Kaip aš buvau ekspertų sąraše

Kas už tai, kad Lietuvos kultūros tarybos ekspertai būtų viešai žinomi, pakelkit rankas. Kažkas pakėlė.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Oginskaitė

Jun 5, 2015, 1:39 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 5:14 AM

Kas už tai, kad ekspertų sąrašas nebūtų viešinamas? Ūžtelėjo dauguma rankų. Taip buvo šią savaitę, kai Nacionalinėje dailės galerijoje Lietuvos kultūros taryba surengė akistatą su projektų autoriais. Tarp kitų problemiškų temų svarstyta ir šita – ar skelbti, ar slėpti ekspertų pavardes.

Kultūros ministerijos poziciją sklandžiai dėstė viceministrė: sąrašas turėtų būti viešas. Kultūros taryba informavo padariusi anoniminę ekspertų apklausą: ar jie sutiktų, kad jų pavardės būtų skelbiamos.

Pasirodo, pusė sutiktų, pusė griežtai prieš, nes turi patirtį, kad tada pusbrolių respublikoje projektų autoriai geruoju, piktuoju, įkyriuoju būdu bando prašyti, reikalauti, grasinti ir t.t. Todėl Kultūros taryba linkusi neviešinti ekspertų, o visą atsakomybę prisiima jie – vienuolika visiems matomų, kruopščiai atrinktų tarybos narių.

O ministerijai vis tiek atrodo, kad ekspertų pavardžių sąrašas gali būti skelbiamas, nes juk nebus parašyta, kuris ekspertas kurio projekto likimą lems.

Ir tada renginio moderatorė Jolanta Kryževičienė paprašė balsuoti, kad matytųsi, koks susirinkusiųjų NDG salėje požiūris. Kėliau ranką kartu su tais, kurie protestavo prieš ekspertų viešinimą.

Nes esu buvusi vieno fondo ekpertų banko sąraše. Prieš kurį laiką man pasiūlė būti eksperte Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fonde. Sakė, neapkraus darbu – būsi ekspertų banke, kreipsis į tave tik tada, kai iškils kokių klausimų. Gerai, sakau, būsiu banke.

Netrukus ir kreipėsi – pasiūlė įvertinti radijo laidų projektus. Savaitę skaičiau, nesuprasdama, kodėl gavau vertinti laidas apie viską, bet ne apie teatrą ar kiną. Po to paskambinau tiems, kas man tuos projektus atsiuntė, atsiprašiau ir atsisveikinau. Niekuo negalėjau būti naudinga.

Ar tuo istorija ir baigėsi? Ne, ji kaip tik prasidėjo. Net ne iš karto, gal po metų. Ėmiau gauti prašymus iš redakcijų: žmonės nori, kad jų leidiniai išliktų, kad bendradarbiai gautų normalias algas ir honorarus. Bet kodėl tai adresuota man?

Tu tyčia nenori suprasti, puolė mane. Jei nenori padėti, taip ir sakyk. Žinoma, tau vis tiek, o mes žūstam. Ir taip toliau.

Pasirodo, pavardė sąraše padeda kurti iliuzijas. Tu juk turi įtaką, aiškino man. Tu gali paspausti. Ką tau reiškia? Tai ne, tu su jais išvien prieš mus, jūs visi susimokę.

Jeigu pavardė ekspertų banko sąraše reikštų įtaką, seniai būčiau padariusi, kad klestėtų vien kultūrinė spauda. Bet kadangi nepadariau, tai iki šiol turbūt turiu priešų tarp tų, kurie skaitė to tariamo banko sąrašus ir labai daug tikėjosi.

Todėl keliu ranką prieš ekspertų viešinimą. Net jeigu tas sąrašas būtų, kaip juokauta, dėl akių dūmimo trigubai, penkiagubai didesnis, nei dirbs realių vertintojų. Tiesiog žinau: tai iš karto bus kultūros priešų sąrašas. Įtakingų niekšų armija, ne kas kita.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.