dienas nuo rezultatų paskelbimo dienos gali teikti mokyklos vadovui apeliaciją dar kartą darbą peržiūrėti ir pakartotinai jį įvertinti.

Laikyti brandos egzaminus šiemet ketina 34 279 kandidatai, jų darbus vertins 1520 vertintojų Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.